přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenAlt 2015: přednášky, workshopy, letecký simulátor, skvělá káva, ale také náš stánek

OpenAlt 2015: přednášky, workshopy, letecký simulátor, skvělá káva, ale také náš stánek

OpenAlt

O víkendu proběhla na FIT VUT v Brně konference OpenAlt. Jaká byla, co tu na účastníky čekalo, jaké dojmy konference zanechala?


Stručně o OpenAltu

Konference OpenAlt se poprvé konala v loňském roce, spojila původně samostatné konference LinuxAlt a OpenMobility. Letošní ročník probíhal o víkendu 7. a 8. listopadu v Fakultě informačních technologií VUT v Brně. Konferenci pořádá spolek OpenAlt vzniklý sloučením skupin Linux v Brně a OpenMobility, spolupořadateli byly FIT VUT a Studentská unie FIT VUT.

FIT VUT v Brně – dějiště konference FIT VUT v Brně – dějiště konference

Co konference nabízela

Na účastníky čekal bohatý program. Jeho základem byly samozřejmě přednášky a workshopy, celkem konference běžela v osmi paralelních streamech (jedním z nich bylo svobodné kino; všechny streamy běžely prakticky po celou dobu trvání konference), což je na obvyklé poměry českých „linuxových“ konferencí velmi nadprůměrné číslo.

Účastníci konference sledují přednášku o otevřených datech Účastníci konference sledují přednášku o otevřených datech

Přednášky a workshopy byly rozděleny do sedmi barevně označených okruhů, takže kdo se zajímal o určitou oblast (například bezpečnost a soukromí nebo mobilní technologie), snadno našel „to svoje“. Témata nebyla zdaleka jen linuxová nebo obecněji softwarová. Našly se i přednášky jako sdílení jízdních kol, neverbální komunikace, pečení chleba nebo sociální inženýrství.

O konferenci jako takovou a zejména o 3D tiskárny (zejména v souvislosti s tiskem protéz částí lidského těla) projevila zájem Česká televize pro svůj pořad Studio 6 víkend. Reportáž s rozhovory byla vysílána v přímém přenosu, k dispozici je samozřejmě i v archivu ČT.

Významným tématickým okruhem byla letos veřejná správa a open data. V souvislosti s tím pořadatelé připravili formulář, kde můžete vyplnit zdroje otevřených dat, o nichž víte, a aplikace tato data využívající. Získané údaje se následně objeví pohromadě na Wikipedii.

„Kuchařina“ na linuxové konferenci? Ale ano! „Kuchařina“ na linuxové konferenci? Ale ano!

Před přednáškovými sály byly stánky linuxových distribucí, firem spojených s open source, ale i s živými ukázkami práce 3D tiskáren. Probíhala také řada doprovodných programů. Zájemci si mohli vyzkoušet letecký simulátor AeroWorks (Boeing 737NG), zastřílet si ve střeleckém simulátoru (z řady různých zbraní), podívat se do Muzea výpočetní techniky, dát si zdarma výbornou kávu (díky podpoře spolku vpsFree) nebo získat certifikaci LPI.

Na webu OpenAltu již najdete fotografie z konference, z některých přednášek by mělo být brzy k dispozici také video.



Stánek – LinuxEXPRES a OpenOffice.cz

Díky podpoře organizátorů jsme mohli mít na konferenci stánek, kde se mohli zájemci zeptat na cokoli ohledně magazínu LinuxEXPRES a portálu OpenOffice.cz (například jak začít psát články, objevovaly se ale dotazy a náměty týkající se technických věcí, grafiky, layoutu apod.), vzít si k přečtení časopis IT Systems (kde vycházejí některé články z LinuxEXPRESu) a v neposlední řadě po zodpovězení otázek získat razítko do soutěže.

Stánek magazínu LinuxEXPRES a portálu OpenOffice.cz Stánek magazínu LinuxEXPRES a portálu OpenOffice.cz

Na stánku se sice návštěvníci „museli spokojit“ s šéfredaktorem, ale někteří další členové autorského týmu byli k dispozici nedaleko, například hned o pár kroků vedle u stánku distribuce Fedora. Další informace mohli zájemci načerpat na přednášce o LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz v neděli po poledni.

Dojmy z konference

Konference po organizační i obsahové stránce působila výborným dojmem. Mírně ho kazilo jen to, že se různé části konaly na vzájemně vzdálených místech areálu FIT VUT (často v různých budovách, byť částečně propojených), který působí trochu jako bludiště. To je ale dáno hlavně tím, že areál vznikl přistavením nových budov k bývalému klášteru.

Tisk protéz na 3D tiskárně – lákadlo letošního OpenAltu Tisk protéz na 3D tiskárně – lákadlo letošního OpenAltu

Co se týká zkušeností ze stánku, přišla řada zájemců o LinuxEXPRES a OpenOffice.cz, drtivá většina z nich je našimi čtenáři. Mnozí přispěli zajímavými náměty na vylepšení, bylo i několik vážných zájemců stát se členy našeho autorského týmu.

Na přednášce (a po ní i u stánku) se rozvinula debata ohledně případného oživení našeho portálu MandrivaLinux.cz, na kterém se po ukončení vývoje distribuce Mandriva přestaly objevovat nové články, což souviselo se značným poklesem zájmu o distribuci jak u čtenářů, tak u autorů. Protože ale dnes existuje aktivně vyvíjená distribuce OpenMandriva, je možné, že brzy opět přijde čas portál oživit.

O některých zajímavých tématech, která se objevila na OpenAltu, si budete moci brzy přečíst. První článek vyjde již zítra.

Děkujeme spolku OpenAlt za poskytnutí prostoru pro stánek a přednášku.


OpenAlt 2015 OpenAlt 2015

Nahoru

Příspěvky

OpenAlt 2015: přednášky, semináře, letecký simulátor, skvělá káva, a také náš stánek
fri 10. 11. 2015, 19:35:39
Odpovědět  Odkaz 
Takže, kdybych se dostavil, mohl jsem získat razítko. :-)

Uvažoval jsem ještě v neděli ráno nějakou dobu o tom, že bych překonal obtíže cestování a navštívil přednášku LinuxExpresu, ale pak z toho z důvodu vytížení jinými věcmi sešlo.

Přednáška podle programu byla, jak jsem vypočítal, čtvrthodinová, nebo delší. O čem všem se jednalo?
Lukáš Jelínek Re: OpenAlt 2015: přednášky, semináře, letecký simulátor, skvělá káva, a také náš stánek
Lukáš Jelínek 10. 11. 2015, 19:53:25
Odpovědět  Odkaz 
Pro přednášku bylo vyhrazeno hrubých 30 minut (čistých 25, zbývajících 5 je přestávka na přípravu techniky), nakonec to vyšlo něco přes 20. Mluvil jsem o tom, co jsou LinuxEXPRES a OpenOffice.cz, čemu se věnují, jak se lze zapojit do jejich fungování (psaní článků, účasti ve fóru OpenOffice.cz...) atd. Řekl jsem též odpověď na nejtěžší ze tří otázek, na které bylo potřeba odpovědět pro získání razítka (zbývající dvě byly lehké, a kdo případně nevěděl, odpověď našel po prostudování našich rollupů).
Re: Re: OpenAlt 2015: přednášky, semináře, letecký simulátor, skvělá káva, a také náš stánek
fri 10. 11. 2015, 20:40:21
Odpovědět  Odkaz 
A jak tedy čtenáři, příznivci a zájemci hodnotí vaše redaktorství (na obrázku jsem viděl, řekl bych, předchozího redaktora "Mira" Hrončoka, který tu funkci zastával nějakou dobu po Vlastimilu Ottovi), uspořádání stránky, výběr aktualit, množství rozsáhlejších autorských článků, a jakým způsobem chápou, že to a další plány na možná vylepšení souvisí s množstvím pracovní síly? Přece jen se časopis stále vyvíjí, takže po papírové formě přišla podoba, kde byl tak jeden velký článek denně, což se ovšem po čase proměnilo. Podávání informací se posunulo jednak směrem k aktualitám, které jsou přejímány odjinud, jednak k vybraným typům článků, např. ty shrnující (co se za dva týdny všude možně událo).

Takové to zpravodajství o zajímavém programu, co bylo podstatné před lety, tu občas podávám (a nic jiného) já. :-) Přijde mi, že si nejsem jistý, co mladé na světě výpočetní techniky dneska táhne, jak živé to pro ně a zajímavé je. Co jim ty hlavní zpravodajské zdroje jako root, abclinuxu, které byly na vrcholu v určité době, kdy byla spousta lidí i ochotná se dohadovat v diskuzích pod články- na rozdíl od dneška, kdy je to spíše druh sociální aktivitky, přinášejí - jestli je ještě vyhledávají (část jistě ano - v určitém věku).

Když to vezmu podle programu zmiňovaného OpenAltu, tak vidím, že řešení jejich potřeb, když už tu potřebu mají, je v zaměření na specializovaná témata. Jak jde čas, je to vyhrazené pro odborníky, aby to mělo smysl. V programu OpenAltu jsem měl problém si vybrat nějaké jednoduché obecné lidové téma, tak akorát pro mě, kde bych se odreagoval při sledování něčeho, o čem bych si mohl sice přečíst týdny předem, ale přitom podáno naživo v sále plném lidí, s počítačníkem, který ví, že pěkné obrázky představovaného programového rozhraní např. přenosného telefonu mu těch dvacet minut před tabulí usnadní, diváka zaujmou, takže do cíle jej bezpečně přivedou.

Odborné informace se nacházejí na specializovaných stránkách nestavících na nutnosti neustále aktualizovat obsah kvůli tomu, aby čtenáři neodpadli, a v knihách. Portálům jako root.cz být zajímavými umožňuje ta raději širší než užší autorská základna. Nejlépe je, když je z čeho vybírat, než aby bylo potřeba vzít to, co je prostě k mání.

Kolik lidí na počet se na chodu organizace LinuxExpresu teď podílí, když se to odstupňuje podle nasazení a výkonů, vedle příležitostné nahodilé činnosti, jako je ta moje? Když to vezmu podle článků a aktualit, tak bych z toho, co je mi známo, z hlediska obecné přehlednosti a přitažlivosti umístil LinuxExpres zhruba na druhé místo za root.cz.

Jaká je přítomnost/budoucnost LinuxExpresu. Bylo zdůrazněno, že je světlá a růžová?
Re: Re: Re: OpenAlt 2015: přednášky, semináře, letecký simulátor, skvělá káva, a také náš stánek
Lukáš Grásgruber 12. 11. 2015, 10:51:51
Odpovědět  Odkaz 
Situace technických médií obecně není jednoduchá, ale v redakci LinuxEXPRES se nám ji daří zvládnout jednak díky nadšení a aktivitě kolegy Jelínka a také díky tomu, že LinuxEXPRES se stal součástí portfolia vydavatelství CCB. Řadu provozních nákladů je tak možné sdílet s dalšími časopisy a weby.
Přestože jsou dnes informace dohledatelné na různých specializovaných stránkách, věříme, že mají smysl technická média, která přináší jejich výběr, překlad a doplňují je vlastními autorskými články (viz např. naše seriály o Pythonu, jQuery a PGP).
Hlavní role technického média je přinášet čtenářům letmý přehled o vývoji v daném oboru a k vybraným tématům nabídnout podrobné informace. Faktem je, že ten výběr témat k podrobnějšímu zpracování je do značné míry určen dostupností autorů. Není jednoduché skloubit znalost, ochotu a schopnost psát. V mnoha případech jeden z uvedených předpokladů chybí.

Pokud hledáte něco zcela konkrétního, zavede vás k cíli internetový vyhledávač. Nabídne vám různé zdroje informací, možná budeme mezi nimi, ale většinou asi najdete specializovaný zdroj s podrobnějšími informacemi. My se snažíme nabídnout zajímavé a užitečné čtení i těm, kteří právě nic konkrétního nehledají, ale chtějí být v obraze, co je nového v oblasti, která je zajímá.
Mě třeba zajímá rocková hudba, a proto pravidelně sleduji internetový magazín Spark. Když mě ale zajímá, jak se jmenuje a odkud se vzal nový bubeník Nightwish, nebudu "listovat" Sparkem, ale prostě ze zeptám velkého G. To ale přece neznamená, že časopis jako Spark nemá smysl. Snad nejsem sám, kdo něco čte, i když nic konkrétního nehledá.

Nevím, jestli je možné o budoucnosti LinuxEXPRES říct, že je světlá a růžová. Rozhodně se ale popereme o to, aby LinuxEXPRES zůstal jedním hlavním zdrojů informací a inspirace pro všechny, které zajímá problematika Linuxu a open source software.

Máme spoustu nápadů a plánů, jak LinuxEXPRES a další naše volně navazující weby rozvíjet. Limitováni jsme našimi kapacitami, které musíme pečlivě odměřovat a zvažovat - jak známo čas jsou peníze.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz