přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně

OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně

Evropská unie

Podle skupiny OpenForum Europe se evropské státy stále v mnoha případech chovají při zadávání veřejných zakázek diskriminačně – brání v účasti malým a středním firmám, zmiňují v podmínkách soutěží konkrétní značky nebo zadávají zakázky zcela bez soutěže.


Skupina OpenForum Europe, která se zabývá prosazování otevřených standardů v orgánech veřejné správy, zkoumala proces zadávání veřejných zakázek v oblasti informatiky z hlediska otevřenosti a rovného zacházení s uchazeči. Podle analýzy se státy Evropské unie stále při zadávání zakázek chovají v mnoha případech diskriminačně.

Například u 17 % zkoumaných zakázek obsahuje zadání odkaz na obchodní značku nějakého produktu či firmy (z toho v 61 % jde o přímý požadavek konkrétní značky, v ostatních případech je to hlavně kompatibilita či preference značky). Nejčastěji jsou požadovány značky společnosti Microsoft, následují firmy Oracle a IBM.

Z celkových 841 zkoumaných zakázek jich bylo 701 zadáno v otevřeném řízení (cca 83 %), ve 40 případech (5 %) bylo zvoleno užší řízení, ve 31 případech výzva k účasti bez uveřejnění (4 %), v 50 případech jednací řízení (6 %; z toho 29 případů bez uveřejnění) a ve 13 případech soutěžní dialog (2 %).

OpenForum Europe kromě jiného doporučuje, aby veřejné správy v podmínkách zakázek vyžadovaly otevřené standardy, které jsou klíčové pro interoperabilitu softwaru.

Nahoru

Příspěvky

Otakar Haška OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
otula 14. 10. 2013, 21:02:33
Odpovědět  Odkaz 
No tak to by mne fakt zajímalo, co je diskriminačního na tom, když státní resort (nebo kdokoliv jiný) požaduje kompatibilitu nově nakupovaných věcí se stávajícím vybavením. Takové výtky mi připadají už zcela absurdní. Který soukromník by si dobrovolně nakoupil vzájemně nekompatibilní vybavení? To by musel spadnout na hlavu hodně z vysoka nebo by mu muselo dělat dobře plýtvání financemi.
Lukáš Jelínek Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Lukáš Jelínek 14. 10. 2013, 22:20:39
Odpovědět  Odkaz 
BTW teď se tyhle věci zrovna řeší ve volebním pořadu na ČT ;-)

Kompatibilita se stávajícím vybavením podle mě není problém, ale většina toho ostatního problém je. Tedy jak požadavek konkrétního produktu nebo netrvání na otevřených formátech a protokolech (tím právě vzniká nebo se utužuje vendor lock-in). Stejně tak používání jiných forem zadávání, než je otevřené řízení.
Otakar Haška Re: Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
otula 15. 10. 2013, 00:32:09
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši, ale když píšeš "v ostatních případech je to hlavně kompatibilita či preference značky", tak jaká jiná kompatibilita by to měla být? Pakliže chci být s něčím kompatibilní, je to proto, že již nějaký produkt používám, či potřebuji být schopen komunikovat v rámci resortu. Nevěřím, že by někdo požadoval kompatibilitu s něčím, co nepoužívá.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Lukáš Jelínek 15. 10. 2013, 00:45:34
Odpovědět  Odkaz 
"Kompatibilita" je jen malá část případů, kdy je v zadávacích podmínkách zmíněna konkrétní značka. Většinu tvoří zadání typu "dodávka 350 licencí Microsoft Office 2013", tedy přímý požadavek na konkrétní produkt (to je mimochodem i podle našeho práva nepřípustné, s výjimkou zvlášť odůvodněných případů). Další skupina je preference značky, tedy například zadání "dodávka 350 licencí kancelářského balíku, nejlépe Microsoft Office 2013".

Jinak řečeno, zadavatelé se vůbec nezabývají nějakou kompatibilitou, oni požadují přímo konkrétní produkty. Mimo IT už to dnes obvykle neprojde, viz nákupy typu "10 automobilů Ford Transit" - dokonce už neprojde ani zadání bez uvedení značky, ale se specifikací parametrů tak, aby to bylo šité na míru konkrétnímu produktu. ÚOHS takové zakázky dnes běžně ruší.
Vojtěch Trefný Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Vojtěch Trefný 15. 10. 2013, 07:13:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak nikdo netvrdí, že požadavek na kompatibilitu je diskriminační. Je to prostě analýza výběrových řízení, tak napíší X % zmiňuje konkrétní značku, z toho Y % přímo poptává konkrétní produkt a Z % chce kompatibilitu s konkrétním produktem. A z toho plyne, že Y % je diskriminační ;-)
Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Peter Fodrek 15. 10. 2013, 08:14:08
Odpovědět  Odkaz 
Pretoze pravidla vrejenho obstaravania v EU vyzaduju interoperabiltu. t.j. moznost vymenit kedykolvek produkt za konkurencny, lebo musia pouzivat formaty dat, ktore moze spracovat kazdy dodavatel, ak o to prejavi zaujem, lebo jeho specifikacia je zdarama a neomedzujuca.

Ak napisete do vyberoveho konania, ze vyzadujete kompatibilitu, potom nie je mozne pouzit akykolvek iny softver a v minulosti ste porusili pravidla, lebo ste vybrali produkt ktory nesplna podmienku interoperability.
OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Milhouse 15. 10. 2013, 08:25:35
Odpovědět  Odkaz 
Zpětnou kompatibilitu třeba dokumentů .doc nemusí zajišťovat jen balík MS Office. Zvládnou to i jiné programy, to snad tady nemusíme na LE je známá věc.

Tudíž zakázka pro příklad má znít něco jako: "Programové vybavení pro vytváření a editaci souborů MS Office."
OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Rover623 15. 10. 2013, 10:25:09
Odpovědět  Odkaz 
Rozepíšu se trochu obšírněji protože v tom už léta sedím. Problém při zadávání zakázek IT je v tom, že to dělají lidé kteří tomu vůbec nerozumí. Většina radnic má sice jakousi dohledovou a konzultační komisi (stejně jako ministerstva), ale v té buď sedí lidé kteří jsou s danou myšlenkou spřízněni a v případě, že se tam náhodou objeví odborníci, nebere se na jejich stanovisko zřetel.

Zakázky se také běžně nadhodnocují (nákup 350 licencí MS Office pro 100 počítačů v Praze, ještě za Béma). Jediným kritériem při zadávání zakázek je obvykle to aby zvítězila předem vybraná firma (Passaty pro PČR). A teď pozor, obvykle je to udělané tak chytře, že i když je výběrové řízení v pořádku, vítězná firma většinou zakázku nerealizuje. Pokud se vysoutěžená firma nehodí zastupitelům do krámu, obvykle na ní nabalí tolik věcí, že to vzdá a radnice si potom může vybrat koho chce z dalších účastníků bez řízení (zákon to umožňuje, zabalí se to jako "stav nouze").

Samotné zakázky v IT jsou problematické už jenom tím, že podmínky určují lidé, kteří o tom nic neví a ti prostě požadují to co znají, nechávají si radit od kamarádů (dneska už je odborník na IT kdokoli kdo umí zapnout počítač), případně si nechávají radit přímo od lidí z firem které by tu zakázku potencionálně prováděli. Navíc se v IT neudržuje žádná dlouhodobá koncepce (jako ostatně u nás skoro ve všem), nikoho nezajímá kolik bude řešení dlouhodobě stát peněz, každého zajímá jen kolik to bude stát, než budou volby. Tam potom nastávají situace kdy je jakési udržování současného nevyhovujícího stavu skutečně krátkodobě levnější.

IT ve většině Evropy postrádá jakoukoli koncepci, navíc je nutné zbavit se struktur které ty zakázky zadávají stylem "Windows už máme, tak si koupíme nový. Na nějaké doporučení odborníků z IT nebudeme brát zřetel, protože Franta od vedle z hospody říkal, že Linux je špatný a i když čistí kanály je to větší odborník než celé IT oddělení na magistrátu."
OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Lukáš 16. 10. 2013, 08:07:41
Odpovědět  Odkaz 
Nevím o jaké diskriminaci tady píšete. Chtějí si koupit to, co jim léta funguje a vyhovuje. Nechápu, proč má pořád někdo potřebu cpát někomu opensource. Připadá mi to už jako nějaká sekta. Před nějakým rokem a půl se u nás ve firmě objevilo několik desítek výtisků openMagazínu - obsah přímo mířil na to, co mi může opensource ve firmě přinést. Přímo vnucoval Libreoffice a další různé napůl funkční programy a hlásal jak je to skvělé, že je to zdarma. Co mi to přinese, když je to zdarma ale skoro vůbec to nefunguje? Pro mě má více užitku komerční software, který funguje naprosto předvídatelně a který si lze navíc odečíst z daní. Po krátké úvaze tenhle nežádoucí obsah mířil tam, kam patří: odpadkový koš se štítkem "PAPER".
Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Marv-CZ 16. 10. 2013, 09:32:03
Odpovědět  Odkaz 
Jestli se něco dá odečíst z daní, je až druhotná záležitost ve chvíli, když něco musím zaplatit. Pak to význam má. Pokud ale ty peníze vynaložit nemusím, tak je to stokrát lepší. A můžu si za ty peníze pořídit něco úplně jiného, zalplatit schopnější pracovníky apod. (což si pak z daní taky odečtu).
Lukáš Jelínek Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Lukáš Jelínek 16. 10. 2013, 12:43:38
Odpovědět  Odkaz 
Do firmy nebo domů ať si každý pořizuje, co chce. Jsou to jeho peníze, tak ať si s nimi nakládá dle libosti. Něco jiného je ale veřejná správa, která nakládá pouze s těmi penězi, které nejdřív přímo nebo nepřímo vybrala od občanů. Politici nebo úředníci zde rozhodují o penězích, které nejsou jejich – a proto je zcela oprávněné chtít, aby o nich rozhodovali v zájmu občanů a ne někoho jiného a aby je občané měli možnost kontrolovat.

V oblasti veřejných zakázek to mj. znamená dodržovat princip transparence a nediskriminace (tyto požadavky jsou také zakotveny v českém zákoně o veřejných zakázkách a vztahují se i na zakázky malého rozsahu, kde není třeba dodržovat ostatní pravidla, která platí pro větší zakázky). Porušování těchto principů narušuje tržní prostředí a omezuje možnost občanů kontrolovat fungování veřejné správy a využití veřejných peněz.

Jinak ani v článku, ani v mých komentářích (a pokud vím, tak ani v té analýzy OFE) nepadlo ani slovo o open source. S ním to totiž nemá naprosto nic společného. Obecná pravidla pro veřejné zakázky jsou z tohoto pohledu neutrální. Jiná věc je, že pokud si veřejná správa platí budování informačních systémů, měla by si již v zadání zakázky určit, že bude vykonávat autorská práva k těmto dílům (jinak se stává rukojmím dodavatele - viz OpenCard, informační systémy na magistrátech v Praze nebo Brně atd.).

O čem řeč byla, jsou otevřené datové standardy. Není v pořádku, pokud veřejná správa nutí své občany, aby si pořídili konkrétní software (proto, že takový software používá a není schopna přijímat data v jiných formátech, než tento software podporuje). Stejně tak není v pořádku, pokud se veřejná správa kvůli formátu nebo třeba komunikačnímu protokolu stane rukojmím dodavatele. A konečně třetí důvod – pouze otevřené formáty zajistí, že se půjde k datům dostat i v budoucnu (u uzavřeného formátu už nemusí být k dispozici software a nemusí být vůbec možné ho vytvořit).
Re: OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně
Petr Tv. 9. 02. 2014, 22:44:04
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši, opravdu názor hodný IT odborníka. Zajisté jedině za peníze to může být kvalitní, a podstatné kritérium je výše peněz.
Takže dedukce a přeložení tvého názoru = jedině drahé zahraniční potraviny mohou být kvalitní, protože ten hloupý sedlák na českém poli nemůže nic kvalitního a ještě navíc levného vyprodukovat.
Příklad č. 2: Jedině drahé Passaty a BMW jsou kvalitní, protože nějaké Indické, Japonské či jiné levné vozy nemohou být kvalitní.
Rezimé, ano máš pravdu, z OpenSource programů nemůžeš dostat žádnou provizi, protože když kupující nic neplatí, není z čeho dávat bakšiš...

A pro tvou informaci. Již skoro 10 let (nebo už déle ?) používám ve své firmě výhradně opensource programy, dříve OO nyní LO.
Přes 4 roky výhradně OpenSource operační systémy.
A světe div se... vše funguje, žádný problém. Ani komunikační, ani s kompatibilitou a za ušetřené peníze jsem mohl investovat do firmy, do nového HW, resp. dalšího HW. A díky tomu, že OS linux je stabilní, nemám potřebu kupovat nové HW vybavení jen proto, aby to fungovalo stále stejně rychle.

Ale nemá smysl brát ti tvůj názor na věc. Ty jsi ani nepřemýšlel, protože Honza od vedle říkal že to zkoušel a vono to dělalo jakési .odt a to MS Office nebere.
Že to má plnou kompatabilitu i s novými formáty MS to už Honza odvedle neví, a tak to neřešil. Stejně tak, že se dá nastavit i plná kompatabilita, vč. výstupu.

Ale to by museli myslet Lukáši, a myšlení bolí. Zvláště pokud by náhodou to fakt fungovalo.

BTW: taky jsem měl z přechodu obavy. Nakonec se ukázaly jako bezpředmětné.

Ale nejsem propagátor ani sektář. Pouze říkám kdo nezkusí nemůže hodnotit. A dvou denní zkouška je málo. Po roku bych už se k řešení od MS nevracel. Ani kdyby mi za to MS chtěl platit.
Protože jsem přestal řešit nefunkčnost, pády a chyby = kterou ty nazýváš předvídatelným chováním :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz