přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Opera by mohla být prodána

Opera by mohla být prodána

Opera

Ekonomické výsledky firmy Opera Software, která stojí za vývojem webového prohlížeče Opera, zaostávají za plány. Firma by mohla být prodána strategickému investorovi.


Webový prohlížeč Opera nikdy nezískal větší popularitu a nic na tom nezměnila ani výměna původního renderovacího jádra za otevřené jádro Blink, známé především z prohlížeče Chrome/Chromium (kde nahradilo dřívější WebKit, jehož je Blink forkem). Hospodářské výsledky firmy Opera Software, která prohlížeč vyvíjí, v poslední době zaostávají za plány.

Proto firma jednak koriguje plány ohledně výsledku za celý rok, především ale hledá strategického investora, který by firmu koupil. S hledáním investora pomáhají banky Morgan Stanley International a ABG Sundal Collier. Opera Software je nyní o něco atraktivnější díky tomu, že kupuje službu Bemobi, která zajišťuje placený přístup k mobilním aplikacím a zaměřuje se na jihoamerický trh.

Nahoru

Příspěvky

Opera by mohla být prodána
Martin 10. 08. 2015, 06:58:48
Odpovědět  Odkaz 
Už si ani nepamätám aký som mal dôvod popularity Operi kedysi. Bola kedysi populárna viac nie? :D
Re: Opera by mohla být prodána
Martin 10. 08. 2015, 07:00:35
Odpovědět  Odkaz 
Preklep: Už si ani nepamätám aký bol dôvod popularity Operi kedysi.
Lukáš Jelínek Re: Opera by mohla být prodána
Lukáš Jelínek 10. 08. 2015, 11:55:04
Odpovědět  Odkaz 
Opera byla relativně populární u nás (mívala dlouhodobě okolo 5 %, aktuálně je zhruba na 3 %), ale v celém světě moc ne (byla někde okolo 1 %). Svého času to býval výborný prohlížeč, multiplatformní, rychlý a dodržující standardy, hlavně CSS. Podle mého názoru to ale zabili několika špatnými rozhodnutími, zejména přechodem na Blink a překopáním původně dobrého GUI. Podobně "rozbili" i mobilní verzi, kde chybu přímo přiznali tím, že původní verzi "vrátili do hry" pod označením Classic. Dříve jsem používal Operu jako primární prohlížeč, dnes už k tomu opravdu nemám žádný důvod.
Jiří Eischmann Re: Re: Opera by mohla být prodána
Jiří Eischmann 10. 08. 2015, 12:11:56
Odpovědět  Odkaz 
No, zabili... jak se to vezme. Opeře se hospodářsky daří jako nikdy před tím. Z článku vyznívá, že má finanční problémy, ale zaostávat za plány znamená, že tržby rostou "jen" o 40 místo 50% ročně, což je u firmy, která je 20 let na trhu obrovské číslo. Starý management vyhodili, udělali celou řadu nepopulárních technických rozhodnutí, ale nedá se jim upřít, že z Opery udělali to, co je u ziskové společnosti nejdůležitější - rostoucí a ziskové podnikání. Vždyť tato ještě nedávno malá norská firmička má tržby jako třetina Red Hatu.
Prohlížeče už jsou spíše vedlejší produkt, firma vydělává především na technologiích pro kompresi dat a mobilním marketingu.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Opera by mohla být prodána
Lukáš Jelínek 10. 08. 2015, 14:50:58
Odpovědět  Odkaz 
Z mého pohledu prohlížeč zabili. Už nemám důvod ho používat. Obchodně může být zvolený postup (nemyslím teď jen změny v prohlížeči) samozřejmě pozitivní, což ale nemusí vůbec znamenat, že to bude pozitivní uživatelsky. Například Mobil.cz býval výborný magazín o mobilech a mobilních operátorech. Akvizice ze strany firmy MAFRA mu zřejmě obchodně pomohla, ale obsahově se brzy zcela rozpustil v iDnes, název a doména byly následně využity pro virtuálního operátora. Takže obchodně to bylo asi pozitivní (jen tipuji), ze svého pohledu čtenáře ale prostě zmizel magazín, který jsem rád četl.
Re: Re: Opera by mohla být prodána
nobody 10. 08. 2015, 13:22:09
Odpovědět  Odkaz 
Osobne pouzivam Opera
Opera by mohla být prodána
nobody 10. 08. 2015, 13:31:57
Odpovědět  Odkaz 
tak par metru dlouhej prispevek se mi zkrati na nekolik slov jen kvuli znamenku mene_nebo_rovno na pocatku :)

Osobne pouzivam Opera mene_nebo_rovno12 jako primarni prohlizec skoro 20let :)

Je rychlejsi, na cpu i ram mnohem mene narocne, obsahuje tisice vlastnosti/funkci ktere do ff/chrom* je treba pridavat(resp. stejne jen jejich zlomek lze), napr. oznacit cast textu odkazu snad nelze jinej prohlizec donutit...

Smutne je, ze nova Opera i ve verzi 3x i po tech letech od V12 je porad mene Operou nez za "par mesicu" prohlizec Vivaldi od puvodniho autora(+plus jeho tymu) Opery, nebo OtterBrowser jakozto opensource reimplementace UI Opera12 ktery je vicemene onemanshow...

Vubec by nebylo od veci aby OperaSoftware konecne vydala Opera12 i s Presto jadrem jako opensource ;)
Re: Opera by mohla být prodána
nobody 10. 08. 2015, 13:44:18
Odpovědět  Odkaz 
jinak podle https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers je zajimave ze Firefox klesa a Opera stoupa, za chvili na tom budou oba stejne, tak sem zvedavej jestli tu bude clanek o nepopularnim firefoxu :) taky je zajimave ze aktualne Chrome vladne svetu a Opera Africe :)
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Browser_Market_Map_June_2015.svg
Lukáš Jelínek Re: Re: Opera by mohla být prodána
Lukáš Jelínek 10. 08. 2015, 14:57:47
Odpovědět  Odkaz 
Firefox má řádově větší podíl než Opera. A i když klesá, tak není příliš pravděpodobné, že "za chvíli na tom budou oba stejně".
Re: Re: Re: Opera by mohla být prodána
nobody 13. 08. 2015, 22:11:07
Odpovědět  Odkaz 
rici ze FF ma radove vice nez Opera mi pripada trochu zavadejici, kdyz aktualne jde pouze o 2x tolik :)

nicmene uznavam ze sem se prehledl, na te wiki nejdrive uvadeli udaje o "desktop browsers", kde dle StatCounter v 2014-Cerven mel Firefox 19.6% a Opera 1.4% a pozdeji presli na "all browser" kde dle StatCounter v 2015-Cerven(tedy po roce) mel Firefox 10.72% a Opera 5.16%...

porad to ale nic nemeni na tom ze Opera (nemysleno tedy jen desktopova) rozhodne nebyl a ani neni prohlizec bez popularity(OperaMini byla dokonce nekolikaradove nejpouzivanejsi v dobe predsmartphonove), ale taky je rozhodne pravda ze desktopove verze ktere prisli po V12 uz spousta lidi nerozdejchala/nepochopila a presla radeji rovnou na Chrom* pripadne FF...
Re: Opera by mohla být prodána
Juraj Oravec 11. 08. 2015, 00:10:22
Odpovědět  Odkaz 
Na označenie časti textu v odkaze je vo FireFoxe klávesová skratka + ( + ) a text označiť miškou :)
Re: Re: Opera by mohla být prodána
nobody 13. 08. 2015, 21:48:35
Odpovědět  Odkaz 
tu klavesovou zkratku nechapu :)

jinak snad si rozumime, v Opera12 pokud chci napr. z tveho jmena(ktere je odkaz), oznacit text "raj Ora" v Opera12 tuknu levou mysi na "r" a oznacim tazenim mysi do prava...

pokud bych chtel chytit odkaz a posouvat, tedy bezne chovani v ff/chrome(drag'n'drop url), chytim ho levou mysi a tahnu nahoru nebo dolu...

a nakonec pokud bych chtel chytit a posouvat ten prvne oznaceny text, mohu ho chytit levou mysi a posouvat vsemi smery :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog