přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Operating System U shání peníze na Kickstarteru

Operating System U shání peníze na Kickstarteru

Operating System U

Tvůrci nové linuxové distribuce Operating System U, která je založena na Arch Linuxu a používá technologii Wayland, shánějí peníze pomocí crowdfundingu na serveru Kickstarter.


Operating System U je nová linuxová distribuce, která je nepřímo (přes Manjaro Linux) založena na Arch Linuxu a namísto obvyklé zobrazovací technologie X.Org využívá novou technologii Wayland. Tvůrci distribuce ji nabízejí vysloveně jako konkurenta Microsoft Windows (jako výhody uvádějí například intuitivní rozhraní nebo menší hardwarovou náročnost), ale také Ubuntu (oproti kterému zdůrazňují opět lepší GUI, ale také snazší instalaci aplikací třetích stran nebo model částečného rolling release).

Nyní se vývojáři snaží získat 50 tisíc dolarů na další vývoj prostřednictvím crowdfundingu na serveru Kickstarter. Původně plánovaná částka byla trojnásobná. První sto dárců, kteří přispějí částkou nejméně 185 dolarů, získá speciální notebook Ubook Go; podobně tvůrci distribuce nabízejí i další odměny.

Nahoru

Příspěvky

Operating System U shání peníze na Kickstarteru
L_l 25. 08. 2014, 19:21:50
Odpovědět  Odkaz 
O tomto projektu slyším poprvé. Vyvojářům fandím a doufám, že to dotáhnou do konce a že se jim projekt vydaří. A co na to Canonical?
Lukáš Jelínek Re: Operating System U shání peníze na Kickstarteru
Lukáš Jelínek 25. 08. 2014, 19:47:17
Odpovědět  Odkaz 
Projekt byl poprvé představen zhruba někdy v červenci. Canonicalu je to podle mě asi v zásadě jedno, má svoji cestu, po které půjde.
Re: Re: Operating System U shání peníze na Kickstarteru
L_l 25. 08. 2014, 20:04:34
Odpovědět  Odkaz 
Svou cestou půjde, to ano. Ovšem další odliv uživatelů by jistě bolel. I když pokud je Canonicalu jedno i to, potom už není třeba se vůbec snažit něco vyvíjet.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Operating System U shání peníze na Kickstarteru
Lukáš Jelínek 25. 08. 2014, 20:28:18
Odpovědět  Odkaz 
Zatím Canonical operuje s podstatně většími penězi, než kolik se snaží sehnat tvůrci OSU. Odliv uživatelů by jistě bolel, ovšem ten hlavní odliv už nastal dávno (směr Linux Mint) a je otázka, zda by se odehrál i v tomto případě nebo zda by byl "bit" již zmíněný Mint, který je i základem pro OSU.
Operating System U shání peníze na Kickstarteru
Jan Polášek 28. 08. 2014, 22:25:39
Odpovědět  Odkaz 
Celkem odvážné jít na Kickstarter s distribucí, která nepřináší vůbec nic nového.
Re: Operating System U shání peníze na Kickstarteru
Petr Ježek 31. 08. 2014, 10:20:35
Odpovědět  Odkaz 
Mýlíte se. Maui (Hawaii) nelze považovat za plnohodnotnou distribuci, jde stále o hodně alfa stádium vývoje. Experimenty s Waylandem v Archu narážejí na určité nekonzistence systému a souvisejících balíčků, Manjaro je na tom s Plymouthem výrazně lépe, takže na tomto podvozku vyvinout čistě Wayland-driven GUI distro je originální, přínosný a záslužný počin. Nikdo jiný se totiž prozatím optimalizací prostředí pro Wayland nezabývá jako prioritou, Canonical pracuje na Miru stále jaksi vedle hlavního vývoje s Xorg. Ubuntu je navíc dost moloch, který rozhodně nectí zásadu "lehkoatletického" systému.
Operating System U shání peníze na Kickstarteru
ackbar 29. 08. 2014, 23:39:54
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá to na další zbytečnou distribuci, u které je dokonce jistá pravděpodobnost, že se jedná pouze o pokus nalákat naivní návštěvníky na materiály plné buzzwordů, která ale nepřinášejí nic nového pod sluncem. Spousta skvělích distribucí je tvořena neplacenou komunitou a najednou si nějaký 17ti letý klučina s ADHD řekne o 50 000 USD za něco, co jiní dělají lépe zadarmo nebo alespoň nechtějí peníze předem?
Je spousta projektů, které si peníze zaslouží mnohem víc.
Tohle bude nejdražší fork Ubuntu pod sluncem.
Re: Operating System U shání peníze na Kickstarteru
Petr Ježek 31. 08. 2014, 10:28:25
Odpovědět  Odkaz 
Vy ADHD nemáte a přesto jste nic zásadního pro lidi nevytvořil (pokud se mýlím, omlouvám se), proto nesuďte podle osobních hendikepů. Tým ale tvoří hlavně Ukrajinci a ti mají problém s elementárními zdroji pro základní existenci. Doufám jen, že to není shell pro skryté financování Kolomojského hrdlořezů...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz