přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Oracle: Google „přímo zkopíroval“ náš kód

Oracle: Google „přímo zkopíroval“ náš kód

V doplněné verzi žaloby proti společnosti Google firma Oracle tvrdí, že Google do svého systému Android přímo zkopíroval kód Javy.


Již v srpnu tohoto roku jsme se dozvěděli, že firma Oracle podala žalobu proti firmě Google, ve které společnost obviňuje z porušení autorských a patentových práv v souvislosti s Javou. Jedná se o systém Android pro mobilní zařízení, kde firma Google, ač vědoma si patentových práv Oracle, tato údajně „svéhlavě a úmyslně“ porušila a navíc zaměstnala i bývalé vývojáře, kteří se dříve podíleli na vývoji Javy.

Nyní byla žaloba doplněna - Oracle tvrdí, že při vývoji systému Android došlo k „přímému zkopírování“ kódu z Javy. Údajně zhruba třetina kódu systému je odvozeným dílem balíčků Java API, což lze prý doložit podle názvů metod, tříd, parametrů atd., podle struktury knihoven a podle obsahu a organizace dokumentace. Patentová část žaloby zůstala nezměněna. Google zatím nijak nereagoval, ovšem podle dřívějšího vyjádření považuje žalobu za „nepodložený“ útok.

Nahoru

Příspěvky

Oracle: Google „přímo zkopíroval“ náš kód
lzap 29. 10. 2010, 09:19:34
Odpovědět  Odkaz 
Inkriminované zdrojáky pocházejí z projektu Apache Harmony. Oracle může mít pravdu jedině v případě, že by se nějakým nedopatřením dostal soubor z originální Javy od Sunu do Apache Harmony. To by se stát nemělo, protože celý projekt Apache Harmony je vlastně "přepis" všeho od znovu. Pokud ano, je to chyba v projektu Apache Harmony, Google má smůlu, že si to neověřil.

Oraclu jde o to zničit Google. Nenapadá open-source projekt, resp. konkrétního člověka, který tam zdrojový kód dal. Aby mohl kdokoliv přispívat do projektů Apache Software Foundation, musí podepsat Individual Contributor License Agreement. Dohledání by bylo snadné. Napadá přímo derivát, Android.

Oracle se začíná chovat velmi nestandardně a agresivně.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz