přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Poplatkové organizace komplikují podnikání

Poplatkové organizace komplikují podnikání

Pirátská strana kritizuje akci Intergramu, který rozeslal podnikatelům výzvu k zaplacení poplatku za rádia ve služebním autě (z titulu „sdělování díla veřejnosti“).


Často jsme svědky toho, že některý z kolektivních správců autorských a příbuzných práv požaduje placení dalších poplatků, které zatěžují především firmy a podnikatele. Nedávno to byl poplatek z GUI, nyní se občanské sdružení INTERGRAM, zastupující výkonné umělce a vydavatele hudby, snaží domoci placení poplatků z firemních autorádií. Pirátská strana tento přístup kritizuje a vysvětluje některé informace související s požadavky kolektivního správce.

Jde například o to, že se stanovisko Intergramu opírá o posudek Ústavu práva autorského, autorského, práv průmyslových a práva soutěžního PF UK v Praze. V tomto ústavu pracují lidé spjatí např. s IFPI nebo OSA; proto Pirátská strana zpochybňuje správnost a nezávislost takového posudku. Za zrušení poplatků vznikla petice, kterou lze podepsat na setkáních Pirátské strany s veřejností dne 17. listopadu 2011 v řadě měst ČR nebo na webu kopirovanijezadarmo.cz.

Nahoru

Příspěvky

Poplatkové organizace komplikují podnikání
Jaroslav Reznik 16. 11. 2011, 09:50:46
Odpovědět  Odkaz 
Nemelo by byt nasim cilem podporovat svobodnou kulturu a dila pod svobodnou licenci? Tohle co delaji nam hraje do karet naopak - stejne se to delo u software, cim vic ho omezovali, tim vic pomahali open source. Proste pokud nechteji, abychom poslouchali jejich dila, tak poslouchejme nase :)
Lukáš Jelínek Re: Poplatkové organizace komplikují podnikání
Lukáš Jelínek 17. 11. 2011, 04:29:30
Odpovědět  Odkaz 
Jenže problém je v tom, že oni chtějí peníze i z těch "našich" svobodných. Zatím asi nejsilnější kalibr teď prošel sněmovnou v návrhu občanského zákoníku. V rámci veřejného připomínkování jsem se to snažil odstranit, nicméně stal se pravý opak - ustanovení bylo ještě zhoršeno (nevím, zda v reakci na moji připomínku nebo nezávisle na ní). Jde o toto: „Není-li odměna za poskytnutí licence ujednána v závislosti na výnosech z využití licence a je-li tak nízká, že je ve zřejmém nepoměru k zisku z využití licence a k významu předmětu licence pro dosažení takového zisku, má autor právo na přiměřenou dodatečnou odměnu; tohoto práva se nemůže vzdát.“ Ten dovětek od středníku tam byl přidán dodatečně, jak jsem zmínil. Toto může zcela zničit svobodná díla (resp. jakákoli poskytovaná bezplatně nebo za "nízkou odměnu").
Re: Re: Poplatkové organizace komplikují podnikání
Jaroslav Reznik 18. 11. 2011, 17:03:41
Odpovědět  Odkaz 
Tohle je samozrejme jina - ja si nepreji zakazovat nesvobodnou kulturu zakony, ale stejne tak ocekavam spravedlive zakony chranici svobodnou kulturu. Mozna jsem moc naivni, neco takoveho jsem ale opravdu necekal. /me jde zkoumat...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog