přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství

Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství

Soud

Slovenský podnikatel, který byl pokutován finančním úřadem za neodevzdání souhrnného hlášení vyplnitelného jen pod Windows, zaznamenal částečný úspěch. Soud mu vyhověl jen v tom, že nelze za totéž pokutovat opakovaně.


Slovenský podnikatel se před časem potýkal s velkým problémem, protože nepoužívá (a nehodlá používat) systém Microsoft Windows. Souhrnné hlášení je podle zákona povinen odvzdat elektronicky, stát však tehdy poskytoval příslušnou webovou aplikace pouze pro Internet Explorer pod Windows. Firma tedy odevzdala hlášení v papírové formě, s čímž se však finanční úřad nespokojil a firmu pokutoval. Odvolání k finančnímu ředitelství nebylo úspěšné.

Firma podala proti rozhodnutí žalobu, o které krajský soud nyní rozhodl. Akceptoval z žaloby pouze tu část, která směřovala proti uložení celkem jedenácti pokut; podle soudu měla být uložena pouze jediná. Odmítl se však vůbec zabývat tvrzenou protiprávností pokuty, protože prý tato protiprávnost nebyla namítána v odvolání podaném k finančnímu ředitelství.

Martin Husovec, právník z EISi (který společně s FSFE žalobu připravoval), s tím však nesouhlasí – podle něj se měl soud vypořádat i s touto částí. Případem se tedy bude zřejmě zabývat Nejvyšší soud SR. Postoj EISi k podstatě věci je jednoznačný: „Stát musí garantovat interoperabilitu, pokud od občanů požaduje, aby plnili své povinnosti výlučně elektronicky.“

Nahoru

Příspěvky

Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství
Martin 1. 06. 2013, 11:24:25
Odpovědět  Odkaz 
Já bych to neviděl ani jako částečné vítězství, protože tím, co podnikateli vadilo, se soud odmítl zabývat.
Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství
dwarfik1 1. 06. 2013, 15:45:26
Odpovědět  Odkaz 
Jo i u nás jsou problémy s podáním v OOo místo MSOffice . Ale zatím bez pokuty.
Lukáš Jelínek Re: Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství
Lukáš Jelínek 1. 06. 2013, 16:06:15
Odpovědět  Odkaz 
Souhrnné hlášení u nás lze podávat ve formátu XML, ke kterému je zveřejněno schéma s popisem (sice strohým, ale přece). Také ta webová aplikace (EPO), ve které lze daňová podání vytvářet, už poměrně dlouho není závislá na IE+Win. Navíc u toho souhrnného hlášení trochu "vyměkli" (i když asi jen dočasně), protože ho stačí elektronicky podat nepodepsané a pak dodat papírovou formu (to jednu dobu nebylo a tak si každý, kdo "poskytoval plnění do členského státu", musel pořídit elektronický podpis nebo datovou schránku).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz