přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Prodej knihy porušením copyrightu?

Prodej knihy porušením copyrightu?

Knihy

Nejvyšší soud USA se zabývá případem, kdy vydavatel žaloval studenta, který prodával knihy zakoupené v zahraničí.


Thajský student potřeboval v USA hradit náklady na studium, proto se rozhodl prodávat zde knihy, které mu za tímto účelem posílali příbuzní a přátelé z jeho domoviny (kde jsou levnější). Toto počínání se však nelíbilo vydavateli knih a na studenta podal žalobu – vznikla mu prý tímto prodejem škoda. Soud rozhodl (mj. na základě toho, že bylo v knihách napsáno, že se nesmějí exportovat ze zemí, pro které jsou určeny), že vydavateli přísluší náhrada škody ve výši 600 000 USD.

Student se proti rozsudku odvolal a případ se nyní dostal k Nejvyššímu soudu USA. Ten dosud v podobných případech rozhodoval konzistentně od roku 1908 – v souladu s pravidlem, že když držitel práv k dílu jeho rozmnoženinu poprvé prodá, je jeho právo k této rozmnoženině vyčerpáno a nový majitel s ní může dále nakládat: prodat, darovat, zničit apod. (i když ne dále rozmnožovat). Bude proto zajímavé sledovat, jak soud v tomto případě rozhodne.

Nahoru

Příspěvky

Jiří Eischmann Prodej knihy porušením copyrightu?
Jiří Eischmann 28. 10. 2012, 00:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Jj, s tím jsem se při studiích v Kanadě taky setkal. Učebnice jsou tam neuvěřitelně drahé a vydavatelství prodávají ty samé učebnice ve zbytku světa třeba za 1/10 ceny. Jedna učebnice stála v Kanadě 210 dolarů a já ji sehnal přes abebook.com v nějakém thajském obchodě za 20 dolarů. Jediný rozdíl byl v tom, že byla brožovaná namísto pevné vazby a bylo na ní uvedeno, že nemůže být prodávana v Severní Americe a že obsah nemusí být stejný jako u severoamerické verze (ve skutečnosti byl úplně stejný).

Je to klasický obchodní model u produktu, který má vysoké fixní náklady (výroba obsahu knihy) a malé variabilní náklady (vytisknutí knihy) - princip diskriminační ceny, kdy si firma maximalizuje zisk tak, že si rozdělí zákazníky do různých skupin podle elasticity poptávky. V tomto případě na severoamerické studenty a studenty ze zemí třetího světa. Severoameričtí studenti platí plnou cenu, která pokrývá plné náklady, ale vydavatelství se díky nízkým variabilním nákladům vyplatí prodávat knihu za zlomek ceny také studentům jinde, kteří by si ji za standardní cenu nekoupili.
Problémem je efektivní oddělení těchto skupin, aby nedocházelo k arbitrážím (koupím levně u jedné skupiny a prodám za nižší než oficiální cenu u druhé). A to právě dělal tady tento student, takže se nedivím, že se to vydavatelství nelíbilo.
Lukáš Jelínek Re: Prodej knihy porušením copyrightu?
Lukáš Jelínek 28. 10. 2012, 01:40:21
Odpovědět  Odkaz 
Ze stejného důvodu přece vznikly i regiony u DVD. A netýká se to jen knih a dalších podobných děl, nýbrž i "úplně obyčejného" zboží nebo služeb. Například u elektroniky jsou šedé dovozy docela běžné. Mimochodem připravovaná dohoda TPP (měla přijít po ACTA, ale nakonec nebyla přijata ani ta) obsahuje výslovný zákaz "šedého dovozu" autorských děl, viz http://www.linuxexpres.cz/nova-dohoda-bude-jeste-prisnejsi-nez-acta
Jiří Eischmann Re: Re: Prodej knihy porušením copyrightu?
Jiří Eischmann 28. 10. 2012, 10:23:33
Odpovědět  Odkaz 
Jj, je to tak. A princip dikriminačních cen nemusí být založený jen na geografickém rozdělení. I takové obyčejné studentské slevy jsou projevem stejné strategie. Před lety jsem o tom psal na blog: http://my.opera.com/Sesivany/blog/2008/04/02/proc-existuji-studentske-ceny

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz