přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL

Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL

MySQL

Zatímco se řada linuxových distribucí přesouvá od MySQL k MariaDB, Ubuntu databázi měnit nebude. Mark Shuttleworth vysvětluje, proč tomu tak je.


V řadě linuxových distribucí (např. Fedora, openSUSE, Slackware nebo Arch Linux) dochází ke změně výchozí databáze – namísto dosavadní MySQL se přechází na MariaDB. V Ubuntu je tomu však jinak, přechod na MariaDB není v plánu. Mark Shuttleworth vysvětluje, proč distribuce zůstane u původní databáze.

„Rádi začleníme stabilní kód z forků MySQL, až tyto dozrají. Percona, SkySQL, MariaDB jsou všechny zajímavé a bylo by dobré, aby byly snadno dostupné.“ Firma Oracle podle Shuttlewortha dělá dobrou práci při údržbě systému MySQL i jeho integraci do distribucí Debian a Ubuntu. „Co se týče fobií (z MySQL), pramení od těch, kdo agitovali proti firmě Oracle. Myslím si, že Oracle řídí MySQL výtečně, se skutečnými investicemi a vysokou kvalitou. (...) Myslím, že tendence vidět všude spiknutí a zneužití je jedním z nejsmutnějších aspektů OSS kultury. Nepodporujte to.“

Nahoru

Příspěvky

Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Solitary 3. 03. 2014, 08:22:21
Odpovědět  Odkaz 
Spis bych rekl, ze Shuttleworthovi neni OSS blizky a nerozumi mu, resp. neni to idea kterou by prejal. Vyviji OSS protoze musi... kdyby mel moznost, tak kompletne vsechno zavre. Momentalne dela aspon jedinou vec, ktera je tomu nejbliz a tou je minimalni komunikace s upstreamem a komunitou. Stezi toleruje vlastni komunitu, natoz cizi.
Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Franta 3. 03. 2014, 13:52:41
Odpovědět  Odkaz 
Nutno říct, že Canonical se opravdu nedá moc za open-source společnost považovat. Co můžou, mají zavřené včetně serverové části Ubuntu One nebo jejich nástroje na hromadnou správu počítačů Landscape. U Launchpadu bylo potřeba několik let a soustavný tlak komunity, aby ty zdrojáky konečně uvolnili.
Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Pavel Šimerda 3. 03. 2014, 08:23:59
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem si úplně jistý, jestli Oracle je zrova ta řiť, jejímž prolézáním Mark něco získá, ale co už, je to jeho věc.
Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
SpookY 3. 03. 2014, 14:14:11
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu nesměřuje dobrým směrem... rozhodně ne. Nejdříve se ten kosmonaut zbláznil a začal stavět nejen vlastní Unity a k tomu celý Mir :-) ... a teď bude kopat za Oracle, který svým "managorismem" po...kazil všechno OSS, na které v poslední době sáhl.

Jako by bohatě nestačilo, že vývojáři GNOME berou drogy.
Petr Valach Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Petr Valach 3. 03. 2014, 16:08:20
Odpovědět  Odkaz 
Docela by mě zajímal názor Lukáše Jelínka. Jen tak pod čarou, co by se třeba do článku nehodilo. Myslí to Mark vážně nebo je jen rektální alpinista?
Lukáš Jelínek Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Lukáš Jelínek 3. 03. 2014, 16:31:51
Odpovědět  Odkaz 
Na tohle nemám žádný konkrétní názor. MySQL používám už jen tam, kde není zbytí, jinak preferuji PostgreSQL. Nejsem schopen posoudit, jestli Oracle s MySQL nakládá dobře nebo ne. Nicméně tam vidím určitou paralelu s OpenOffice.org, kdy došlo k rozštěpení vývoje a začaly se tříštit síly. I kdyby se firma o MySQL starala dobře, ztráta potenciálu tu určitě je a komunitní příspěvky budou mnohem pravděpodobněji směřovat to MariaDB než do MySQL.
Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Pavel Stěhule 10. 10. 2016, 21:09:48
Odpovědět  Odkaz 
Pokud mohu soudit, tak Oracle MySQL nezanedbává - připravovaná 8čka vypadá slušně - a myslím si, že je vidět i určitá koncepce. Tu u MariaDB nevidím. Technologicky MySQL určitě není problém - problém je v licencích - ty Oracle může změnit ze dne na den. I když to není moc pravděpodobné - tipoval bych, že Oracle plánuje použít MySQL ve svém cloudu a jiné použití je mu více méně někde, a nebude se snažit jej omezovat.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Lukáš Jelínek 10. 10. 2016, 23:37:03
Odpovědět  Odkaz 
Díky za info, to vypadá zajímavě.
Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
Ľubomír Mlích 3. 03. 2014, 20:03:35
Odpovědět  Odkaz 
Tipl bych si, že Shuttleworth se prostě drží upstreamu - Debianu. Má hromadu jiných starostí než se přidávat na jednu ze stran konkurenčního boje Mysql vs. Maria.
Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
mkub 4. 10. 2016, 11:16:29
Odpovědět  Odkaz 
Shuttleworth s nedrzi Debianu, keby mohol, tak by to cele prepisal...
a co sa tyka Ubuntu, tak ten sa cim dalej, tym viac vzdialuje od Debianu

a k Shuttleworthovi dodam este, ze on nikdy nepochopil open source komunitu, jemu je blizky model, co ma MS, resp. Oracle - close source model a keby mohol, ani by nevydaval k GNU SW zdrojaky... a takisto moc sa mu nechce uvolnovat zdrojaky k upravam a takisto v Ubuntu vela veci nefunguje tak dobre, ako v Debiane
Re: Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
nobody 4. 10. 2016, 18:24:16
Odpovědět  Odkaz 
oni k Unity, Mir, UbuntuTouch nebo k jakymkoliv "jen" upravam v *buntu nejsou zdrojaky? asi by sis mel povolit src repository, kouknout na launchpad.net nebo se probudit ;)

"takisto v Ubuntu vela veci nefunguje tak dobre, ako v Debiane"
a zaroven vela vela veci funguje v Ubuntu donbre a rovnou (pro bezne uzivatele) bez jakeholiv potreby neco nastavovat...
Re: Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
nobody 4. 10. 2016, 18:25:42
Odpovědět  Odkaz 
nemam nic proti Debianu, naopak, ale tohle kopani do *buntu je proste trapne, navic s vykopanim 2.5roku stare mrtvolo-diskuze ;)
Re: Re: Re: Shuttleworth: Ubuntu zůstane u MySQL
nobody 4. 10. 2016, 18:29:14
Odpovědět  Odkaz 
a do tretice, Canonical s MariaDB uzavreli partnerstvi pred cca rokem ;)
https://insights.ubuntu.com/2015/11/19/mariadb-the-newest-member-of-the-charm-partner-programme/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz