přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Skončila podpora Windows Vista

Skončila podpora Windows Vista

Microsoft

Dnešním dnem skončila podpora systému Windows Vista. Kdo při této příležitosti přechází na Linux, může si i tam nastavit důvěrně známý vzhled.


V souladu s plánem dnes společnost Microsoft ukončila podporu svého operačního systému Windows Vista. Znamená to, že pro běžné uživatele už nebudou k dispozici žádné aktualizace, ani bezpečnostní (mohou je získat jen zákazníci platící si samostatnou podporu).

Kdo systém dosud používal, může při této příležitosti přejít na Linux. Aby byl tento přechod co nejsnazší, lze si v linuxových prostředích nastavit vzhled velmi podobný tomu z Windows Vista. Například pro prostředí GNOME je k dispozici hned několik témat na gnome-look.org, pro další prostředí jsou kupříkladu na webu projektu B00merang.

Grafické téma Vista pro prostředí GNOME, Cinnamon a další (zdroj: B00merang, CC BY-SA) Grafické téma Vista pro prostředí GNOME, Cinnamon a další (zdroj: B00merang, CC BY-SA)

Nahoru

Příspěvky

Skončila podpora Windows Vista
kayla 12. 04. 2017, 11:07:25
Odpovědět  Odkaz 
goodbye to the old vista, welcome to a new age. gotta switch to lenux right now!
A useful site to get spanish to english translation and dictionary!
Re: Skončila podpora Windows Vista
sombrero 12. 04. 2017, 13:26:43
Odpovědět  Odkaz 
:D
Skončila podpora Windows Vista
Zatnaktel 12. 04. 2017, 15:33:45
Odpovědět  Odkaz 
Velmi objektivní článek! Vskutku. Tady asi někdo nechtěl říkat, že Visty byly propadák a pořád nevěří v nic od Microsoftu. Nejjednodušší by bylo, kdybychom prostě nic nenavrhovali. :D
Skončila podpora Windows Vista
Jardík 12. 04. 2017, 22:43:01
Odpovědět  Odkaz 
Ostuda tohle i ukazovat. Do vzhledu Visty to má daleko, samá nedokonalost, kam se podívám.
Re: Skončila podpora Windows Vista
nobody 12. 04. 2017, 23:35:21
Odpovědět  Odkaz 
takze to naprosto odpovida, Vista byla take ostuda ukazovat a hlavne Microsoftem vydavat, z tve reakce predpokladam ze ses Vista masochistickej uzivatel kteremu nevadi ze ten system byl nejhrosi Windows ze vsech, do korporatu to nesmelo, potrebovalo to nekolikrat vykonejsi HW, takze si zaplatil treba 10.000Kc navic jen proto aby ten system behal podobne jako predchozi/dalsi Windows na totoznem HW atd... ;)
Re: Re: Skončila podpora Windows Vista
Hans 13. 04. 2017, 01:02:00
Odpovědět  Odkaz 
Nevím jak u vás, ale můj PC si ani nevšimne že na něm nějáká Vista běží. Rozhodně použitelnější než váš rychlý Linux na pravěkém železe. Pokrok nezastavíš, na nový systém je potřeba nových technologií, a ne brzdit vývoj.... Jo, a navíc oproti Linuxu, na Vistách alespoň fungují moderní hry. ;)
Re: Re: Re: Skončila podpora Windows Vista
nobody 13. 04. 2017, 15:07:02
Odpovědět  Odkaz 
u me Vista rozhodne nebezi, na mem HW ani jine Windows, GNU/Linux ktery mi bezi na i5+16GB RAM+SSD startuje ~6s (bez hybridniho-hibernacniho-windows-vypinani), programy startuji behem 0.5-2s (2s treba GIMP nebo LibreOffice)... jo a ten system, narozdil od pravekych Vist je stale podporovanej ;)
dalsi vec jeze mi stejne moderni GNU/Linux bezi i na ARM 1GHz s 512MB RAM na kterych Visty nemaji sanci at uz diky ARM tak diky 512MB RAM ;)

a hry? dekuji, to sem provozoval v minulem stoleti ;)
Re: Re: Skončila podpora Windows Vista
Jardík 13. 04. 2017, 13:20:57
Odpovědět  Odkaz 
Né, já používám Linux. Windows dnes jen v práci, domů mi nesmí, hlavně po aférách se špehováním. S Vistou mám ale zkušenosti z doby, kdy jsem chodil ještě na střední, stejně mám zkušenost s Windows 7, kterou jsme od školi měli jako studenti zdarma. Vista nebyla o nic špatnější než Windows 7. Co na Vistě lidem vadilo, bylo konečně rozlišení administrátora od neadministrátora a přísně nastavené UAC, což však já vždy viděl jako pozitivum. Ve Windows 7 bylo UAC trochu zmrveno a byl zapnut whitelist, který šel obejít ke spuštění programu v administrátorském režimu přes notepad, který byl na whitelistu! Vista oproti Win 7 o trošičku déle startovala, ale to nikdy pro mě nebyl problém. Občas se zmiňuje jakási pomalost, ale to způsoboval zapnutý vsync v Aeru, ve Win 7 byl vypnut, nebo to bylo nějak upraveno, ale za odměnu jsme dostali tearing. Do Win 7 pak byly přidány různé fade-in/out animace, které pak klamou, jakože je ten systém takový svižnější. Ale to je úplně mimo.

Já takto nadávám na většinu skinů, které se snaží napodobovat jiné systémy a přitom je to kvalitativně úpně naprd. Na Windows třeba byly skiny ala Mac OS, či linuxová témata, ale většinou stáli za kulový. Stejně, jako tento skin Visty stojí za kulový, když ho porovnáte se skutečností. Něco se povede, že třeba pozadí panelu vypadá stejně, ale pak kouknete na tlačítko v task baru a vidíte to. Nebo kouknete na ikonky v systray a vidíte to. Nebo do menu a opět je to jasné.

Takže ne, já nejsem zaujatý, je to můj objektivní názor na věc.
Re: Re: Re: Skončila podpora Windows Vista
nobody 13. 04. 2017, 15:08:44
Odpovědět  Odkaz 
tak podle me ukolem skinu neni 1:1 vzhled i chovani, ale napr. to aby se nekomu s Windows snadneji preslo na GNU/Linux, takovemu tomu cloveku co je zavislej na barve ikonky :) tam je pak jedno ze to je nepresne, dulezite je ze se to podoba mnohem vice nez nativni vzhled daneho DE...
Petr Valach Skončila podpora Windows Vista
Petr Valach 13. 04. 2017, 14:06:03
Odpovědět  Odkaz 
Ať žije čistý, pěkný vzhled linuxového desktopu bez nějakých udělátek á la Windows. Jsem pro radikální přístup. Jsem pro, aby se prezentoval systém takový, jaký je. A aby se lidem nedávala možnost zbytečně tesknit po tom starém, špatném, zaostalém.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz