přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi

Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi

Slovensko

Slovenské ministerstvo financí prodloužilo o tři roky smlouvu se společností Microsoft na licence nových verzí softwaru pro všechny počítače státní správy. Organizace SISp a SOIT vyzývají k zahájení seriózní odborné diskuse ohledně softwarových potřeb státu.


Ministerstvo financí Slovenské republiky opět o tři roky prodloužilo smlouvu se společností Microsoft, která zajišťuje pro všechny počítače slovenské státní správy licence nejnovějších verzí softwaru této společnosti. Navíc i když se měla dodávka licencí původně otevřeně soutěžit, nakonec byla přímo uzavřena smlouva s firmou BSP Softwaredistribution, na základě které stát zaplatí celkem 55,8 mil. eur (tedy přibližně 1,5 miliardy Kč).

Do předchozího prodlužování smlouvy zasáhla změna vlády, ta nová smlouvu s Microsoftem schválila (navzdory rozporu s platnou Koncepcí využívání softwarových produktů), její detaily nezveřejnila.

Slovenská informatická spoločnosť (SISp) a Spoločnosť pre otvorené informačné technológie (SOIT) společně vyzývají ministerstvo, aby se toto téma zahájila seriózní odborná diskuse a aby byla vypracována analýza skutečných potřeb softwaru ve státní správě. Budoucí rozhodnutí by se podle této výzvy již měla provádět výhradně na základě odborných podkladů.

Nahoru

Příspěvky

Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
David Humpolik 30. 07. 2015, 22:56:03
Odpovědět  Odkaz 
No zbytečně vyhozené peníze už dávno měli pracovat s otevřeným software a ne kupovat licence proprietárního software. A za ušetřené peníze mohli spojit dalnicou Zlín s Púchovem.
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
majko 30. 07. 2015, 23:24:56
Odpovědět  Odkaz 
presne tak :/
Petr Valach Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Petr Valach 30. 07. 2015, 23:44:53
Odpovědět  Odkaz 
Stanovisko naší redakce je poněkud ostřejší.
http://forum.exospace.cz/viewtopic.php?f=95&t=382
https://www.facebook.com/exospacecz/posts/920853691315375
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Martin 31. 07. 2015, 00:22:54
Odpovědět  Odkaz 
Asi sme dosť prachatý štát na to aby sme si mohli dovoliť neustále a bez rozmýšľania odpady od M$.
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Janošík 31. 07. 2015, 06:37:08
Odpovědět  Odkaz 
Ano. Slovensko si vybralo jediný rozumný a funkční ekosystém a 1% menšina začíná vířit nenávist. Co jim chcete nabídnout? Linux, na kterém skoro nic nefunguje a když už funguje, zítřejší updaty to stejně rozbijí? Nebo LibreOffice, jehož formát (reálně) skoro nikdo nepoužívá a jehož user experience se zastavil před 10 lety? Smlouvu pravděpodobně nechtějí (nemohou) zveřejnit proto, že na Office365 dostali blíže nespecifikovanou slevu. 500mil Kč/rok za SW licence není pro takový stát moc a i pokud by nasadili něco, jak vy říkáte svobodného, stejně by to na těch nákladech dohnali na lidech a souvisejících službách. A pokud má přesto někdo pocit, že je něco špatně nebo byl porušen zákon, ať laskavě podá trestní oznámení.
Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
xerces 31. 07. 2015, 08:47:08
Odpovědět  Odkaz 
Asi nepoznate Slovensko. Totiz tie licencie budu vyuzivane mozno tak na 60-70% inde sta stale bude pracovat so starym softom v mene principu "funguje to? tak na to nesahaj". Navyse pre tolko licencii, kolko sa kupilo ani nemame HW. Zmluvu samozrejme nechcu zverejnit ale kedze je znamy pocet licencii a suma, ktora sa za ne dava tak to vychadza na velmi predrazene licencie oproti tomu, co je mozne kupit v beznom obchode. Jedna sa o klasicke mrhanie penazi s prichutou korupcie, ktora je samozrejme nevystopovatelna.
Taktiez nemate pravdu v tom, ze 17 mil Eur/rok je mala suma. A treba si uvedomit, ze to nie je vsetko. Do statnej spravy sa nezaratavaju licencie pre policiu, armadu, statne firmy a mnoho dalsich institucii. Za tuto sumu by sme vedli vybavit spickovym zariadenim niekolko nemocnic. Namiesto toho idu do licencii, ktore sa prakticky nevyuziju.
Cele je to pravdepodobne podvod, bohuzial velmi sofistikovany. Ocividne nikto nema chut urobit aspon optimalizaciu poctu licencii a teda tu vobec nehovorim o prechode na alternativu typu linux + LibreOffice. Je to bohuzial na zaplakanie, ze takto odchadzaju nase dane do zamoria a ziadna vlada s tym nic neurobi (je uplne jedno kto vyhra), ved ich peniaze to nie su.

Este som zabudol pripomenut, ze kedze sa na tych aplikaciach prave gui menilo (nie tak ako pisete ze pri LO je stale rovnake 10), tak navyse treba zaplatit aj skolenia pre ludi. Tolko k "nevyhode" zmeny GUI za dlhsie casove obdobie.

A s podanim trestneho oznamenia. Vy asi nezijete na Slovensku inak by ste vedel, ze je vam to k nicomu. Oni maju vymyslene velmi dobre dovody preco si to kupili a dokazat opak je defacto nemozne. Musia prist iny politici.
Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Janošík 31. 07. 2015, 10:22:30
Odpovědět  Odkaz 
Pleteš si tvůj výraz "GUI" s mým výrazem "User experience". Dvě zcela odlišné věci. Zdravím na Slovensko.
Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
xerces 3. 08. 2015, 16:12:37
Odpovědět  Odkaz 
Nie urcite nepletiem a rozhodne GUI a user experience nie su celkom odlisne veci ale naopak, od GUI sa user experience odvija. To je snad kazdemu cloveku jasne, nie? Pri zmene na ribbon sa vyhodili miliony korun a eur na rozne skolenia a efektivita ludi poklesla. Navyse su stale urady, kde k tomu dodnes ani nedoslo.

Taktiez si treba uvedomit, ze ide iba o zakladny sw (windows, ms office) a nie sw, s ktorym vacsinovo pracuju uradnici. V podstate si vy pletiete funkcny ekosystem (behove prostredie + sw pre uradnika napr. SAP) s behovym prostredim. Takze my vyhadzujeme 17 mil eur rocne, za nieco co potrebujeme na beh niecoho ineho. Navyse oproti beznemu obchodu su tieto licencie/pravo na update drahsie. Najhorsie je, ze sa ani nehovori o prechode na alternativu aj ked tu by mozna bola.
Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
ellvis 31. 07. 2015, 14:56:28
Odpovědět  Odkaz 
Problém je v tom, že to nie je cena za licencie, ale za možnosť upgrade. Licencie sa platia zvlášť.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 31. 07. 2015, 15:59:22
Odpovědět  Odkaz 
Cena je "Software Assurance" (tedy v podstatě automatické licence na všechny nové verze v době účinnosti smlouvy) a za případné nové licence na další počítače (resp. za možnost je nabývat levněji, samotné se musí ještě také zaplatit, ale stojí pak méně než bez smlouvy).
Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
David 31. 07. 2015, 08:55:14
Odpovědět  Odkaz 
Ano, ano ... rozumný a funkční ekosystém :-) Jen je třeba dodat, že z pohledu výrobce. A to že je linux nefunkční by bylo dobré prozradit pár garážovým firmám ... např. google, seznam.cz a další by se jistě našly. Jen pro informaci - většina serverů seznamu běží na OS Debian s jádrem od Red Hatu. Mám zkušenost ze státní správy a mohu zodpovědně říct, že např. co se týče kancelářského balíku, tak pro těch asi zhruba 90% uživatelů co zvládají zákl. formátování a v tabulkách sčítání, násobení by LibreOffice bylo naprosto vyhovující. Ono by možná bylo zajímavé, kdyby se těm úředníkům řeklo něco na způsob následujícího : ns SW vybavení XX mil., 10% z toho ušetříte dostanete po dobu 3 let jako navýšení platů, naopak o 10% z toho co překročíte Vám po dobu 3 let snížen rozpočet na Vaše platy. Hned bychom viděli jaká je potřeba mít placený SW tam, kde by stačil open source SW. Jsou situace, kde je MS lepší a naopak, dále je nezpochybnitelné, že jsou k dispozici open source aplikace, které by dostatečně pokryly potřeby úředníků. Navíc je třeba si uvědomit, že většina aplikací se stěhuje nebo vytváří na web - tedy klientem může být jakýkoliv OS. Oba systémy při profesionálním nasazení potřebují správce a kdo ho aspoň chvíli dělal pro oba systémy ví, že princip podpory pro MS a Linux je diametrálně odlišný. Zjednodušeně - MS Vás navede na kterou ikonku máte kliknout, Linux Vás navede k pochopení problému.
Je to o tom, zda musím hospodařit - tedy vydělat peníze a pak zvážit za co je utratit nebo mi je někdo dá, resp. si jej od někoho vyberu v podstatě v neomezené výši - to pak samozřejmě mohu i vrátnému kupovat poslední model bumbrlíčka Hummer jako služební vůz....
Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Janošík 31. 07. 2015, 10:21:28
Odpovědět  Odkaz 
To, že se to používá v Googlu, Seznamu, Redhatu či na serverech burz je o tom, že to daným subjektům umožní to lépe upravovat nebo jinak ohýbat podle vlastních požadavků. Neznamená to, že by byl Linux bezpečnější, rychlejší nebo kvalitnější OS. Kdykoliv vidím, když někdo spojuje kvalitu Linuxu s použitím na nějaké burze, musím se smát. Je to jakoby se někdo snažil prodat osobní auto a chvástal se, jak vyrábí skvělé kamiony. Článek řeší ale především desktopy, kde se nedá očekávat, že Linux teď nebo v budoucnu cokoliv změní. A lidi na desktopu potřebují, aby to fungovalo. Ne aby se v tom vrtali a "pochopili proč to nefunguje". Nejsme v roce 2006 a na trhu není Windows Vista. MS udělal kus práce, za Nadelly ta firma míří čím dál lepším směrem a dneska je prostě skvělé používat notebook, tablet a telefon na Windows platformě a pozorovat, jak to spolu dohromady výborně funguje. A za výbornou funkčnost, kde nemusím řešit a hlavně po nocích zkoumat, proč něco nefunguje, rád zaplatím.
Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Marv-CZ 31. 07. 2015, 10:38:56
Odpovědět  Odkaz 
Windows fungují? Nevím, kde a jak s nimi přijdeš do styku, ale já téměř denně někomu řeším, že mu Windows nefungují. Fascinuje mě už jen to, že za ty peníze, které komerční software stojí, musí člověk postupovat čím dál složitější postupy registrací, ověřování a propojování s cloudem, aby mu to ve výsledku za nějakou dobu výrobce cíleně znefunkčnil s poukazem na to, že už to nepodporuje. Vyladěná linuxová distribuce je dneska ve funkčnosti a uživatelské přívětivosti dál.
Re: Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
7R7 31. 07. 2015, 12:24:28
Odpovědět  Odkaz 
No vieš pri linuxe si betatester zadarmo ale pri windowse si za to ešte aj zaplatíš aby si mohol byť betatester
Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
David 31. 07. 2015, 15:07:08
Odpovědět  Odkaz 
Dovolil bych si malou poznámku - spravuji jak linuxové servery tak linuxové desktopy, takže vím o čem píšu a s burzou jsem nic nesrovnával. Reagoval jsem jen na to, že dle tvrzení v diskuzi "...na linuxu skoro nic nefunguje..." Pokud má být tento výrok pravdivý, tak pak nechápu, proč jej používají na nejvytíženějších serverech. O ostudné náhradě MS řešení na burze jsem nepsal, nicméně asi o tom něco víte.
Obecně se dá říci, že MS Windows je barevnější, vzhled uživatelskému oku lahodnější, má lepší animace - např. takové to kroutící se kolečko, když čekáte na hlášku, že systém funguje správně, problém nebyl nalezen, kontaktujte správce :-). A popravdě v některých situacích zatím moc dobře nenahraditelný - např. autocad. Tohle ale není případ kancelářské práce úředníka.
U linuxového desktopu je problémem prvotní nastavení dle potřeb uživatele - to je holý fakt. Odměnou za zvýšenou námahu pak je doslova nerozbitný systém, který funguje a nezpomaluje - to je taký holý fakt.
Možná by to chtělo trošku praxe na tom linuxovém desktopu než se pustíte do diskuze o něm :-). Máte pravdu v tom, že jeho rozšířenost je asi 1% a moc větší už nebude. Na druhou stranu, většina nemusí mít pravdu - v tomto případě oněch 95% nemusí ve všech situacích používat výhodnější SW.
Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
nobody 31. 07. 2015, 15:59:35
Odpovědět  Odkaz 
ty si pletes rozumny se spatnym
"virit nenavist" s "oduvodnenou kritikou"
"zastavil" s "stabilizoval"
"nikdo nepouziva" s "vsichni prechazeji"
"rikat svobodneho" s "opravdu svobodne"
ona myslenka ze lidi a souvisejici sluzby se plati u linux a neplati u microsoft je take zcestna, proste jsi jen troll co ma potrebu hazet spinu na neco cemu nerozumi a jeste si da nick kterej je v rozporu s tim ceho se zastava... misto aby jsi byl pro to ze se chudym nebude brat aby se davalo bohatym...
rict ze 500milionu je malo, je uz jen takova tecka dementa, za ty penize by misto zbytecnejch licenci slo zaridit spousta jinejch relane potrebnejch veci na ktere se nedostava...
Lukáš Jelínek Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 31. 07. 2015, 17:38:02
Odpovědět  Odkaz 
500 milionů ročně ... je to hodně, není to hodně? Z pohledu státního rozpočtu jako celku jsou to drobné, je to přibližně tisícina (toho slovenského; u českého bychom se pohybovali zhruba na dvojnásobku). Ale když se podíváme, co lze za tyto peníze pořídit, už to najednou takový pakatel není. Například pouhých 60 milionů Kč by v minulých letech v Česku umožnilo zajistit zdarma přístup k technickým normám (letos přístup k normám výrazně podražil, přibližně na dvojnásobek, navíc byla zrušena možnost neomezeného tisku - ministr Babiš se tak snaží kompenzovat neschopnost státu vybírat daně), jejichž používání je v první řadě v zájmu státu.
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Peter Fodrek 31. 07. 2015, 11:08:56
Odpovědět  Odkaz 
To predĺženie je teraz na 4 roky, nie na 3 ako to bolo doteraz, doteraž vždy bol návrh na predĺženie zmluvy v medzirezortnom pripomienkovom konaní, terz také konanie nebolo

Ad dva v roku 2012 sa Ministerstvo zaviazalo urobiť štúdiu prechodu na iné riešenie a podpísalo záväzok predložiť tú správu najneskôr pred rokovaním o ďalšom preĺžení. Správa nie neexistuje, ale zmluva sa už predĺžila...
Lukáš Jelínek Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 31. 07. 2015, 13:28:15
Odpovědět  Odkaz 
Ty 4 roky tam nikde nevidím. Ve smlouvách je uvedena platnost do 31.12.2017 (pokrývají celé roky 2015-17; první pololetí 2015 je zpětně pokryto Dohodou o narovnání).
Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Peter Fodrek 3. 08. 2015, 10:07:45
Odpovědět  Odkaz 
V rozhodnutí vlády sú u roky
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 3. 08. 2015, 16:29:15
Odpovědět  Odkaz 
Potom jsou dvě možnosti: buď je to v tom usnesení špatně, nebo si vláda udělala "strýčka" na další rok (víc než 4 roky dát tímto způsobem nemůže, to by bylo v rozporu s pravidly EU), až ta tříletá smlouva vyprší.
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Jamicon 31. 07. 2015, 11:17:38
Odpovědět  Odkaz 
Začnem takto: doma nemám ani jeden počítač s widlami, windows je v našej domácnosti neslušné slovo, preto všetko funguje tak ako potrebujem.
V práci riešim počítače s widlami a Linuxom, vlastne riešim iba počítače s widlami. Prečo?
- widle predám, musím z nového PC odinštalovať kopec crapware aby vôbec ako-tak fungovalo. Niekoľko krát ročne musím riešiť zavírenie PC rôznym svinstvom, zakriptované súbory, rozbité registre, pády a spomalovanie "systému".
- Linux je zadarmo, samozrejme za inštaláciu si vezmem prachy, ale keď sa raz všetko urobí, tak proste Linux funguje. Nič sa nerozbije, nezačne po roku ísť nezmyselne pomaly, nič sa nezavíri, žiadne dáta sa nestratia. Takýto počítač sa porúča do kremíkového neba možno po desiatich i viac rokoch.
Prečo sú teda pre mňa dôležité počítače s tým paskvilom od M$? Pretože keby bol všade Linux, dopadlo by to ako v Pelíškoch: "a skláři nebudou mít co žrát.."
Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
tulipko 1. 08. 2015, 09:41:17
Odpovědět  Odkaz 
presne,
priateľovi som nainštaloval Linux Mint, po dlhom čase sme sa stretli a vraví, vyhadzuje mi to hlášku, že má problém s aktualizáciami. Vysvitlo, že tam má ešte LM13. Doteraz som tam nič nemusel riešiť. Zato kým tam mal wxp, bol som jeho "dvorným mechanikom" a chodil som tam ako na klavír.
U druhého je to to isté. Tak to v najbližšej dobe preinštalujem na LM17.2 (cca 1 hod práce).
Ale k jeho otcovi, ktorý má w7 chodím pravidelne každý mesiac. Tam však linux nebudem inštalovať. Ostal by som bez práce :D
Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Juraj Oravec 2. 08. 2015, 13:35:14
Odpovědět  Odkaz 
Taká malá drobnosť na ktorú sa často zabúda, keď sa kúpia licencie od MS tak peniaze sú proste fuč... ale keby sa nasadil Linux alebo iný open source systém / program tak tie peniaze môže pekne ostať v danom štáte, bola by robota pre občanou štátu a tak ďalej...
Lukáš Jelínek Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 2. 08. 2015, 14:07:41
Odpovědět  Odkaz 
Někde už na to přicházejí: http://www.linuxexpres.cz/novinky/racionalizace-ict-vede-portugalsko-k-otevrenym-technologiim

Další "vtip" je ve znovupoužitelnosti, a to často nejen napříč celou veřejnou správou, ale i mimo ni (když už se to jednou pro nějaký orgán veřejné správy implementuje, je to k dispozici všem). Pomůže to a nestojí to ani korunu navíc.
Petr Valach Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Petr Valach 2. 08. 2015, 21:47:52
Odpovědět  Odkaz 
Závidím LinuxExpresu takové uvědomělé čtenáře, my jich tolik nemáme. Asi proto, že jsme zaměřením primárně na astro. Naštěstí tam ale několik fanoušků Linuxu a Foss je taky.

Podobně na openoffice.cz, tam je znalých vyšší procento, pochopitelně.
Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
JardaK 3. 08. 2015, 11:01:32
Odpovědět  Odkaz 
Jen další důkaz, jak si naše státy neváží vlastních občanů:
0,5 mil Kč - mzdový náklad na 1 zaměstnance / rok. Za 0,5 miliardy může stát vytvořit takových 1000 pracovních míst - lidí, kteří by se starali o implementaci a správu Foss ve státní správě.
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Ondro 4. 08. 2015, 10:24:56
Odpovědět  Odkaz 
Za tie peniaze by si bez problemov mohli zaplatit napriklad upravy v OSS produktoch aby vyhovovali pouzitiu v statnej sprave.

Ak by sa spojilo viacej statov, tak naklady na vyvoj, upravy a udrzbu by boli minimalne az zanedbatelne.

Len za tych nasich Slovenskych 55,8 miliona Eur by sa toho dalo velmi vela urobit. To je rec len o OS a kancelarskom baliku.
Takto by sa dalo spolupracovat aj na SW pouzivanom v statnej sprave a na uradoch.

To je ukazka obmezenia vsetkych vlad, nielen nasej alebo vasej. Vysvetlit politikovi vyhodu opensource je nemozne skrz vsimne od dodavatelov uzavreteho SW.


p.s.Ja by som chcel vidiet zdrojovy kod aspon jednej apliakcie robenej na zakazku pre nasu statnu spravu.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
Lukáš Jelínek 4. 08. 2015, 12:48:06
Odpovědět  Odkaz 
Nevím jak na Slovensku, ale u nás už si některé orgány veřejné správy nechávají vyvíjet software tak, aby k nim mohly vykonávat autorská práva (ve smyslu režimu díla na objednávku, jak ho stanovuje autorský zákon). V takových případech by mělo stačit zatlačit na příslušný úřad, aby zdrojové kódy poskytl pod nějakou vhodnou licencí (lze navrhnout třeba i EUPL, aby to bylo "správně unijní", na což by někdo mohl slyšet).

Pravděpodobnost úspěchu je samozřejmě otazná. Neexistuje racionální důvod, proč by úřad nemohl svůj software takto poskytnout. Napadají mě spíše různé negativní důvody, jako třeba rivalita mezi různými úřady ("zaplatili jsme to z našeho rozpočtu, tak co bychom se dělili s jiným úřadem"), snaha o utajení metodik (má logiku u orgánů pracujících v režimu utajení, ale většina úřadů by neměla svou metodiky tajit, přestože se o to často snaží), obava z nalezení chyb (na to by se mělo naopak nahlížet pozitivně, někdo to najde nebo i vyřeší za ně) atd.

Větší problém jsou ty situace, kdy si orgán veřejné správy zaplatí vývoj, ale ve skutečnosti nezíská prakticky nic a musí znovu platit za licence, třeba za každého uživatele nebo počítač. Obvykle je to tak, že si sice orgán platí vývoj, ale dodavatel ve skutečnosti jen customizuje svůj hotový systém (který nedá z ruky). Pak může firma inkasovat od více orgánů stále znovu platby za vývoj, přitom to ale má už dávno vyvinuté. Tady samozřejmě naprosto není šance se dostat ke zdrojovým kódům (resp. v těch nejlepších případech jen k té části, která představuje onu customizaci, například dovyvinutý modul nebo adaptační data).
Re: Re: Re: Re: Slovensko prodloužilo smlouvu s Microsoftem, organizace SISp a SOIT vyzývají k odborné diskusi
nobody 4. 08. 2015, 20:45:54
Odpovědět  Odkaz 
to mi pripomelo jednu situaci pred mnoha lety, kdy sem byl jako tech.support jednoho uradu pritomen presentace jiste "aplikace" (databaze v Access, drive se takto hodne "programovalo") pro evidenci majetku a tesne pred pocatkem presentace vedeni si prednasejici(=dodavatel toho sw ktery byl udajne nam na miru) vsiml ze ma vsude "Skoda auto" misto "Ten nas urad" tak to rychle zacal prepisovat ;)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz