přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, SUSE Linux Enterprise 12

SUSE Linux Enterprise 12

SUSE

Je tady dvanáctá verze linuxové distribuce SUSE Linux Enterprise. Obsahuje systemd, desktopové prostředí GNOME 3.10 a databázi MariaDB.


Linuxová distribuce SUSE Linux Enterprise má novou verzi, tentokrát označenou číslem 12. Je k dispozici pro architektury x86_64, IBM POWER a IBM System Z (všimněte si, že mezi podporovanými architekturami není ani i386, ani Intel Itanium), dokáže plně využít výkonu nové platformy POWER8.

Nová verze využívá systemd (který nahrazuje původní System V Init), jako databázový systém je místo MySQL použita databáze MariaDB, desktopové prostředí GNOME je ve verzi 3.10. Virtualizace nabízí kromě vynikající podpory linuxových systémů také širší a výkonnější podporu Microsoft Windows.

Nahoru

Příspěvky

SUSE Linux Enterprise 12
David Jakubec 28. 10. 2014, 23:19:08
Odpovědět  Odkaz 
Skvělá zpráva, uvažoval jsem o koupi SLED ale odrazovalo mě Gnome ve starší dvojkové verzi. Vyzkouším i OSuse 13.2 ale protože už nemám tolik času si s tím hrát, a chci něco co se nebude tak často měnit.
Teď když jsem koukal na ceny s podporou
https://www.suse.com/products/desktop/how-to-buy/
není mi zcela jasné co se myslí těmi záplatami, záplaty jsou přece aktualizace .. a taky mi není jasné jestli aktualizace budou i za 4roky, když si koupím s podporou na 1rok (115€).
Může někdo vysvětlit, než budu volat na jejich pražskou linku?
Lukáš Jelínek Re: SUSE Linux Enterprise 12
Lukáš Jelínek 29. 10. 2014, 00:24:38
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že se u těch záplat jedná o toto:

http://support.bigfix.com/product/documents/Linux_RPM_Patching_Quick_Start_Guide_20091012.pdf
Vojtěch Zeisek Re: SUSE Linux Enterprise 12
Vojtěch Zeisek 29. 10. 2014, 17:52:07
Odpovědět  Odkaz 
Ohledně toho GNOME, je hodně upravené, takže vypadá "normálně", tedy s jedním panelem dole (jako KDE, Windows apod.).
SUSE Linux Enterprise 12
mq 30. 10. 2014, 16:24:39
Odpovědět  Odkaz 
@David Jakubec

na tvem miste bych si prechod na SLED 12 velice dobre rozmyslel. V repozitarich SLES(SLED) 12 najdes jenom zlomek toho co nabizi openSUSE, tazke necekaj nejaky privetivy desktop, ale hlavne nekonecne problemy. SLED neni pro Linux nadsence, ale pro enterprise sferu, kde se vse jednou nastavi a pak se s tim leta a leta nehybe.
SUSE Linux Enterprise 12
David Jakubec 30. 10. 2014, 18:52:47
Odpovědět  Odkaz 
To samozřejmě chápu ale doufám v aktualizace (jen opravy) třeba za 6.5 roku pokud objeví chybu a podporu na ten rok chápu jen min. jako radu s něčím.
Neočekávám od toho distra, že mi tam půjde nainstalovat za 2.5 roku nějaká novinka ale celistvost a stabilitu a dořešené věci do konce. Teď je aktuální Gnome 3.14 a tam je 3.10, měli dostatek času na backporty atd., takže by to nemělo být ve stavu kdy distribuce Gnome 3.10 měli jako novinku. Vedle toho může být i OSuse, s 13.1 jsem byl spokojený. Nevadí mi ani v nejmenším Gnome classic ve výchozím nastavení.
Re: SUSE Linux Enterprise 12
Daniel 31. 10. 2014, 15:25:44
Odpovědět  Odkaz 
Mají několik typů podpory, jedna z nich je self-support, která ti dává přístup k updatovacím repozitářům, ale nikdo ti nepomůže s chybou či problémem. Když si ji neprodloužíš, nedostaneš už žádné aktualizace z repozitářů (takže budeš moci aktualizovat jen jednou za rok z vydaných nových SP DVD)

Neočekávej celistvost, stabilitu ani věci dořešené do konce. Je to distribuce zaměřená pro práci s LibreOffice, pro práci s Firefox a nově se zaměřuje i na programování. Hlavní výhodou je, že půjde pracovat s LibreOffice, Firefoxem a půjde se připojit do Microsoftí sítě i za deset let a vše by to mělo být pohodlně spravovatelné centrálně. Ale stabilita, odladěnost... openSUSE 13.2 během Beta testovalo 5000 lidí. Kdokoliv může poslat patch, na fóru ti odpovídají na problémy desítky lidí, Google testuje, že na tom půjde spustit Chrome, Microsoft testuje, že na tom pojede Skype, na Valve si můžeš stěžovat, že máš problém se Steam. Proti tomu SLED byl v uzavřené Beta testované pár desítkami uživatelů a vývojářů. Protože je jeho nasazení velmi malé, tak nikoho nezajímá, že na před týdnem jediným stabilním SLED 11 SP3 už nefunguje Chrome, nejde spustit Steam, nenainstaluješ Skype, nepřipojíš mobil s Androidem vyšším než 2.3 a když si nainstaluješ VLC z Packmana, tak padá.

Z výhod, co se týče technologií a dotaženosti tu jsou jen dvě. Ta první je možnost nabootovat do snapshotu, takže by sis neměl rozbít systém. Ta druhá je opravdu velmi kvalitní dokumentace, kdy v poznámkách vydání SLE je popsána většina novinek a spousta problémů, ke kterým se můžeš dostat a jak je řešit. Navíc velmi kvalitní dokumentace používání YaSTu a spousty programů, které jsou zde (např. jak nastavit Apache, firewall, ...) - proti tomu poznámky k vydání openSUSE jsou dost neúplné.

Doporučuji stáhnout si SLED 12 a SLED 11 SP3 a dva týdny používat ten systém. To můžeš zdarma bez placení (narozdíl od RedHatu). Hlavně zkus používat nějakou dobu SLED 11 SP3, abys věděl, jak se budeš cítit za 4 roky na SLED 12, kdy stále nebude k dispozici nová verze SLE.

Ještě k backportům. Proč si myslíš, že backporty jsou dobrý nápad? Backport znamená to, že openSUSE používá kernel 3.11, který byl testovaný v Archu, Fedoře, Debian testing. Kernel 3.11 si prošel testováním při vývoji od RC1 po vydání. Naproti tomu, kernel 3.0 v SUSE 11 SP 3 má v sobě hromadu backportů, které testovalo jen několik firem, používajících SLED na HW, který byl pro to oficiálně certifikovaný. Co bude lépe odladěné? Něco testované hromadou distribucí a statisíci uživatelů a programované původními vývojáři, nebo něco, do čeho backportoval úpravy programátor, který ty úpravy sám nedělal a něco, co je testované maximálně tisícovkami, či desítky tisíc uživatelů?
Re: SUSE Linux Enterprise 12
Daniel 31. 10. 2014, 15:31:16
Odpovědět  Odkaz 
Něco jiného je, kdyby jsi řekl, že chceš SLES na svůj server od IBM s procesorem POWER. openSUSE nikdo na serverech IBM netestuje, ani myslím neexistuje taková verze, co by tam šla spustit. Na této verzi dělá nejen SUSE, ale testují ho i v IBM. SUSE prý zabírá 70% trhu s linuxem na mainframových IBM serverech. Takže tady je to naopak. Ta nejvíce testovaná verze je ten SLES, který tam má nejvíce uživatelů. Vývoj serverových technologií navíc není tak zběsilý, jako u desktopových, takže 4 roky starý Apache podporuje vše, co nejnovější Apache. Tam můžeš říct, že chceš SLES, protože čekáš stabilitu a dotaženost.
Re: Re: SUSE Linux Enterprise 12
David Jakubec 4. 11. 2014, 18:32:39
Odpovědět  Odkaz 
Dane, díky.
Pokud je to jen o formátech windows a o sítích windows a dle http://www.heise.de/open/artikel/Die-Neuerungen-von-Suse-Linux-Enterprise-12-2432573.html
elegantnějším yastu, pak je těch peněz asi škoda. Těmi backporty jsem měl na mysli, integrací nových funkcí z novějších verzí do verzí starších, které nepotřebují zvlášť i nové závislosti ale i s dořešením do konce. Například, že včeské lokalizaci Gnome Tweak toolu je u klávesových zkratek vidět celý popis a ne jen část (nedořešená věc viděná i v Gnome 3.12 a to bych očekával u Gnome 3.10 v SLED opraveno, když za to chtějí min. 1500Kč.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz