přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje

Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje

Podle testů provedených serverem Phoronix se svobodný ovladač grafických karet výrazně zlepšil a začíná šlapat na paty svému proprietárnímu „konkurentovi“. Sice je stále ještě o něco slabší, ale už nezaostává o mnoho a v některých případech ho dokonce překonává.


Server Phoronix před týdnem publikoval výsledky srovnávacích testů, kde byly vedle sebe postaveny ovladače Catalyst (proprietární, oficiální ovladač pro ATI), Mesa (generický svobodný ovladač) a Gallium3D (svobodný ovladač pro ATI). Zde poměrně drtivě zvítězil proprietární ovladač Catalyst, ve většině testů byl oproti konkurentům řádově rychlejší.

Nyní se ovladače Catalyst a Gallium3D utkaly znovu, a to v souvislosti se změnami, které proběhly v linuxovém jádře (do připravované verze 2.6.38 byly začleněny úpravy, kdy bude ovladač využívat page-flipping) a v příslušném ovladači X.org (aktivace podpory téhož). V testech se se ovladač Gallium3D rozhodně neztratil, někde dokázal svého konkurenta dokonce překonat.

Nahoru

Příspěvky

Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje
Johan 14. 01. 2011, 00:46:17
Odpovědět  Odkaz 
Neviete, ci Gallium je radeonhd alebo nieco dalsie resp., ktore ovladace je najlepsie pouzivat okrem original ati.
Lukáš Jelínek Re:Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje
Lukáš Jelínek 14. 01. 2011, 05:27:48
Odpovědět  Odkaz 
Grafiky ATI už nepoužívám řadu let, takže bohužel nemám přehled. Podle informací na Wikipedii by měl Gallium3D podporovat čipy Radeon R100-R500 (ovladač r300g, prý stabilní), resp. R600-R800 (ovladač r600g, zřejmě ještě nedoděláno). Čili by s tím měly fungovat karty řad R a X, do určité míry i HD (kromě HD6000 a 7000). Jinak u nVidie zatím každému jednoznačně doporučuji originální ovladač, ale u ATI fakt nevím, nemám zkušenosti.
Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje
Pavel Kysilka 14. 01. 2011, 09:52:14
Odpovědět  Odkaz 
zdravim,

koupil jsem ted relativne novy HW. Integrovana grafika je Radeon HD 4200. Zatim se to seka pri startu s kernel modesetting a asi tomu bude treba nejak dopomoci a trochu nad tim laborovat.

Kazdopadne diky za tip. Vcelku vaham nad tim, zda pouzit opensource ci ovladace od ATI. Zrovna do binarnich ovladacu se mi moc nechce, protoze vcelku casto menim kernel (testovani) a dost mozna, ze by pak byl problem s preinstalovanim ovladacu.

gf
Re:Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje
jb 17. 01. 2011, 22:18:37
Odpovědět  Odkaz 
Problem s preinstalaci binarnich driveru fakt nebude. Zkousel jsem ted prejit na otevrene ovladace ATI, ale zatim jsou pro moje ucely nepouzitelne. Mam grafiku ATI HD3450. S jadrem 2.6.36 ani nahodou nefunguje KMS a bez KMS zas kazda OpenGL aplikace bere 100% CPU, protoze se pro casovani pouziva busy waiting. Secteno a podtrzeno, otevrene ovladace na HD3xxx a vys zatim nedavat.
Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje
Michal S 6. 08. 2013, 12:58:00
Odpovědět  Odkaz 
Chci se zeptat lidí co mají zkušenosti s ATI grafikami: Budu kupovat novou grafickou kartu, zatím jsem skoro všude narazil na špatné zkušenosti lidí se svobodnými ovladači od ATI, u Catalyst ovladačů prý rychle dochází k omezení podpory starších karet (sám vlastním hodně starou XT1950 které podporu už nemají).

Kvůli tomu jsem se rozhodl jít do NVidie, kde jsou ovladače údajně vyladěnejší - ten proprietární by měl hodně dobrý, i když bych chtěl podpořit ATI díky lepšímu přístupu k open source. Teď to ale vypadá, že by ATI karty mohly být trochu víc použitelné? Rád bych používal open source driver, ale ne v případě že karta bude fungovat na 50%. Co byste dnes vybírali vy? Jsem nenáročný uživatel, grafiku netvořím ale rád bych si zahrál pár her, které mi dnes nejedou právě kvuli špatné podpoře ATI karet v Catalystech.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz