přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 14.04 vs. Windows 8.1 na grafických kartách NVIDIA: nerozhodně

Ubuntu 14.04 vs. Windows 8.1 na grafických kartách NVIDIA: nerozhodně

Benchmarky

Při nejnovějším výkonnostním testu grafických karet NVIDIA na systémech Ubuntu 14.04 a Microsoft Windows 8.1 nebyl mezi oběma systémy žádný významný rozdíl, a to ani při použití svobodného linuxového ovladače nouveau, který naopak příjemně překvapil.


Magazín Phoronix opět testoval výkon grafických karet NVIDIA GeForce na dvou systémech: Ubuntu 14.04 LTS (jehož vydání je za dveřmi) a Microsoft Windows 8.1. Do testů byly zařazeny karty GTX 680 (na Ubuntu se svobodným ovladačem nouveau 1.0.10), GTX 750 (proprietární ovladač nejnovější linuxové verze 334.21) a GTX 770 (nouveau 1.0.10). Na Windows byl použit proprietární ovladač nejnovější verze 335.23 WHQL.

Ve většině jednotlivých testů byly výsledky dosažené v obou operačních systémech prakticky totožné. U menší části testů byl rychlejší ten či onen systém, rozdíl však nebyl nikdy příliš výrazný. Je zajímavé, že tentokrát dopadl svobodný linuxový ovladač (který dříve výkonově zaostával) lépe než ten proprietární.

Nahoru

Příspěvky

Ubuntu 14.04 vs. Windows 8.1 na grafických kartách NVIDIA: nerozhodně
Marek 31. 03. 2014, 09:11:52
Odpovědět  Odkaz 
To je jistě pozitivní zpráva, ale nelze ji aplikovat obecně.
Nebyl bych překvapený, kdyby na některých nVIDIA kartách byl ovladač nouveau pomalejší než proprietární lin. nebo proprietární win. Nebo dokonce pro danou nVIDIA kartu (čip) neexistovala podpora v nouveau ovladači vůbec.
A taky nejednou se stalo, že dnes má karta podporu v ovladači a při aktualizaci jádra ji přestane mít.

Vím že je to utopický sen, především v českém regionu, ale bylo by záslužné, kdyby portály propagující GNU/Linux sestavovaly a udržovaly benchmarky jednotlivých čipů grafických karet a ovladačů. Například ve spolupráci s prodejci HW.
Lukáš Jelínek Re: Ubuntu 14.04 vs. Windows 8.1 na grafických kartách NVIDIA: nerozhodně
Lukáš Jelínek 31. 03. 2014, 10:10:16
Odpovědět  Odkaz 
To je bohužel utopický sen, nejen v ČR. Udržovat takový přehled by byla ohromná, nikdy nekončící dřina, která by neměla šanci se zaplatit (a zdarma to nikdo dělat nebude). Přitom přínos toho celého by byl dost otazný, protože právě může přijít nová verze (nejen jádra, ale i ovladače) a může se to změnit - takže pokud si podle toho někdo vybere kartu, nemusí to znamenat, že mu bude po celou dobu životnosti fungovat skvěle a s maximálním výkonem (to neplatí ani pod Windows, kde si přitom dávají výrobci karet více záležet na kvalitě ovladačů).
Re: Ubuntu 14.04 vs. Windows 8.1 na grafických kartách NVIDIA: nerozhodně
dan 5. 05. 2014, 16:18:19
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl bych se zeptat, není náhodou (proprietární ovladač nejnovější linuxové verze 334.21) otevřený ovladač? Protože předchozí verze 331.20 je otevřený, aspoň tak to je napsáno v centrum software pro Ubuntu. Nesuďte mou možná hloupou otázku zatím se s Ubuntu učím.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz