přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, USA: Data v cloudu nejsou vaše

USA: Data v cloudu nejsou vaše

USA - cloud

Americká vláda tvrdí, že uložením dat do cloudu člověk přestává být jejich vlastníkem.


Následky zastavení provozu služby Megaupload přetrvávají dodnes a přinášejí různé zajímavé situace. Organizace EFF poslala k soudu návrh, podle kterého by měl být stát odpovědný za to, co zastavením služby způsobil – konkrétně že se uživatel Kyle Goodwin nemůže dostat ke svým datům (která byla bez dalšího kompletně zabavena). Vláda to odmítá a snaží se dosáhnout toho, aby se každý uživatel musel svých práv domáhat jednotlivě a v plnohodnotných procesech.

Státní úřady navíc data prohledaly a získané informace se chystají použít proti uživatelům, kteří byli zastavením služby postiženi, aniž by přitom proti nim bylo dříve vzneseno jakékoli obvinění. Co je ale nejdůležitější: vláda tvrdí, že uživatel ztrácí svá vlastnická práva k datům, která si uloží do cloudu. Takový přístup má samozřejmě velmi vážné dopady na používání jakýchkoli cloudových služeb, zdaleka nejen Megauploadu.

Nahoru

Příspěvky

USA: Data v cloudu nejsou vaše
Martin 3. 11. 2012, 10:45:34
Odpovědět  Odkaz 
Ať si strčí celej cloud někam...
Otakar Haška USA: Data v cloudu nejsou vaše
otula 3. 11. 2012, 11:30:28
Odpovědět  Odkaz 
Tož to je teda síla. Má americká arogance vůbec nějaké hranice? Dovolím si přirovnání. Pojedu někam s autem, které si budu chtít někam bezpečně odstavit, tak využiju služeb sítě garáží. Jenže americká vláda zrovna v té době bude jejich majitele podezřívat ze spáchání trestného činu, který má údajně páchat prostřednictvím těchto garáží, tak udělá přepadovku a všechna auta tam zabaví. To jako když se potom budu domáhat svého auta, tak mi řeknou, že jsem na své auto ztratil jeho zaparkováním v této garáži vlastnická práva? A co když někdy přespím v hotelu, jehož majitele zrovna tu noc zatknou? Ztratím pak právo sám na sebe? To mne pak posadí na elektrické křeslo nebo mne prodají do otroctví?
Lukáš Jelínek Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Lukáš Jelínek 3. 11. 2012, 15:43:50
Odpovědět  Odkaz 
S případem Megaupload souvisí i další věc, která je charakteristická pro dnešní USA: snaha o to, aby jim cizí státy vydávaly své vlastní občany k trestnímu stíhání, a to i za drobnější trestné činy (včetně takových, které v daném státě ani trestnými činy nejsou). Viz http://newmatilda.com/2012/10/19/long-reach-us-extradition
Otakar Haška Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
otula 3. 11. 2012, 18:53:25
Odpovědět  Odkaz 
No jo, mně stačilo, když někdy v devadesátém roce nám kterási významná Američanka blahopřála k začátku budování demokracie s tím, že u nich ji budují už 200 let a stále nejsou na konci... Ta slova vyznívají sice hezky, ale když si člověk uvědomí, co se v Americe v 19. století dělo, a že oni to vnímají jako "budování demokracie"...
Petr Valach Re: Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 3. 11. 2012, 21:42:48
Odpovědět  Odkaz 
Jenže ta samá paní o deset let později ve své knize vzpomínek odpovídá na otázku, zda sankce uvalené na Irák, které ona uvalila, a s tím související miliony hladových dětí za to stály, a ano, odpovídá, že ano, tudíž jsou asi jen dvě možnosti.

Buď je ta paní nemocná anebojejí myšlení odpovídá typickému americkému myšlení a rozhodnutí vlády se netřeba divit.

Případně možná je kombinace obou možností.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
otula 3. 11. 2012, 22:34:17
Odpovědět  Odkaz 
No jo, je to tak...
Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Hugo 3. 11. 2012, 18:22:42
Odpovědět  Odkaz 
V době míru je obecně i u nás právo soukromého majetku.
Ale v okamžiku nenadále situace (válečný stav, živelné katastrofy či něco extrémního) jsou vlastnická práva v pozadí a ze zákona není proti tomu odvolání.
Je to tak jen se o tom tak neví neb s tím nejsou zkušenosti.
Lukáš Jelínek Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Lukáš Jelínek 3. 11. 2012, 20:36:54
Odpovědět  Odkaz 
Ale ony s tím i u nás zkušenosti jsou - třeba z doby povodní. U případu Megaupload se ale o nic takového nejedná. Oni prostě zabavili balík dat obrovského možství lidí, ze kterého bylo něco nelegálně nasdíleno. A teď tvrdí, že těm lidem jejich vlastní data nepatří, protože k jejich uložení využili cloudovou službu. A kdo tvrdí opak, ať si podá žalobu a prokazuje to u soudu.

Zítra může být teoreticky obviněn Amazon a jeho zákazníci dopadnou stejně. Stačí jen podezření, že se tam děje něco nelegálního, a data jsou v tahu. V hmotném světě může být zabaveno třeba vše, co bylo v úschovně zavazadel na nádraží, protože je podezření, že jsou v nějakém kufru padělky značkových oděvů. Stát majitelům jejich zavazadla nevrátí, ať si podají žalobu na vydání věci.
Re: Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Dan 5. 11. 2012, 09:41:54
Odpovědět  Odkaz 
Zavření amazonu bych se nebál. Ono se totiž dost měří dvojím metrem.. takový Youtube je taky plný "nelegálního" obsahu a nikdy ho nikdo nezavře.
Pavel Petřík USA: Data v cloudu nejsou vaše
Pavel Petřík 3. 11. 2012, 12:20:48
Odpovědět  Odkaz 
Amerika je země neomezených možností, s tím co se neustále okolo nás děje se podobnému prohlášení ani nedivím... Jen by měli tedy přestavět jeden ze svých symbolů, tj. "Sochu svobody" a alespoň jí symbolicky spoutat ruce za zády nebo okolo ní postavit provizorní vězení.
Petr Valach USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 3. 11. 2012, 13:40:50
Odpovědět  Odkaz 
USA dávno nejsou svobodnou a demokratickou zemí a myslím si, že nikdy ani nebyly. Reagan označoval SSSR za Říši zla, ale USA nebyly a nejsou nic lepšího, ba naopak. Domnělá svoboda v podnikání je vytěsňována obrovskou nesvobodou v občanském životě.

Například: Rodiče nemají žádný vliv na tom, co se budou muset jejich děti ve školách učit o (neexistujícím) bohu, v současnosti, Bushem požehnané, doktríně o "inteligentním plánu".
Dále. Ve jménu jakéhosi podivnému boji proti terorismu omezí práva a svobody vlastních lidí na úplné minimum. Přitom nejterorističtější organizací světa je právě USA Government.
Třetím případem budiž ten, o kterém je článek.

Nejsem žádný rebel, oranžový, rudý, zelený tupec, snažím se vidět věci reálně, ale nějaké zprostředkované zážitky mám a nevypovídají o té zemi nic pěkného.

Přirovnání s garáží a sochou Svobody se mi moc líbí.
Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Hugo 3. 11. 2012, 18:18:54
Odpovědět  Odkaz 
Ber to tak, a chceme-li být objektivní tak by se měli učit oba světonázory.
evoluce + stvoření. A je na každém jak se k tomu postaví.
Žel praxe je taková že vždy je prezentován jeden a maximálně druhý s posměchem
Petr Valach Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 3. 11. 2012, 21:51:17
Odpovědět  Odkaz 
Já trvám na tom, aby se děti učily objektivní, nedeformované, vědecky podložené informace.

Že tomu tak není, lze krásně ukázat na příkladu, v kolika školách se děcka seznamují se světem svobodného softu, resp. je jim EXPLICITNĚ řečeno, že program, který používají, má takovou licenci.

A pohádky o stvoření si můžou nechat na doma nebo do kostela. Napsal jsem, že chci, aby se děti učily o vědecky podložených teoriích. Žádná jiná rozumná vědecká teorie mimo evoluci není, takže nezbývá, než se učit o ní.
Re: Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Horsedriver 5. 11. 2012, 01:18:15
Odpovědět  Odkaz 
Mam pocit ze vedecky podlozene informace muzou byt jeste vetsi hovadiny nez jine informace kdyz tak koukam na cinnost vedcu a neustale prehodnocovani svetonazoru. Galileo Galilei atd... Myslim ze jsou tu lide co o nasem puvodu vedi velmi prekvapive a konkretni informace a pouze je taji at uz z jakychkoli duvodu... Co do skolstvi v dnesni dobe by se meli deti ucit jak informace vyhledavat a vyhodnocovat a ne jim predkladat "fakta"... Bohuzel tvorba individualit neni dobra pro system... system potrebuje ovce co chodi do kolbenky a plati dane...
Petr Valach Re: Re: Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 5. 11. 2012, 09:06:56
Odpovědět  Odkaz 
Naprosto hrozné je poznání, že na poč. 21. století se najde spousta lidí, kteří o metodě vědeckého výzkumu a její hodnotě nevědí ani zbla.

A ještě horší je uvědomění, že takoví lidé mají volební právo.

Pane, váš komentář je plivnutím do tváře mé dvacetileté činnosti.
Otakar Haška Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
otula 4. 11. 2012, 23:29:41
Odpovědět  Odkaz 
(předem se omlouvám za aroganci, neber ji osobně)

Hugo, máš recht. Musíme být objektivní. Ale jak jsi si, sakra, jistý, že jsou právě 2 světonázory? Nemají jiná náboženství jiný světonázor? A copak si o evoluci myslí třeba křováci? Nemělo by se to také učit, aby děti měly na výběr? A hlavně by se jim v rámci objektivity nemělo raději ani naznačit, který z těch názorů je nejpravděpodobnější, protože to už bychom je ovlivňovali a objektivita by šla do háje...

Pak by takový student mohl u maturity například prohlásit, že se lidé vyvinuli z lesních přízraků poté, když si vykopaly první zemljanky... Svobodně si totiž udělal svůj názor na to, která teorie je správná...
Otakar Haška Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
otula 4. 11. 2012, 23:55:41
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem si teď ještě ve sprše vzpomněl na další světonázor, který je přitom dosti známý i pravděpodobný - teorie o tom, jak se na Zemi objevili lidé dle Daga Adamse :)
Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Pat 4. 11. 2012, 22:37:43
Odpovědět  Odkaz 
Neměl byste, Petře, nebýt také modrý tupec? Nebo si myslíte, že tupci jsou pouze oranžoví, rudí a zelení? Tohle dnes učí ve škole?

A rebelem aspoň trochu buďte, bez rebelů by nevzniklo vůbec nic...
USA: Data v cloudu nejsou vaše
Pavel Fric 3. 11. 2012, 13:57:42
Odpovědět  Odkaz 
Ve školách se učí různé věci, ale:

Bůh je vždy s námi.
Petr Valach Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 3. 11. 2012, 14:04:31
Odpovědět  Odkaz 
To nějak nechápu a vlastně to ani není obsahem článku.

Nicméně myslíte, že pokud by ten váš Jidáš existoval, že by nezamezil tomu, abych jako čtyřletý kluk, který do té doby zajisté nikomu neublížil, musel nějakému idiotovi cucat jeho chlupatý falus?

Sotva.
Re: Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
fri 3. 11. 2012, 16:48:45
Odpovědět  Odkaz 
To, co jste napsal předtím a potom souvisí s článkem jen okrajově. Fiktivní postava bro X by řekla - "jsi plný vzteku bratře, uklidni se." - Anebo taky ne. :-)
USA: Data v cloudu nejsou vaše
Luděk Kvapil 3. 11. 2012, 16:48:04
Odpovědět  Odkaz 
To bude nějaká dezinformace. Vláda to třeba tvrdí, ale nemůže tomu být jinak, protože to by znamenalo, že IT firmy poskytující cloudy se budou muset odstěhovat z USA, nebo po nich ani pes neštěkne. Takže i Google by musel zmizet z USA. Tomu fakt nevěřím, že by to mysleli vážně. Spíše jen hrolivý úředník něco žvatlal
Lukáš Jelínek Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Lukáš Jelínek 3. 11. 2012, 17:20:43
Odpovědět  Odkaz 
Je fakt, že v podáních k soudu se zhusta objevují věci, ze kterých zůstává rozum stát a které slouží jen k "dosažení cíle", tedy k vítězství v tom konkrétním soudním sporu. Předpokládám, že to psal právník a ne úředník. Nicméně i tak si myslím, že není dobrý nápad dávat si data do cloudů v USA (ale i do dalších států), protože pokud jsou nezašifrovaná, bude se v nich čmuchat.
USA: Data v cloudu nejsou vaše
majk 4. 11. 2012, 10:55:06
Odpovědět  Odkaz 
"vláda tvrdí, že uživatel ztrácí svá vlastnická práva k datům, která si uloží do cloudu"

Jestli data v cloudu, která si tam nahraji nejsou moje, pak to platí pro veškerá data, nahraná do cloudu? Ztratí pak vlastnická práva ke svým filmům, písním, programům ... i firmy, nahrávací studia apod.?
Petr Valach Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Petr Valach 4. 11. 2012, 13:46:39
Odpovědět  Odkaz 
O autorská práva přijít nemůžete, ale spíš bych to viděl tak, že megaupload není povinen vám zajistit, že o data nepřijdete. Pokud je však získá, nemá právo je šířit dál. Zvláště pokud jde o data, na něž se vztahuje autorský zákon.

Docela by mě zajímalo, jak je to ve skutečnosti, to je zajímavá otázka.
USA: Data v cloudu nejsou vaše
Anonym 4. 11. 2012, 19:37:18
Odpovědět  Odkaz 
Amerika je jediná krajina, kde prešli od pokusu vytvoriť civilizáciu ku kapitalistickej totalite bez klasického obdobia demokracie, katolicizmu a extrémistickej totality a o amerikanizmus sa snažia všade tam, kde sa doteperia a usadia na dlhšie ako pár hodín.
USA: Data v cloudu nejsou vaše
Tommy 4. 11. 2012, 20:01:40
Odpovědět  Odkaz 
A nikdo si neuvědomuje že přesně takovéto jednání je součást volebního programu Pirátů. Jde o odebrání vlastnických a ponechání autorských práv.
USA: Data v cloudu nejsou vaše
Dan 5. 11. 2012, 09:48:53
Odpovědět  Odkaz 
Jen další důvod proč si nic do cloudu nedávat, natož citlivá nebo firemní data. Lidi sou jenom líní tahat s sebou už i tu flashku, tak všechno musej strkat na web..nic dobrého to nepřinese.
Pavel Petřík USA: Data v cloudu nejsou vaše
Pavel Petřík 14. 02. 2013, 18:18:24
Odpovědět  Odkaz 
Mám dotaz - při používání překladače Google jsou data také v cloudu? Respektive ví se, jestli Google tyto data nějakým způsobem uchovává, třídí a může informace v nich obsažené použít? Nebo je tato služba naprosto bez jejich pozornosti. Btw. znám spoustu lidí, kteří využívají k překladu firemních dokumentů - takováto data by pak mohl někdo lehce zneužít...
Lukáš Jelínek Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Lukáš Jelínek 14. 02. 2013, 18:43:08
Odpovědět  Odkaz 
Na stránce překladače ke link na Zásady ochrany osobních údajů: http://www.google.com/intl/cs/policies/privacy/

Předpokládám, že se tedy dokument na tuto službu vztahuje. Google samozřejmě údaje z předkladače uchovává a zpracovává (hlavně pro cílení reklamy), a to i ve spojení s identifikátorem konkrétního uživatele (pokud ho má, tj. uživatel je buď přímo přihlášen nebo má aspoň cookie s identifikací). Google se sice zavazuje, že data nikomu (kromě uvedených výjimek) nepředá, ale 100% tomu věřit nejde. Úniků citlivých dat už bylo nespočetně.
Pavel Petřík USA: Data v cloudu nejsou vaše
Pavel Petřík 14. 02. 2013, 21:37:25
Odpovědět  Odkaz 
Myslel jsem si, že to budou nějakým způsobem zpracovávat. Díky za odpověď Lukáši.
Cílená reklama mi v tomto smyslu vyloženě přijde jako zakázaná "podprahová" reklama, využívá slabostí člověka, tady konkrétně těch dat, která na sebe "práskne/vykecá" sám uživatel, ale v principu se to od zakázané reklamy neliší...
Pokud by došlo ze strany Googlu či jiné služby k porušení a zneužití dat získaných například z překladače, nebo souborů uložených na Google Docs a dalších cloudových službách - porušení podmínek by se stejně těžko prokazovalo. A pokud ano, právníci by to zametli dříve, než by z toho byl větší skandál... Takže je opravdu potřeba být obezřetný, co uživatel kde ukládá za data, sdílí, využívá za služby.
Jaký je váš názor na nově otevřený server MEGA Kima Dotcoma? V jednom z posledních rozhovorů který jsem viděl - tvrdil, že má v plánu prosadit šifrování dat na internetu. Bude jeho portál bezpečný - jedná se též o úložiště, cloudovou službu...
Lukáš Jelínek Re: USA: Data v cloudu nejsou vaše
Lukáš Jelínek 14. 02. 2013, 23:13:40
Odpovědět  Odkaz 
Nový server MEGA se podle mého především veze na "vlně popularity" Kima Dotcoma. Technicky to není nic nového, podobné služby už dávno existují, např. http://www.wuala.com/ (nebo lze použít prakticky cokoliv a přes šifrovací mezivrstvu si to připojit jako vzdálené úložiště) Problém je, že bezpečnost a pohodlnost jdou do značné míry proti sobě. Jakmile se člověk nechce o nic starat, odevzdává se do rukou toho, kdo ho zbavuje té práce navíc. Nemusí to automaticky znamenat, že to není bezpečné, ale už o úrovni bezpečnosti prostě rozhoduje někdo jiný.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz