přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Víc než půl miliardy lidí těží kryptoměny ve prospěch cizích osob

Víc než půl miliardy lidí těží kryptoměny ve prospěch cizích osob

Hrozba

Podle výzkumu firmy AdGuard víc než půl miliardy lidí těží na svých počítačích kryptoměny pro někoho jiného, aniž by o tom věděli. Nejvíce webů s těžebními skripty je v USA, následují Indie a Rusko.


Těžba kryptoměn je náročná na elektrickou energii, proto je velmi lákavé přesunout tyto náklady na někoho jiného. Může to být malware, který napadá servery a instaluje na ně těžební software, snadno využitelnou možností jsou také těžební skripty vložené do webových stránek.

Oběť takového zneužití nejen platí více za elektřinu, ale také se jí zpomalí počítač a vlivem většího zahřívání se může zkrátit jeho životnost. Velmi nepříjemné je, když těžební skript běží na počítači napájeném z baterie (notebook, tablet apod.), protože ta se velmi rychle vybije.

Firma AdGuard zjistila, že bez svého vědomí těží kryptoměny (ve prospěch cizích osob) více než půl miliardy lidí, typicky právě pomocí těžebních skriptů. Skoro 19 % takových webů je v USA, následují Indie, Rusko a Brazílie. Skript CoinHive, vzniklý teprve před necelým měsícem, už se stihl rozšířit na 220 ze 100 tisíc nejnavštěvovanějších webů a vznikly tři jeho klony.

Komentář autora: Lze předpokládat, že tvůrci webových prohlížečů na tuto situaci brzy zareagují a upraví prohlížeče tak, aby těžebním skriptům výrazně omezili přístup k systémovým prostředkům, hlavně k procesorovému času. Už dnes existují doplňky, které tyto skripty přímo blokují.

Výřez z infografiky k výzkumu (zdroj: AdGuard) Výřez z infografiky k výzkumu (zdroj: AdGuard)

Nahoru

Příspěvky

Víc než půl miliardy lidí těží kryptoměny ve prospěch cizích osob
fido 17. 10. 2017, 00:31:29
Odpovědět  Odkaz 
citace: Nejvíce webů s těžebními skripty je v USA
Jak je to myšleno, doménou us?
Lukáš Jelínek Re: Víc než půl miliardy lidí těží kryptoměny ve prospěch cizích osob
Lukáš Jelínek 17. 10. 2017, 01:05:00
Odpovědět  Odkaz 
Podle informací na webu AdGuard jsem to pochopil tak, že jsou to weby mající většinu návštěvníků z daného státu (bez ohledu na to, na jaké doméně běží a kde jsou umístěny servery). Nevím, jak zjišťovali státy návštěvníků, ale asi podle GeoIP nebo podobné databáze (k analýze použili nástroje SimilarWeb, takže to bude podle něj).
Víc než půl miliardy lidí těží kryptoměny ve prospěch cizích osob
fido 18. 10. 2017, 09:28:49
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem přesvědčen, že to jsou spíše rusové, taková je má zkušenost, s dobýváním skutečných vlastníků reklamních sítí, datingových a warez webů, třeba vím jaké chapadla má mirs.com či corp.mail.ru a další ruské aktivity mnohdy s krytím v daňových rájích. Mimochodem hra tanky a podobné webové stránky s hrama jsou taky ruský byznys. A kde že se vyskytují ty skripty coinů, právě na jejich webech. Takový Reddit taky patří rusum, ačkoliv založená firma je vedená v USA. Podle geoip se orientovat nedá, důležití jsou vlastníci.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz