přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vývoj LILO končí

Vývoj LILO končí

LILO

Vývoj systémového zavaděče LILO opět končí. V praxi už jeho místo téměř úplně zabral GRUB.


Na webu systémového zavaděče LILO se objevila zpráva, že jeho vývojář plánuje na konci letošního roku s vývojem skončit. Není to poprvé – vývoj byl v historii zavaděče, který tu je s námi již od roku 1992, ukončen už dvakrát. Poprvé s vývojem přestal původní autor Werner Almesberger (v roce 1998), druhý konec projekt potkal v roce 2007 (tentokrát na tři roky).

Joachim Wiedorn, jenž vyvíjí LILO od roku 2010, chce ukončit vývoj kvůli omezením, která má tento zavaděč oproti modernějšímu zavaděči GRUB a jeho novější verzi GRUB 2. Přestože LILO obsahuje základní podporu GPT a RAID, úrovně zavaděče GRUB, resp. GRUB 2 v tomto nedosahuje. Proto většina běžných linuxových distribucí přešla na některou z verzí GRUB, zatímco LILO přežívá jen u konzervativních a specializovaných distribucí.

Nahoru

Příspěvky

Vývoj LILO končí
daks 2. 09. 2015, 08:52:25
Odpovědět  Odkaz 
Se slzou v oku vzpomínám, jak jsem před lety po instalaci systému v LILO vždycky nastavoval dualboot Mandriva/Windows: http://www.linuxexpres.cz/praxe/symbioza-rivalu-linux-a-windows
Co k tomu říct - byl jsem (relativně) mladej, začal jsem používat Linux, všechno mi připadalo nový... ;)
Re: Vývoj LILO končí
Livan 2. 09. 2015, 12:18:50
Odpovědět  Odkaz 
Mám přesně ty samé pocity, taky jsem používal LILO na Mandrake Linuxu, později Mandrivě. Potom se začal používat Grub a já tesknil po LILu.
Re: Re: Vývoj LILO končí
mnam 2. 09. 2015, 22:58:30
Odpovědět  Odkaz 
Nejen se slzou v oku, ale i se slzami na celé tváři čtu toto smutné oznámení...
Vývoj LILO končí
mmm 4. 09. 2015, 15:05:42
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že i OSS je nakažen tou nemocí, která likviduje malé a elegantní věci na úkor těch rádoby moderních, nabobtnalých a často otravných. Grub 1 byl ještě slušným kusem softwaru, Grub 2 už je podivný nepřehledný slepenec :-(

Je zajímavé, že víc se to děje ve světě GNU a Linuxu. BSD záležitosti jsou proti tomu naštěstí více imunní.
Re: Vývoj LILO končí
nobody 5. 09. 2015, 10:35:52
Odpovědět  Odkaz 
nejde o nemoc, ale o racionalni rozhodnuti autora jednoho projektu, ze uz postrada vyznam...
nikdo ti nebrani aby jsi Ty pokracoval ve vyvoji, pokud ho povazujes za stale potrebny...

stejne tak muzes pouzivat grub legacy pokud ti staci a/nebo jsi nenarocnej... grub2 prinesl spoustu vychytavek, napr.: https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Improvements

spis bych rekl ze je takova nemoc uzivatelu OSS, ze maji takovy pocit ze dosmrti bude vse i to nepotrebne ve vyvoji, presto ze neprispejou autorum ani korunou ;)
Re: Re: Vývoj LILO končí
mmm 8. 09. 2015, 08:27:46
Odpovědět  Odkaz 
Proboha, to nevidíte, jak se z původně snadno použitelného Grubu stal s verzí 2 nepřehledný moloch, generující konfiguraci pomocí scriptů? Nová funkcionalita musí znamenat takový nesmyslný overkill?

Jinak blahopřeji k tomu jasnovidectví.
Re: Re: Re: Vývoj LILO končí
nobody 8. 09. 2015, 12:57:11
Odpovědět  Odkaz 
generovani configu grub2 skriptem je moznost - nikdo te nenuti, muzes si psat grub.cfg samozrejme rucne, vynechas klidne ruzne detekce, rozcesti a moznosti a napises si i na pohled prehlednej config rucne, co je za problem? ani ti nikdo nebrani vzit grub a doplnit do nej vlastnosti grub2 pri zachovani puvodni jednoduchosti, sem zvedavej jak to dokazes :) nevim o jakem jasnoviudectvi mluvis, ale diky :) btw: prispel si snad autorovi lilo aby neprestaval s vyvojem a mel motivaci pokracovat? usporadal jsi pro nej sbirku? ujmes se zdarma pokracovani vyvoje? zaplatis jine vyvojare?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz