přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Widenius: Budoucnost patří MariaDB

Widenius: Budoucnost patří MariaDB

MariaDB

Michael „Monty“ Widenius hovoří velmi kriticky o současném trendu vývoje MySQL a vidí podstatně lepší vyhlídky pro MariaDB.


Michael „Monty“ Widenius, původní tvůrce databázového systému MySQL, patřil k početné skupině vývojářů, kteří odešli z projektu tohoto systému poté, co se akvizicí Sun Microsystems projekt dostal pod křídla firmy Oracle. Podobně jako další takoví lidé nevěřil v dobrou budoucnost projektu a chtěl zajistit, aby zůstal i v budoucnu svobodný jako dříve. Proto vývojáři založili fork MySQL pod názvem MariaDB a současně i firmu Monty Program AB, v rámci které probíhá část vývoje (významnější část je však v rukou komunity), a neziskovou organizace MariaDB Foundation, jíž patří ochranné známky.

Nyní se „duchovní otec“ MySQL vyjadřuje o projektu velmi kriticky a naopak předpovídá dobrou budoucnost pro MariaDB, která je zatím na 35. místě v používanosti (zatímco MySQL ještě stále drží 3. místo), ale v porovnání s odpovídající verzí MySQL nabízí mnohem více a má mnohem lepší model vývoje. Podle něj Oracle například místo opravy chyb odebírá z MySQL funkce, nahlášené chyby zatajuje, přidává do MySQL mnoho nekvalitního kódu (který tak ani nelze přímo přebírat do MariaDB; některý přidávaný kód je prý ale překvapivě kvalitní), komerční licence k MySQL prodává velmi draho (dráže než k Oracle Express) nebo neotevřel dokumentaci k MySQL, přestože to v dubnu 2009 sliboval.

Nahoru

Příspěvky

Widenius: Budoucnost patří MariaDB
Milhouse 29. 03. 2013, 07:41:58
Odpovědět  Odkaz 
Vím, že neřeknu nic nového.
Přesně možnost forku je ta výhoda Open Source Zákazník pak není závislí na konkrétním dodavateli a jeho libovůli.
Widenius: Budoucnost patří MariaDB
SpookY 29. 03. 2013, 11:07:53
Odpovědět  Odkaz 
Oracle je firma, která se v posledních letech výrazně zasloužila o rozvoj OSS. Můžeme jmenovat např. LibreOffice a MariaDB. :-D
Andrej Pavelka Re: Widenius: Budoucnost patří MariaDB
Andrej Pavelka 29. 03. 2013, 13:12:12
Odpovědět  Odkaz 
Libre Office? No ja neviem. Si si istý? Pokiaľ dobre viem, tak LibreOffice vznikol práve preto, lebo jeho pôvodným vývojárom sa nepáčilo, ako začalo vývoj OpenOffice.org Oracle viesť. Má ho v rukách Free Document Foundation. A ani OpenOffice.org ak dobre viem už v rukách Nemá Oracle, ale Apache Foundation. A už sa to ani nevolá OpenOffice.org, ale Apache OpenOfffice. S LibreOffice Oracle nikdy nič nemal.
Re: Re: Widenius: Budoucnost patří MariaDB
Tomáš 29. 03. 2013, 14:00:29
Odpovědět  Odkaz 
To bylo samozřejmě míněno ironicky, protože u příležitosti převzetí těchto SW vznikly forky (LO, MariaDB) a jsou nyní relativně lepší, než originály. A TǏM se Oracle "zasloužil" o rozvoj OpSo.
Widenius: Budoucnost patří MariaDB
mkub 31. 03. 2013, 07:37:28
Odpovědět  Odkaz 
SUN nemal byt predavany spolocnosti Oracle, lebo Oracle iba potapa projekty od SUNu (najskor to bol Open Solaris, nasledne Open Office /vlastne nezhnusil, ale stopol vyvoj a ponukol ho Apache fundation/, teraz je to MySQL) chcem sa spytat, co to bude najblizsie v buducnosti? aky produkt od SUNu?

dobre, ze vyvojari od Open Office odisli a zalozili fork - LibreOffice,
ako aj ze vyvojovy tym MySQL tiez odisiel od Oracle a spravili fork na MySQL - MariaDB

teraz pokusim odhadnut, kto opusti Oracle ako dalsi - asi to budu vyvojari Javy
Re: Widenius: Budoucnost patří MariaDB
SpookY 2. 04. 2013, 12:30:56
Odpovědět  Odkaz 
Napadají následující možnosti - Java, VirtualBox, NetBeans. Těžko říct, co bude větší problém.

Java se dost používá v korporátní sféře, takže tam bych to viděl spíš na nějaké snahy o generování placených kurvítek a patentové trolování. Rozhodně ne na likvidaci.
O víkendu jsem četl zprávu, že Oracle se rozhodl konečně něco dělat s tím "write once, exploit everywhere" a svolal jakýsi tým na odbugování.

VirtualBox je docela silný hráč na poli virtualizace. Taky by to byl problém kdyby to zařízli. Otázka je, jestli VirtualBox neleze do zelí nějakému jinému nástroji Oraclu. MySQL podle mě poslali do jetele hlavně proto, že je konkurencí jejich databázím.

Netbeans... no... máme za něj náhradu v Eclipse, ale to je jako porovnávat odladěnou Operu nabitou funkcema, kde si ale člověk nic nezmění a proti ní Firefox, který je sám o sobě holobyt, který si člověk musí dodělat pluginama sám.
Nicméně Netbeans je dost používaný ve firmách a v podstatě "výchozí" IDE pro Javu, takže tam by taky byla blbost to rušit.

Ve skutečnosti mám pocit, že v případě Oraclu nejde ani tak o cílenou destrukci, ale důsledky zkostnatělého managementu celého korporátního molochu. Sežrali SUN, tím "slavně zvítězili" na trhu a zbytek managory nezajímá.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz