přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na SSH, SCP a SFTP

Jak na SSH, SCP a SFTP

Přenos dat pomocí SFTP (FTP přes SSH) je jedním ze způsobů, jak zabezpečit přenos souborů po internetu. Jeho velkou výhodou je, že vám na straně serveru k provozování stačí funkční SSH démon, který umožňuje přenos dat ve stylu klasického FTP. V linuxovém světě je tento způsob přenosu běžnou záležitostí a je hojně využíván, jelikož jej podporuje většina klientských aplikací. Jak je tomu ale ve Windows? Tomáš Klos .


PuTTY

Aplikace, které slouží ke vzdálenému přístupu přes SSH a jsou volně dostupné, je možné spočítat na prstech jedné ruky. Průkopníkem v této oblasti je populární terminálový klient PuTTY, který zvládá jak SSH, tak telnet nebo rlogin. Disponuje vlastním správcem, kde je pro každé spojení možno nadefinovat mnoho různých parametrů jako například typ klávesnice, písma nebo znakovou sadu. Jelikož se jedná o převážně textovou aplikaci, není primárně určena pro přenos dat, i když to samozřejmě umí. K tomuto účelu se lépe hodí programy, jejichž zaměřením je právě přenos dat a práce s nimi.

Obrázek: PuTTY

Obrázek: PuTTY

WinSCP

Velmi zdařilým SFTP/SCP klientem je open-source software s výstižným názvem WinSCP. Jedná se o dílo českého programátora Martina Přikryla a ke své činnosti využívá některé programy z rodiny PuTTY. S PuTTY samotným dokáže rovněž velmi dobře spolupracovat. Kromě češtiny umí komunikovat v mnoha dalších jazycích, jazykové soubory lze stáhnout na stránkách projektu.

Obrázek: WinSCP

Práce s WinSCP je velice pohodlná. Obsahuje správce, pomocí kterého si můžete ukládat svá připojení včetně uživatelského jména a hesla. Při ukládání hesla se vám dostane upozornění, že i když jsou hesla šifrována, není tím jejich bezpečnost plně zaručena. Můžete si vybrat, zda se mají údaje ukládat do registrů nebo do textového ini souboru. Druhou možnost patrně uvítáte v případě, pokud chcete svá nastavení zazálohovat nebo přenést na jiný počítač. Grafické rozhraní WinSCP může pracovat ve dvou módech - buď jako klasický dvoupanelový správce souborů včetně známých klávesových zkratek, nebo ve stylu Průzkumníka s použitím drag&drop.

Obrázek: WinSCP

Program zvládá mnoho užitečných funkcí jako například synchronizaci a porovnávání adresářů, přenos dat pomocí fronty nebo otevření více spojení najednou. Velice užitečnou funkcí je možnost spustit PuTTY relaci s parametry navázaného spojení - pokud máte uloženo heslo, stačí zadat už jen uživatelské jméno, heslo bude automaticky doplněno. WinSCP sice obsahuje i vlastní terminál, ten však umožňuje použití jen těch příkazů, které od uživatele nevyžadují žádné vstupy.

SFTP pro Total Commander

Populární správce souborů Total Commander, známý také pod původním názvem Windows Commander, není třeba představovat. Pro tento mocný nástroj existuje mnoho zásuvných modulů, které rozšiřují jeho funkčnost. Jedním z nich je SFTP4TC, který Total Commanderu umožňuje pracovat v režimu SFTP klienta a je, stejně jako WinSCP, založen na PuTTY. Tento plugin rovněž disponuje vlastním správcem spojení s možností ukládání uživatelského jména a hesla. Pro zabezpečení citlivých údajů používá manažera PasswordCrypter, který chrání všechny uložené údaje pomocí jednoho hlavního hesla.

Obrázek:Total Commander

Velkou výhodou tohoto řešení je, že díky integraci do Total Commanderu může rovněž využívat i většiny jeho funkcí, jako například hromadné přejmenovávání a podobně. Plugin bohužel není lokalizován do češtiny.

Obrázek:Total Commander

Pokud se ze svých Windows připojujete k linuxovému serveru pomocí SSH, nebo jen chcete přenášet data po internetu bezpečněji než pomocí klasického protokolu FTP, bez některého z výše uvedených nástrojů se jednoduše neobejdete. Na závěr mám pro vás jeden tip - PuTTY, WinSCP i SFTP4TC podporují autentifikaci pomocí klíčů, díky čemuž můžete úroveň zabezpečení ještě zvýšit.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

A co filezilla??
6. 04. 2006, 15:37:24
Odpovědět  Odkaz 
Výčet je opravdu pěkný, akorát nechápu, proč zde chybí produkt filezilla? Ten si poradí také s scp a ještě navíc umí i ftp-ssl/tls.
Vlastimil Ott Re: A co filezilla??
Vlastimil Ott 6. 04. 2006, 18:25:14
Odpovědět  Odkaz 
Protože článek vyšel na jedné stránce, tam se toho už víc nevešlo... ;-)
Re: A co filezilla??
14. 04. 2006, 19:51:55
Odpovědět  Odkaz 
To je teda otazka?

Na svete se urcite jeste par podobnych programu najit podle me da a vzdycky si nekdo muze vzpomenout a napsat sem: "Nechapu proc tady neni ten a ten program, vzdyt ten to taky umi?".

To je preci jednoduchy proc tam neni, protoze nikdo, ani autor nemuze znat vsechny programy na svete.

Od toho je tu dikuze aby se na ne upozornilo. Stacilo bohate napsat, ze ten a ten je taky dobry program a dokaze to same. A naopak bych se zase ja mohl zeptat proc tu nenapisete rovnou srovnani filezilla s temito programy?

Ja jsem napriklad filezillu taky neznal a programy ve clanku znam.

Hobit.
Jak na SSH, SCP a SFTP
Zizi 1. 05. 2008, 12:31:17
Odpovědět  Odkaz 
díky moc za článek, už dlouho jsem si lámal hlavu tím jak rozjet sftp, když zrovna nejsem v linuxu

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz