přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku

PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku

portable_apps.png

Open-source aplikace nejsou jen výsadou linuxových distribucí, často jsou určeny i pro jiné operační systémy a jsou i takové, které jsou určeny primárně pro Microsoft Windows. Jednou z těchto aplikací je také PortableApps.com. Jak už název napovídá, jedná se o sadu aplikací přenosných na flash disku, paměťové kartě, externím disku nebo třeba po síti.


Využití pro každého

PortableApps.com vám umožní používat oblíbené open-source aplikace vždy, když to bude třeba, a co je nejdůležitější, nebudete k tomu potřebovat svůj osobní počítač nebo laptop, ale vystačíte si s jakýmkoliv počítačem, a to s takovým, ve kterém je systémem Microsoft Windows. A to je přece ideální možnost, jak mít své oblíbené aplikace včetně záložek a nastavení stále u sebe a použít je na dovolené, u přátel a na cestách. Nebo si na svém pracovním počítači můžete zřídit „linuxový koutek“ a přitom neporušovat pravidla svého zaměstnavatele. No, ono to s tím linuxovým koutkem není také přesné, říkejme raději „open-source koutek“.

Jak na to?

PortableApps.com je certifikovaný open-source software a můžete ho stáhnout na jeho domovské stránce. Instalační balíček aplikace je pouze ve formátu *.exe souboru, ale co byste jiného čekali od aplikace určené pro Windows.

Instalaci provedete jednoduchým spuštěním staženého souboru, pokud však tuto činnost provádíte v linuxové distribuci, bude nejprve nutné doinstalovat Wine. Dále pak již pokračujete krok za krokem, podle toho, jak vás navádí plně počeštěný grafický instalátor. Po dokončení instalace můžete svůj přenosný systém spustit. Stačí poklepat na ikonu PortableApps.com, která se vytvořila ve vybraném přenosném zařízení.

Grafický instalátor vás provede krok za krokem Grafický instalátor vás provede krok za krokem

Volba místa pro instalaci – takto to vypadá v Linux Mintu pod Wine Volba místa pro instalaci – takto to vypadá v Linux Mintu pod Wine

Přehledné a snadné ovládání

Po spuštění se zobrazí okno aplikace, které je rozděleno do dvou přehledných částí. Na levé straně naleznete přehled nainstalovaných aplikací a na pravé straně je umístěn panel pro rychlý přístup do složek systému a nástroje sloužící k nastavení aplikace nebo úpravě a instalaci nových programů.

PortableApps.com v Linuxu PortableApps.com v Linuxu

V záložce pro nastavení tak můžete snadno ovládat vzhled panelu, jeho průhlednost a velikost písma, snadno nastavíte výchozí jazyk a chování při spuštění. Díky nastavení v položce Jazyk se budou další instalované aplikace spouštět v češtině (pokud je k dispozici pro danou aplikaci) a nepotřebujete nastavovat jednotlivé programy zvlášť.

Pomocí správce aplikací snadno přidáváte nebo odebíráte nainstalované aplikace, provádíte kontrolu dostupnosti aktualizací, a to jak pro jednotlivé aplikace, tak pro celé PortableApps.com. Ruční vyhledávání aktualizací však není nutné, jelikož vždy po spuštění si systém provede kontrolu automaticky a na možné aktualizace vás upozorní v novém okně. Případná instalace aktualizací je jen otázkou jednoho kliknutí myší.

Správce aktualizací hned po spuštění – tentokrát ve Windows 7 Správce aktualizací hned po spuštění – tentokrát ve Windows 7

Grafický přehled o průběhu aktualizace Grafický přehled o průběhu aktualizace

Stejně tak snadno provedete instalaci nové aplikace. Výběr dostupných aplikací přímo z PortableApps.com store je velice bohatý a vyberete si od multimediálních aplikací, jako je VLC Media Player, SMPlayer, DVDStyler pro tvorbu DVD disků nebo Audacity pro úpravu audia. Aplikace pro internet a komunikaci zastupují Google Chrome, Mozilla Firefox, FTP klient FileZilla, komunikátor Pidgin nebo qBittorrent. Z kancelářských nástrojů jsou to například LibreOffice, prohlížeč dokumentů Evince nebo aplikace Scribus pro sazbu dokumentů. Samostatnou kapitolu zastupují hry, kde mohu jmenovat známou Battle for Wesnoth.

V PortableApps.com store naleznete v současné době více než sto různých aplikací v deseti kategoriích dle využití, a tak si vybere opravdu každý.

Instalace nových aplikací prostřednictvím PortableApps.com store Instalace nových aplikací prostřednictvím PortableApps.com store

Rychlost a spolehlivost

Před prvním použití mne zajímalo, jak to bude s rychlostí spouštění aplikací prostřednictvím PortableApps.com. Spustil jsem tedy přenosnou verzi LibreOffice Calc a čekal, co se bude dít. A čekal a čekal. Že se opravdu něco děje, jsem poznal pouze podle blikající diody na mém USB flash disku. K úplnému spuštění, kdy již bylo možné v aplikaci pracovat, došlo asi po třech minutách.

Nutno ale říci, že v průběhu startu probíhala konfigurace a nastavení různých rozšíření a bylo jich tolik, že jsem některé z nich ani neznal a nevím, k čemu slouží. Nakonec došlo ještě k startu několika jazykových balíčků a k samotnému spuštění LibreOffice Calc.

Opětovné spuštění aplikace netrvalo déle než půl minuty. Vzhled a funkce této přenosné verze jsou od té nepřenosné k nerozeznání a jediné, co vás upozorní na rozdíl, je logo zobrazené při startu, kde je kromě názvu spouštěné aplikace ještě připsáno „portable“.

Jen upravený nápis prozradí, že se jedná o přenosnou verzi Jen upravený nápis prozradí, že se jedná o přenosnou verzi

Rozhodl jsem se spustit ještě několik aplikací najednou a prověřit tak rychlost. Naráz jsem spustil GIMP, Pidgin a VLC Media Player. Spuštění této trojice trvalo něco málo přes čtyři minuty. Není to žádný rekord, ale běh a funkce jsou naprosto spolehlivé, a to rychlost spuštění mnohonásobně vyváží. Aplikace opravdu fungují tak, že je nerozeznáte od těch, co máte nainstalované v Linuxu. Navíc se bude rychlost spouštění lišit od rychlosti průchodnosti zařízení, na kterém jsou aplikace instalovány.

Rozdíl verzí prozradí jen drobné nápisy „portable“ Rozdíl verzí prozradí jen drobné nápisy „portable“

Užitečné a spolehlivé

Jak již jsem napsal, PortableApps.com je aplikace určená pro Microsoft Windows, ale díky dobré podpoře ve Wine si můžete připravit své oblíbené aplikace doma ve své linuxové distribuci a prostřednictvím flash disku je pak využívat například v zaměstnání pod Windows. Já osobně používám PortableApps.com již delší dobu, a to převážně na mé pracovní stanici, a musím podotknout, že jsem ještě nenarazil na problémy s některou s používaných aplikací.

Nahoru

Příspěvky

PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Simi 25. 09. 2012, 16:25:19
Odpovědět  Odkaz 
Takze chapu spravne ze v linuxu jedou pouze prez wine? To je docela skoda, zajimave by bylo reseni kdy by na klicence (ktere maj v dnesni dobe dostatecnou kapacitu) byli jak windows tak linux binarky a sdileli konfiguracni soubory. Ale i tak je to velice uzitecne pro windows.
Miroslav Hrončok Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Miro Hrončok 25. 09. 2012, 19:25:03
Odpovědět  Odkaz 
Chápete správně :)
Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Martin "SpookY" Raus 25. 09. 2012, 19:53:16
Odpovědět  Odkaz 
Chápete správně... bohužel je to tak.
Aby to fungovalo na linuxu, windows a případně i na Ohryzku musely by být na flešce binárky ze všech distribucí/systémů. Nebo by to muselo být napsané v něčem multiplatformním, třeba v Javě.

Co se týče "portable", tak existuje ještě jedno mnohem komplexnější řešení - přenosný live linux. Proč se otravovat s programy pro windows, když můžu mít celý linux. Většinu dister lze nainstalovat i na flash disk. A absolutním přeborníkem je v tomhle Knoppix.
Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Jarka 25. 09. 2012, 20:41:48
Odpovědět  Odkaz 
HÉÉÉÉÉÉJ TY, DOBŘÉÉÉÉ........... taky mám svého miláška na Flešce
Václav Hejda Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Venca Hejda 26. 09. 2012, 09:43:35
Odpovědět  Odkaz 
Mít vlastní linuxové distro na USB Flash má své kouzlo, ale také jednu nevýhodu. Je nutné systém nabootovat přímo v BIOSu a to znamená, vypnout to co běží a za to by vás zaměstnavatel asi moc nepochválil!
Je tu samozřejmě možnost spuštění linuxu přímo ve Windows, ale to znamená instalovat něco do systému (WUBI) a to by mi také neprošlo!!
Použití Portable apps má proto své uplatnění. Nikoho neomezím, nikomu nic nepředělám a přitom si mohu dopsat v Geany to, co jsem doma nestihl - i když za to by mě také zaměstnavatel určitě nepochválil :O)

A co se týká Knoppixu,měl bych k němu své výhrady a na USB Flash bych raději použil Puppy Linux nebo Slax, ale to je jen otázkou názoru a preferencí každého z nás.
Jinak děkuji za komentáře k tomuto článku.
Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Martin "SpookY" Raus 26. 09. 2012, 15:46:18
Odpovědět  Odkaz 
Máte samozřejmě pravdu, že ne vždycky se dá použít live-USB s Linuxem. Sám jsem na vysoké nosil na cvika svoje USBčko se svými oblíbenými PortableApps (je to už víc jak 6 let). Tehdy tam ještě takové pěkné věci jako Geany nebyly.

Z USB jsem si pouštěl i takové věci jako PSPad, XAMPP Lite, Eclipse, které nejsou oficiálně "portable"...

... když to viděl vyučující (který dělal i správce sítě), že mu tam rozjíždím Apache a MySQL jen tak z flešky, tak mě začal nemít rád ještě víc než předtím :-)
... on to byl takový zasvěcený M$ fanatik - jednou se kámoš pustil do kritiky zabezpečení Woken a tenhle vyučující přešel do "protiútoku" na obranu svých milovaných Windows a zcela vážně prohlásil: "asi před rokem pronikli hackeři na servery Debianu a ukradli tam zdrojové kódy" :-D
Václav Hejda Re: Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Venca Hejda 26. 09. 2012, 16:54:09
Odpovědět  Odkaz 
To je dobrá historka :oD
Petr Valach Re: Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Petr Valach 26. 09. 2012, 22:01:53
Odpovědět  Odkaz 
No jo, no, idiot, jakých běhá po světě stovky, a to i na vysokých školách. Ale jako story docela good :-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Petr Valach 26. 09. 2012, 22:06:01
Odpovědět  Odkaz 
Jo ještě by mě zajímalo, jak jste reagoval. Mě někteří kantoři fakt neměli rádi, protože věděli kulové i o tom, co učili, a já tak strašně rád jsem je nechal vymáhat v jejich blátě neznalostí :-)))

Je to trapné, když žák základní školy ví víc než jeho kantor. Z předmětu, který ho učí. Ale tam to bylo OK, to jsem měl ještě k autoritám úctu. Zato na střední jsem si některé typy podal a myslím, že na to nezapomínají doposud. (Mimochodem, jeden z nich souložil s mou spolužačkou na maturitním večírku venku na trávě, takže co asi lze od takového případu čekat, že...)
Re: Re: Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Martin "SpookY" Raus 27. 09. 2012, 15:05:04
Odpovědět  Odkaz 
No, reagovali jsme pobaveně a až do konce našeho studia se ta hláška stala legendární. My jsme se dobře bavili i příjmením toho dotyčného pana doktora, které velice vtipně sedělo na to, co dělal - opravoval "rozbitá wokna". :-D

Mimochodem dotyčný vyučující byl krátce po našich státnicích "odejit" (neprodloužili mu smlouvu). Ale asi ta jeho hláška žije dál, protože když ji dáte do vyhledávače, tak ji můj spolužák má i v patičce svých příspěvků.

Jinak o úrovni "učitelů" vím svoje - učím (a současně dál studuji) na jedné vysoké a když vidím, co za "znalosti" přichází ze středních. Hrůza. Rok od roku slabší. Sám jsem strávil na jednom gymplu na částečný úvazek čtyři roky a zážitky s tím "materiálem", co sedí ve sborovně, by vydaly na celý svazek "věřte nevěřte". Ony ty děcka nejsou hloupé, ale pokřiví je ti, co je mají na starost.
Miroslav Hrončok Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Miro Hrončok 26. 09. 2012, 21:44:15
Odpovědět  Odkaz 
Řešením by mohl být portable VirtualBox, jen nevým, jestli je to dost výkonné řešení.

http://www.vbox.me/
Re: Re: Re: Re: PortableApps.com: Užívejte si open-source aplikace na flash disku
Milhouse 27. 09. 2012, 10:54:06
Odpovědět  Odkaz 
Super, na tohle chci vidět recenzi i porovnáním výkonu. :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog