přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, webOS vychází ve verzi Open Source Edition

webOS vychází ve verzi Open Source Edition

webosose.jpg

Tento operační systém pro mobilní zařízení založený na jádře Linuxu vychází jako Open Source Edition. Je modernější, než klasický Open webOS.


Operační systém webOS se objevil již v roce 2009 jako nástupce legendárního Palm OS. S chytrou myšlenkou dotykového ovládání si získal spoustu příznivců včetně společnosti HP, která celý Palm následně koupila. Pod jejich vedením vyšel mobilní telefon Palm Pre 2 s verzí systému webOS 2.0. Postupně ještě vytvořili Palm Pre 3 a tablet TouchPad. V plánu bylo nasadit webOS i do PC a tiskáren, to se ovšem nepovedlo. Jelikož HP nevědělo co se softwarem dál, převedli webOS na open source. Další kdo se tohoto systému ujal byla v roce 2013 Korejská firma LG. Pod jejich vedením se tato platforma dostala do chytrých televizorů.

Dnešní stav tohoto systému je velmi zvláštní. Stále je v rámci projektu Open webOS jako open source, avšak LG vyvíjelo i jeho rozšířenou verzi, kterou používalo do vlastních produktů. A z ní se momentálně stává webOS Open Source Edition. Systém, který používá jako základ linuxové jádro a Chromium, přez které spouští webové aplikace. Firma chce zřejmě získat tímto krokem vývojáře aplikací a další firmy, které by se k nim připojili a mohli společně konkurovat momentálně nejpoužívanějšímu mobilnímu OS Android.

Zdroj: webosose.org cnews.cz

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz