přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Připojení na Facebook chat přes Jabber

Připojení na Facebook chat přes Jabber

facebook_jabber.png

O tom, že Facebook chat bude fungovat na protokolu XMPP, tedy Jabberu, se mluví už delší dobu. Ale nyní je tato možnost opravdu k dispozici. Povíme si, jak se přes Jabber k Facebook chatu připojit, co dokáže, ale také co nedokáže.


Oznámení Facebooku

Ve středu 11. února večer Facebook oficiálně na svém blogu oznámil, že používá protokol XMPP, aby byl jejich chat dostupný všude. Můžete se tak připojit z jakéhokoli Jabber klienta a nepotřebujete k tomu žádný transport ani speciální modul.

Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) (dříve známý jako Jabber), neboli „rozšiřitelný protokol pro posílání zpráv a zjištění stavu“, původně vznikl jako protokol pro instant messagingovou síť Jabber. Brzy se ale ukázalo, že kromě IM může být s výhodou použit i pro vzájemnou komunikaci programů nebo pro ovládání různých automatických služeb (botů). (Wikipedia)

O novince včera informoval i Jirka Eischmann na svém blogu.

Jak na to

Připojit se na Facebook chat přes Jabber klient je jednoduché. Jaké je vaše Jabber ID, zjistíte například v návodu na Facebooku, pokud jste přihlášeni. Jednoduše řečeno: před zavináčem je to vaše uživatelské jméno, které vidíte třeba v adrese http://www.facebook.com/hroncok a které je potřeba nastavit; a za zavináčem server chat.facebook.com. U mě je to tedy hroncok@chat_facebook_com. Heslo je pak shodné s vaším heslem na Facebook. V klientu musíte zakázat používání SSL/TLS, takže o nějakém šifrování nemůže být řeč, což je rozhodně škoda.

Takže například v oblíbeném Pidginu zvolíte Účty | Spravovat a v okně zvolíte Přidat... Jako protokol zvolíte XMPP a vyplníte jméno uživatele a doménu (chat.facebook.com). Do políčka Zdroj můžete napsat třeba Pidgin. Do kolonky Místní alias můžete napsat své jméno nebo přezdívku.

Přidávání účtuPřidávání účtu

Na kartě Pokročilé pak zrušte volbu Vyžadovat SSL/TLS a kliknete na tlačítko Přidat.

Karta PokročiléKarta Pokročilé

Pak už jen zbývá chvíli počkat, až se Pidgin připojí a uvidíte své přátele.

Pidgin s Facebook chatemPidgin s Facebook chatem

Podobným postupem přidáte Facebook chat do kteréhokoli Jabber klienta.

Přidání účtu do programu GajimPřidání účtu do programu Gajim

Co všechno Facebook chat přes Jabber umí?

Samozřejmě umí posílat a přijímat zprávy, ukazuje, jestli jsou uživatelé připojeni, nečinní nebo odpojeni, ale nezobrazuje jejich Facebook stavy, na rozdíl třeba od Facebook transportu.

Základní informace o uživatelích

Pokud budete využívat Facebook chat přes Jabber klienta, uvidíte u kontaktů jména a jejich profilové fotky jako avatary. Bohužel žádné přídavné informace o uživateli nenajdete.

Informace o Jirkovi Beránkovi, kterého možná znáte z LinuxAltuInformace o Jirkovi Beránkovi, kterého možná znáte z LinuxAltu

Upozorňování na psaní

Takzvané typing notifications fungují, takže vidíte, že vám protistrana právě píše zprávu.

Protistrana píše zprávuProtistrana píše zprávu

A co neumí?

Bohužel věcí, které neumí, je mnohem více. Nejvíce asi zamrzí nemožnost komunikace s jinými Jabber servery, což na jednu stranu chápu, ale takový Gmail chat respektive Google talk toto podporuje. Nemůžete nikoho přidávat do seznamu kontaktů a podobně. Takže ačkoli je Facebook nyní pravděpodobně největším Jabber poskytovatelem, se zbytkem Jabber sítě nekomunikuje.

Připojujete se přes nezabezpečené spojeníPřipojujete se přes nezabezpečené spojení

Další věcí na škodu je fakt, že veškerá komunikace probíhá přes nezabezpečené spojení a že jedna z výhod Jabberu - totiž komunikace z více míst - nefunguje. Můžete se sice připojit z více klientů a tedy i z více míst, ale nastavení priority nehraje roli a zprávy z Facebook chatu se posílají do všech připojených klientů.

Jak vidíte, není to onoJak vidíte, není to ono

Transport kontra přímé připojení

Vyvstává zde tedy otázka, jestli není výhodnější používat Facebook transport, případně Facebook plugin do Pidginu. Nyní to spíše vypadá na transport, který toho vlastně zvládá více, ale u něj může docházet k velkým výkyvům stability, některé dny nefunguje vůbec, zato toto nativní řešení za celodenní testování nespadlo ani jednou. Také je možné, že se možnosti připojení k Facebook chatu přes XMPP protokol v budoucnu rozšíří například o komunikaci s ostatními servery. Navíc Facebook transport na serveru Jabbim bude brzy nahrazen Jabber2Jabber transportem.

Nahoru

Odkazy

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 7
 

Příspěvky

Připojení na Facebook chat přes Jabber
Martin 12. 02. 2010, 02:41:03
Odpovědět  Odkaz 
jeste do kolonky server spojeni v karte pokrocile jsem musel zadat chat.facebook.com jinak se mi to nechtelo pripojit :-)


zkousel jsem i jabbin pri pokusu nalogoni se mi zobrazila hlaska
Server nepodporuje funkci Private XML storage, fukncionalita bude prislune omezna
Nevite jak to vyresit(vypnout XML)?
Miroslav Hrončok Re:Připojení na Facebook chat přes Jabber
Miro Hrončok 12. 02. 2010, 06:47:05
Odpovědět  Odkaz 
Je to omezená funkcionalita, akorát nebude fungovat tohle rozšíření, takže nepůjdou na server ukládat různé věci: http://xmpp.org/extensions/xep-0049.html (např záložky k MUCům - víceuživatelským chatům/konferencím, které stejně na Facebooku nejsou). Nejde to vyřešit, Facebook to prostě neumí, ale jak vypnout hlášku, to nevím.
Re:Připojení na Facebook chat přes Jabber
struki 12. 02. 2010, 13:39:51
Odpovědět  Odkaz 
Ja som to skusal aj tak aj tak a stale my to nejde pripojit. raz my hodi hlasku ze hostitel neznamy a potom zasa nieco take ako port 503 neznamy alebo nieco take. podarilo sa vam pripojit?
Re:Re:Připojení na Facebook chat přes Jabber
Miro z mobilu 12. 02. 2010, 14:32:25
Odpovědět  Odkaz 
Přes Jabbim jsem nezkoušel, ale přes Pidgin i Psi ano.
Re:Re:Připojení na Facebook chat přes Jabber
smeto 12. 02. 2010, 15:54:45
Odpovědět  Odkaz 
potrebujes mat v pidgine podporu Cyrus-SASL konkretne DIGEST-MD5 autentifikaciu. v archlinuxe toto riesi balicek cyrus-sasl-plugins.
Re:Re:Re:Připojení na Facebook chat přes Jabber
lenoch 11. 04. 2010, 03:06:24
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju moc za radu!
Připojení na Facebook chat přes Jabber
drag 12. 02. 2010, 18:17:36
Odpovědět  Odkaz 
hm .. zkoušel jsem marně připojit Empathy
Připojení na Facebook chat přes Jabber
Lukáš Polcer 28. 02. 2010, 21:22:58
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek :) FB přes QIP Jadris Pack je pomalý ohledně aktualizací. Tohle je bomba.
Připojení na Facebook chat přes Jabber
Lenka 23. 03. 2010, 07:52:11
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, jestli při připojení k facebook chatu přes pidgin můžu být "invisible"? Jako to funguje normálně?
Připojení na Facebook chat přes Jabber
snoodle.maker 17. 09. 2010, 13:33:16
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, je možný být online skrz IM a přitom být offline na stránce facebooku? Jediný důvod, proč chci používat externí chat je, že když mi někdo napíše skrz FB na stránce v prohlížeči, celý browser se mi na vteřinu - dvě zasekne (ať už firefox, opera nebo IE), je to strašně otravný, tak bych ocenila, kdyby šel chat v okně vypnout, ale přitom být online skrz nějaký ten program...

Nikde jsem o tom nic nenašla, zkusila jsem nimbuzz (tam se neobjevují všechny online kontakty - known issue), trillian mě připojí online jedině, když jsem online i v okně, pidgin mi pořád hlásí nějakou chybu - buď je poškozená pidgin.dll - stažena nová verze - a je error v libglib2-0-0.dll, a to mi už dochází trpělivost... Začínám být z toho zoufalá a na fb chat se mi nechce úplně zanevřít.

Prosím o jakýkoliv tipy a triky, kdyžtak i na mail: snoodle.maker@gmail.com, díky moc!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog