přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zeptali jsme se politických stran: Jaké jsou vaše názory na svobodu a otevřené technologie?

Zeptali jsme se politických stran: Jaké jsou vaše názory na svobodu a otevřené technologie?

V redakci jsme se rozhodli sestavit jednoduchý dotazník a poslat ho politickým stranám. Zajímaly nás odpovědi na otázky, které se týkají světa počítačů, internetu a svobody. Dali jsme stranám deset dní na to, aby nám odpověděly.


Proč se ptát politických stran?

Není nám lhostejné, kdo zasedne v Poslanecké sněmovně a bude rozhodovat o budoucnosti země. Neumíme natočit video ani parafrázi videa, abychom oslovili další voliče. Dokázali jsme ale v redakci sepsat několik dotazů, najít na webu adresy tiskových mluvčích a otázky jim poslat:

Dobrý den,
obracím se na vás jménem internetových portálů o softwaru, internetu a informačních technologiích. Připravili jsme několik otázek (v příloze) a žádáme vás tímto o jejich zodpovězení do 5. května 2010. Otázky i odpovědi budou zveřejněny na našich internetových portálech, které navštěvují desítky tisíc čtenářů měsíčně - jde o www.linuxexpres.cz a www.openoffice.cz.

Podepsáni Ott, Hrončok za portály a Liberix, o.p.s.

Jakou formou jsme se ptali

E-mail byl odeslán 26. dubna 2010 stranám, které uvádíme níže. V příloze byly dva identické soubory – jeden ve formátu doc, druhý ve formátu odt. Byl to nenápadný test toho, které politické strany používají OpenOffice.org a které MS Office. V praxi totiž nelze předpokládat, že by tiskový mluvčí či pověřený člověk v této situaci uložil dokument do formátu, který není vlastní kancelářskému balíku, jejž používá. Prostě nebude dokument ukládat do ODF, když používá MS Office (a obráceně v případě OpenOffice.org). Navíc to lze samozřejmě zjistit z vlastností dokumentu.

Tímto jednoduchým testem jsme chtěli zjistit, jak moc lze věřit argumentům, které budou v dokumentu samotném. Myslí to s otevřenými datovými formáty vážně ta strana, která používá formát uzavřený? A hraje to roli?

Co jsme se zeptali?

Následující otázky jsme formulovali ve spolupráci s autory našich portálů. V této formě jsme je poslali na vybrané kontakty – viz níže.

Svoboda Internetu

Ve Velké Británii byl nedávno schválen Zákon o digitální ekonomice, který umožňuje ministerstvu průmyslu blokovat takové servery, u kterých je pravděpodobné, že by mohly být zneužívány v souvislosti s činností, která porušuje autorská práva, tedy i bez soudního řízení. Podpořila by vaše strana takový zákon? Jak se ve svém programu stavíte ke svobodě Internetu? Podporujete smlouvu ACTA?

Svobodný a otevřený software ve veřejné správě

Jak se stavíte k nasazení svobodného a otevřeného softwaru ve veřejné správě? Jaký je váš postoj k zavádění otevřených datových formátů typu OpenDocument Format do administrativních procesů státu? Uveďte konkrétní opatření, která hodláte realizovat, pokud získáte vliv v PS.

Linux do škol

Jedním z našich zájmů je nasazování Linuxu a jiného svobodného a otevřeného softwaru na základní a střední školy. Jak se stavíte k této otázce? Uveďte konkrétní opatření, která budete realizovat v případě vlivu v PS.

Poplatky pro OSA

V současnosti jsme nuceni za datové nosiče platit poplatky svazu OSA, i když na médiích máme naprosto legální obsah, například svobodný software nebo naše vlastní fotografie z dovolené. Chápeme, že se jedná o kompenzaci za ušlý zisk v případě kopírování díla pro osobní potřebu. Horší je, že je poplatky platí i právnické osoby, které ze zákona tuto možnost kopírování nemají a platí tudíž za něco, co nemohou dělat. Máte v plánu učinit nějaké kroky pro změnu nebo zrušení tohoto systému?

Čím oslovujete lidi s kladným vztahem ke svobodnému a otevřenému softwaru a obsahu?

Uveďte tři body svého volebního programu, které podle vás mají klíčový význam pro naše čtenáře, tedy především uživatele Linuxu.

Koho jsme oslovili a proč?

Oslovili jsme ty politické strany, které figurují v předvolebním průzkumu agentury STEM za měsíc duben. STEM se respondentů ptal:

Pokud byste (přesto) šel(šla) volit, kterou stranu byste příští týden volil(a) do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR?
(údaje za duben 2010; otevřená otázka  - bez použití karet s názvy stran)

Výsledek předvolebního průzkumu STEMVýsledek předvolebního průzkumu STEM

Naše maily tedy směřovaly na adresy těchto politických stran:

  • ODS – obecný kontakt

  • ČSSD – Kateřina Blechová

  • TOP 09 – Jan Jakob

  • Věci veřejné – Petra Hrušová

  • Strana zelených – René Kubášek

  • SPOZ (Strana Práv Občanů Zemanovci) – tiskové oddělení

  • KSČM – tiskové oddělení

  • KDU-ČSL – Martina Kaderová (přes formulář)

Asi vás napadne otázka, proč jsme se nezeptali také dalších stran, např. ČPS, která má ke svobodě na internetu nejblíž. Zvolili jsme metodiku, která měla za úkol vybrat ty strany, které jsou relevantní. Není možné oslovit všechny, stran, které objektivně vzato nemají šanci dostat se do sněmovny, je zbytečné se ptát – nebudou mít takový vliv, aby mohly něco změnit. Dotazníkem jsme chtěli zjistit nejen to, co strany hlásají, ale zejména to, co skutečně plánují realizovat.

Jaké jsou výsledky?

Na výsledky se můžete těšit během tohoto týdne. Obdrželi jsme čtyři odpovědi, a to následující:

  • TOP09 (30. dubna 2010, v termínu)

  • Strana Práv Občanů Zemanovci (3. května, v termínu)

  • Strana zelených (4. května 23:57, tj. tři minuty před termínem)

  • ÚV KSČM (5. května 16:51, v den požadovaného termínu)

  • paní Hrušová za Věci veřejné reagovala šest minut po odeslání výzvy (26. dubna) sdělením, že věc předává kolegům, žádná reakce však již nepřišla

  • další strany nereagovaly naprosto nijak

Překvapuje vás počet odpovědí? Takový zájem mají strany o své voliče.

Technické aspekty odpovědí

Víme, že strany zodpovídají množství různých dotazů a žádostí a že není směrodatné dívat se na celou věc tak pedantsky a pitvat každý detail, jak se o to snažíme. Jenže také kvůli těmto detailům jsme dotazník posílali. Strany jsou tady proto, aby nám – svým (potenciálním) voličům – poskytly informace, a my máme právo (nebo povinnost?) být kritičtí k formě i obsahu.

Podívejte se, jak jsme dokument připravili: Stáhnout PDF dokument. Všimněte si členění na jednotlivé dotazy – pro nadpisy jsme použili styl Nadpis 3 s definovaným vzhledem. Přesto se v odpovědích objevuje místo něj jiný styl nebo je jeho vzhled změněný.

Jak jsme uvedli výše, posílali jsme dotazník ve formátu doc pro MS Office a odt pro OpenOffice.org. Tři strany poslaly zpět formát doc, jedna strana (TOP 09) odpověděla do těla mailu. Ověřili jsme vlastnosti dokumentů doc a potvrdilo se, že žádná ze stran nepoužívá OpenOffice.org a všechny používají operační systém Windows. To není obvinění, pouze konstatování.

Všechny tři dokumenty s odpověďmi měly podobný název - „Odpovědi – Linux“.

  • Žádná ze stran nedodala dokument v kvalitě, kterou by bylo možné označit za profesionální. Všechny dokumenty jsou amatérské a ošklivé.

  • Žádná strana nepoužila hlavičkový nebo jinak upravený „papír“. Forma dokumentu je ve všech případech ubohá.

  • Žádná strana nezajistila, aby měl dokument číslované strany nebo dokonce funkční záhlaví/zápatí.

  • Žádná strana nedodala PDF, které je k tomuto účelu naprosto ideální.

  • KSČM ani Zelení svůj dokument vůbec nepodepsali. Autor dokumentu SPOZ používá freemailovou adresu na jednom českém portálu (tj. nemá ani adresu v rámci stranického serveru).

Poznámka autora. Osobně se kloním k závěru, že strany tuto oblast naprosto podceňují a stejně jako mnozí úředníci a učitelé jsou i tito lidé zřejmě nepolíbeni v oblasti počítačové gramotnosti. Nechci paušalizovat, ale mám osobní zkušenosti s tím, jak je počítačová gramotnost jinak vzdělaných lidí nedostačující až tristní. A to se bavíme o úrovni používání kancelářského balíku a jeho základních funkcí.

A co tedy strany odpověděly?

Odpovědi strany, které k nám dorazily, vyjdou během tohoto týdne na LinuxEXPRESu. Budou bez komentáře, s odkazem na tento úvodní článek. Chceme tak čtenáře motivovat k tomu, aby šli volit a aby si vzpomněli na tuto sérii článků. Samozřejmě že nás i vás zajímají i jiné body volebních programů. Ale jako redakce počítačového magazínu jsme prostě vypíchli jen něco. Rozhodnutí je na vás – hlavně běžte volit.

Aktualizace. Doporučujeme vám k přečtení články na AbcLinuxu.cz, které se věnují stejnému námětu. Úvodní článek se věnuje ČPS, která u nás prostor neměla: Česká pirátská strana: Stát je v oblasti IT nekompetentní

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz