přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu

Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu

cinnamon_.jpg

Cinnamon je nové uživatelské prostředí, které snoubí nové technologie z GNOME 3 a tradiční způsob práce z GNOME 2. Brzy se tedy může stát ideálním prostředím pro ty, kteří nechtějí měnit svoje pracovní návyky, ale rádi by používali nejnovější software a měli stejné možnosti jako ti ostatní. Nechcete si ho vyzkoušet?


Prostředí Cinnamon bylo představeno krátce před Vánoci roku 2011, jedná se tedy stále o novinku, která může obsahovat spoustu nefunkčních součástí nebo závažných chyb, proto jej ke každodenní práci rozhodně nemůžeme doporučit. Přesto jde o zajímavé řešení, které stojí za vyzkoušení.

Pro ty z vás, kteří o Cinnamonu slyší poprvé, toto prostředí krátce představím. Tvůrci distribuce Linux Mint, zřejmě nejpoužívanějšího derivátu Ubuntu, se od uvedení GNOME Shellu a Unity všemožně snaží o to, aby uživatelé jejich distribuce mohli svůj desktop používat „starým dobrým způsobem“, tak jako v GNOME 2, KDE 3 nebo Microsoft Windows 95.

MGSE a MATE

Ve dvanáctém vydání Linux Mintu s názvem Lisa jste se mohli setkat se dvěma novými prostředími (s divnými čtyřpísmennými názvy začínajícími na M). MGSE je zkratka pro Mint GNOME Shell Extensions. Jedná se vlastně o klasický GNOME Shell z GNOME 3 doplněný o sadu rozšíření, které mu dodávají nádech GNOME 2 – například spodní panel se seznamem otevřených oken.

GNOME Shell + rozšíření MGSE GNOME Shell + rozšíření MGSE

Oproti tomu MATE je obyčejné GNOME 2 upravené tak, aby mohlo v jednom systému koexistovat s novým GNOME 3. Bohužel dle vývojářů Mintu v něm nemusí vše fungovat na sto procent.

MATE MATE

Přestože za MGSE i MATE stojí jiné technologie, jedno mají společné – způsob ovládání a práce s prostředím má zůstat takový, na jaký jsou uživatelé GNOME zvyklí. Nejinak je tomu u Cinnamonu.

Cinnamon

Protože mají rozšíření pro GNOME Shell své limity, ani pomocí nich nelze způsob ovládání tohoto prostředí naprosto navrátit do starých kolejí. Proto se Clement Lefebvre, otec distribuce Linux Mint, rozhodl, že vytvoří tzn. fork celého GNOME Shellu. (Fork znamená, že se zkopíruje nějaký projekt se svobodnou licencí, přejmenuje se a začne se ubírat jinou cestou než projekt původní; v poslední době lze jako největší příklad uvést LibreOffice, fork OpenOffice.org.) Tímto vývojáři Mintu získali maximální kontrolu nad výsledným vzhledem prostředí i nad způsobem práce v něm.

Cinnamon Cinnamon

Vyzkoušejte si ho

Není nic jednoduššího, než si Cinnamon vyzkoušet. Jako první možnost se nabízí stáhnout si nejnovější Linux Mint a doinstalovat balíček cinnamon-session. Pak už si jen stačí při přihlašování vybrat nové prostředí.

Cinnamon v mateřské distribuci Linux Mint Cinnamon v mateřské distribuci Linux Mint

Na rozdíl od Unity, které jistě znáte z Ubuntu, jsou vývojáři Cinnamonu ochotní nabídnout jej také uživatelům jiných distribucí, takže pro jeho vyzkoušení nemusíte sahat pouze po Mintu. Jen pro pořádek připomenu, že musíte mít nainstalovány nejnovější verze těchto distribucí, aby vám následující návody fungovaly.

Ubuntu

Pro vyzkoušení v Ubuntu si stačí přidat tento repozitář a nainstalovat stejný balíček jako v Mintu, tedy cinnamon-session. To by v zásadě mělo fungovat i v Debianu.

Cinnamon v Ubuntu, zdroj my-guides.net Cinnamon v Ubuntu, zdroj my-guides.net

Fedora

Stejně tak si můžete nové prostředí vyzkoušet ve Fedoře, podobně jako u Ubuntu stačí přidat speciální repozitář a nainstalovat balíček cinnamon. Doporučuji také nainstalovat několik rozšíření v balíčcích cinnamon-extension-*.

Cinnamon ve Fedoře, vlajkové distribuci GNOME 3, zdroj fedoraforum.org Cinnamon ve Fedoře, vlajkové distribuci GNOME 3, zdroj fedoraforum.org

openSUSE

Uživatelům zelené distribuce stačí kliknout na kouzelný odkaz a vše se nainstaluje.

Cinnamon v openSUSE nainstalovaný jediným kliknutím, zdroj opensuse.org Cinnamon v openSUSE nainstalovaný jediným kliknutím, zdroj opensuse.org

Ostatní

Mezi další distribuce, jejichž uživatelé mají Cinnamon připraven, patří Arch Linux a Gentoo. Ostatně, skoro jako u každé novinky. No a ti další z vás už to tak jednoduché nemají.

Na LinuxEXPRESu můžete v nejbližší době očekávat recenzi tohoto prostředí, ale i dalších novinek z distribuce Linux Mint.

Pokud se vám Cinnamon líbí, doporučoval bych přesto po vyzkoušení návrat ke stávajícímu prostředí. Počkejte si raději, až vyjde stabilní verze, která se dostane do oficiálních repozitářů vaší distribuce.

Obrázek z úvodu článku pochází z Wikipedie. Jeho autory jsou Luc Viatour a Raeky. Je uvolněn pod licencí Creative Commons – uveďte autora, zachovejte licenci.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.11 | Hodnotilo: 9
 

Příspěvky

Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Luban 13. 01. 2012, 13:47:43
Odpovědět  Odkaz 
Lze mít spodní panel třeba vlevo? V Gnome 2 dole panel nemám leta.
Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Luban 16. 01. 2012, 10:20:53
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, tam v GNOME Shell + MGSE ten spodní panel prý nejde nijak konfigurovat (viz. čerstvá recenze zde na Linuxexpresu). Pokud je tomu tak je i v Cinnamonu, tak to není nic pro mě.
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
alfonz mucha 13. 01. 2012, 15:48:04
Odpovědět  Odkaz 
"Na rozdíl od Unity, které jistě znáte z Ubuntu, jsou vývojáři Cinnamonu ochotní nabídnout jej také uživatelům jiných distribucí, takže pro jeho vyzkoušení nemusíte sahat pouze po Mintu"

Canonical někomu zakázal zkopírovat Unity?

Jinak myslím, že v oblasti Mintu/Ubuntu má Cinnamon určitě větší šanci než GNOME SHELL, jenže celá tato situace se asi ještě rychle změní s novou verzí Unity a jejích doplňků.
Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
xhc 13. 01. 2012, 16:46:34
Odpovědět  Odkaz 
zrejme ide o predpripravené balíčky cinnamonu aj do iných distier, kdežto ubuntu unity si musíš "dotlačiť" svojpomocne....
Miroslav Hrončok Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Miro Hrončok 13. 01. 2012, 17:20:10
Odpovědět  Odkaz 
Jde o to, že Canonical, pokud vím, celkem odmítá pomocí osttaním distrům s nasazením Unity do repozitářů. http://ostatic.com/blog/fedora-opensuse-give-up-on-unity
Re: Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
alfonz mucha 13. 01. 2012, 18:02:18
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem něco z toho přečetl a přijde mi spíše, že každý z nich měl problém s něčím jiným > / < nekompatabilitou distribucí a jinýma patchame v distribucích (problémové části opengl, v té době gconf, compiz)....

A jejich čas je přirozeně drahý, takže asi nemělo smysl pokračovat.

jinak asi je logické, že spustit rozšíření/fork Cinnamon pro gnome shell je jednoduší na současných distribucích, když tam gnome shell už jede.


V každém případě jsem za Cinnamon docela rád.
Jiří Eischmann Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Jiří Eischmann 13. 01. 2012, 18:19:10
Odpovědět  Odkaz 
Problémy pramení z toho, že Unity na rozdíl od GNOME a dalších prostředí není dělané, aby běželo na jiných distribucích. Vývojáři Canonicalu na to přirozeně kašlou a nikomu jinému to za tu námahu nestojí.
Jiří Eischmann Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Jiří Eischmann 13. 01. 2012, 18:16:01
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkoušel jsem a nejsem z toho zrovna odvařený. Přijde mi to neergonomické a ošklivé. Nicméně co člověk, to jiný vkus a potřeby, takže věřím tomu, že si to své uživatele najde.
Miroslav Hrončok Re: Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Miro Hrončok 13. 01. 2012, 18:21:19
Odpovědět  Odkaz 
Řekl bych, že to nemá být ergonomické. Má to být podobné GNOME 2 :)
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Rover623 14. 01. 2012, 00:17:43
Odpovědět  Odkaz 
Unity má jeden základní problém, je postavené úplně od nuly. Canonical ho samozřejmě udělal tak aby fungovalo v jejich distribuci. Dostat ty různé předělávky GNOME 3 do jiných distribucí je celkem snadné, pokud už v dané distribuci GNOME 3 je. Problém Unity je v tom, že není vázané na GNOME 3, ale primárně na jiné části systému (compiz). Canonical to má samozřejmě odladěné pro balíky které jsou obsaženy v Ubuntu. V jiných distribucích je prostě problém, že pokud jsou přítomny jiné verze balíků než v Ubuntu, tak už to asi docela slušně blbne.

Jedna věc je mít nějakou "malůvku" vázanou na GNOME 3 a druhá mít komplet vlastní prostředí postavené na jiných knihovnách. Unity by se možná mohlo chovat tak, že by si potřebné závislosti zatáhlo do jiných distribucí sebou, otázka ovšem je jaký bordel by to potom v dané distribuci udělalo, protože by si to prostředí prostě mohlo přitáhnout do systému jinou verzi téže knihovny.
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Uživatel 14. 01. 2012, 14:14:22
Odpovědět  Odkaz 
Jiří Eischmann napsal: Přijde mi to neergonomické a ošklivé.

Plně s ním souhlasím.


Miro Hrončok napsal: Řekl bych, že to nemá být ergonomické. Má to být podobné GNOME 2

Obávám se, že se Cinnamon tomu GNOME 2 zase tak moc nepodobá, Cinnamon je o dost horší.


Kdyby se vývojáři Unity více řídili názory uživatelů, bylo by Unity asi lepší volbou než

Cinnamon. Takto nám zůstává asi jen Xfce.
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Guest 14. 01. 2012, 19:33:21
Odpovědět  Odkaz 
Mě se Cinnamon velice líbí je funkční a přehledný. Dobrá alternativa k windows.
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
Ku 3. 02. 2012, 15:22:21
Odpovědět  Odkaz 
Myslím si(aspoň podle obrázků),že to vypadá docela dobře.Lepší než gnome3 to je hrozný,nepřehledný atd. Kvůli gnome 3 jsem zůstal v 11.04 gnome 2. Uvidím třeba hodím upgrade...
Cinnamon: Vyzkoušejte si fork GNOME Shellu
bunak 5. 02. 2012, 16:51:42
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem chtěl Cinnamon vyzkoušet v live distribuci (Ubuntu 11.10) na flashce, kde jsem si udělal místo pro data a nastavení a bohužel, nevyřešené závislosti.

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
cinnamon : Depends: gjs (>= 1.29.18) ale nedá se nainstalovat
Depends: libgjs0c (>= 1.29.18) ale nedá se nainstalovat
Depends: caribou ale nedá se nainstalovat
Depends: cups-pk-helper ale nedá se nainstalovat
Depends: mesa-utils ale nedá se nainstalovat
Recommends: gnome-themes-standard ale nedá se nainstalovat
Recommends: gnome-session-fallback ale nedá se nainstalovat

Neporadíte jak to dostat do live distribuce. Dík. V.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog