přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 18


Čtečka paměťových karet 23-in-1

V době mnoha různých paměťových karet je užitečné vlastnit zařízení, které umožní vašemu počítači pracovat s paměťovými kartami podobně jako s pevnými disky nebo disketami. V dnešní minirecenzi se podívejme na čtečku paměťových karet 23-in-1.



Vývoj jádra IV. - základní operace

Moduly mohou poskytovat služby dovnitř jádra, ale velice často i navenek (uživatelským programům). K tomu je ovšem potřeba vytvořit rozhraní, přes které se k modulu bude přistupovat. Často se hovoří o registraci zařízení, byť se často nejedná o ovladač skutečného (fyzického) zařízení.



Northland

V oblasti stratégií v reálnom čase (RTS, čiže real-time strategy) máme na Linuxe pomerne široký výber: od slobodných klonov klasických hier typu Warcraft a Command & Conquer cez originálne projekty ako Globulation 2 a Dark Oberon až po porty komerčných produktov Kohan, Myth II, Majesty a najnovšie aj Tribal Trouble od spoločnosti Oddlabs. Ich spoločným znakom je pomerne jednoduchá koncepcia založená na budovaní vlastného impéria a zhromažďovaní zdrojov, pomocou ktorých vyzbrojíte svoju armádu a pokúsite sa rozsekať protivníka na kúsky skôr, než to urobí on vám.



Vypráskejte crackera ze svého serveru

Z své zkušenosti vím, že spousta administrátorů argumentuje své nedbalé zabezpečení serverů slovy „Vždyť používám bezpečný Linux“ nebo „já tam mám jenom FTP server – co by s mými empétrojkami dělali...“ Nebudu zpytovat ničí svědomí, ani nikoho učit správným návykům při samotné administraci. Místo toho vám ale povím, co dělat v případě zjištění, že už nejste jediným superuživatelem na svém serveru.



Nessus - provádíme bezpečnostní audity

V dnešní době stále ještě mnoho lidí nechápe, že internet a všeobecně připojení k síti představuje pro jejich bezpečí větší hrozbu něž cokoli jiného. Pro každého útočníka je takřka alfou a omegou zjistit veškeré volně dostupné informace o systému, který má být později zkompromitován. Není tedy náhodou zmínit se o dodržování nebo spíše porušování často opomíjených internetových pravidel bezpečnosti.



Souboj terminálů

Xterm a Aterm jsou terminálové emulátory v některých ohledech velmi podobné, v jiných se zase velmi liší. Cílem tohoto článku je vás jako uživatele seznámit s jejich nastavením a porovnat jejich vlastnosti.



Logo

Funkcionální programovací jazyk Logo je dialektem nám již z minulých dílů známého jazyka Lisp. Byl navržen a primárně se používá pro výuku programování. Mezi jeho hlavními rysy patří interaktivita, modularita, rozšiřitelnost a flexibilita datových typů.



Motion - zachyťte pohyb

Možná jste si někdy pohrávali s myšlenkou, jak zabezpečit majetek před nenechavci všeho druhu. Poměrně účinnou metodou je cenné věci někde skrýt, přivázat, přišroubovat, zamknout a vůbec nejlepší je nic nemít. Jak ale ochránit majetek na veřejně přístupných místech? Může to být auto, kolo nebo výpočetní technika. S tímto problémem se potýkala i naše škola a jak to tak bývá, někoho chytrého napadlo koupit kamery.



VirtualDub v Linuxu

VirtualDub je mezi uživateli OS Windows pracujícími s videem známým pojmem. Osobně jsem si ho kdysi oblíbil pro jeho snadné a efektivní ovládání, rychlost a hlavně vynikající schopnost udržení synchronizace zvuku s obrazem i při mnohačetných střizích. Když jsem pak přešel na Linux, nechtěl jsem se s touto zajímavou aplikací rozloučit a trn z paty mi tehdy vytrhl projekt Wine. Jestliže jste v Linuxu ještě nenašli vyhovující grafickou aplikaci pro jednoduchý střih videa, zde je kandidát.



Zálohování DVD snadno a rychle

AcidRip je aplikace pro ripování a enkodování DVD. Používá MPlayer a MEncoder, dvě asi nejlepší aplikace v oboru. Odstraňuje těžkosti příkazové řádky a přináší mnoho zajímavých vlastností.



Na súbory hromadne s KRename

Ako je všeobecne známe, všetko na disku má svoje pomenovanie, ktorého účelom je prehľadnosť či identifikácia obsahu. Ak máme dostatočné práva, môžeme mená súborov a adresárov ľubovoľne meniť. Zmena názvov sa však môže stať pre užívateľa nočnou morou, pokiaľ je nútený premenovať väčšie množstvo súborov.



Webové aplikace v Pythonu, 2. část

Příklad v minulé části vracel handler při každém požadavku končícím na .py stejný výsledek - "Hello World". K čemu nám je ovšem takový handler vracející pokaždé stejné výsledky? Správná otázka, odpověď je nasnadě.



RipperX – grabování audio CD

Jak se poprat s grabováním audio cdček pod Linuxem? Zkuste použít třeba nenáročný prográmek RipperX.



Herné novinky & zaujímavosti 5

Ak si ešte spomínate na hru-nehru Second Life, ktorú som nedávno spomínal, prípadne ste milovníkmi netradičných MMORPG hier a neoslovil vás ani komerčný Tale In The Desert ani otvorený Planeshift, môžete sa radovať.



Ako modifikovať Knoppix a iné live CD

Určite ste už počuli o možnosti vytvárať virtuálne disky, kedy do jedného veľkého súboru uložíte celý systém, napálite ho na CD a systém takto rozbehnete z hocijakého počítača. Live CD distribúcie Linuxu používajú túto funkciu - mať systém live CD podľa vlastných predstáv je paráda! Juraj Šípoš.



Konfigurace a optimalizace Apache - dokončení

O nesporných kvalitách HTTP serveru Apache ví téměř každý, kdo se pohybuje v oblasti webhostingu a webových technologií obecně. Přesto tyto kvality často zůstávají zbytečně nevyužity - přestože stačí tak málo. Vhodným nastavením můžeme poměrně snadno získat vyšší výkon, nové funkce nebo lepší využití těch stávajících. Bylo by chybou nesnažit se vytěžit z tohoto vynikajícího serveru maximum.



Firefox a Thunderbird - oblíbená rozšíření

Pokaždé, když instaluju nový počítač, dlouze a složitě vzpomínám, jak se jmenují, a kde rostou má oblíbená rozšíření. Při poslední velké pátrací akci mě napadlo vytvořit seznam věcí, které momentálně používám, a bez kterých se mi mnohdy Firefox a Thunderbird ani používat nechtělo. Sem ho dávám zejména proto, že jej tady nejsnáze najdu, budu-li si zas konfigurovat své oblíbené programy někde daleko od svého /home. Ale třeba v něm i někdo další najde něco užitečného.



Pozvánka na Invex 2006

Společnost QCM, s.r.o. si všechny příznivce Linuxu dovoluje pozvat na INVEX 2006. Rádi Vás uvítáme na Brněnském výstavišti ve dnech 9. - 13. 10. 2006, v pavilonu V na stánku číslo 110.



Top články z OpenOffice.cz