přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 24


Dáváme svým stránkám novou šťávu

Již několik let používám pro své osobní stránky program zvaný CMS (Content Management System čili systém pro správu obsahu). Jedná se o systém postavený na PHP a MySQL databázi. Mým vyvoleným produktem bylo Mambo ve verzi 4.5.1. Je to lepší než se pachtit s HTML stránkami, které se navíc musí intenzivněji měnit v případě jakýchkoliv potřeb.



Rozhovor: Jan Buchal – Brailcom o.p.s.

Rozhovor s Janem Buchalem, představitelem společnosti Brailcom, přibližuje potřeby a specifika zrakově postižených uživatelů. Co potřebují od softwaru, jak se podílejí na jeho vývoji?



Zrychlení práce s diskem

Následující tip se bude opět lehce dotýkat využití aplikace hdparm, tentokráte zvýšením propustnosti vašeho pevného IDE disku.



Jak smazat Linux

Ačkoli se jedná o nepříliš častý jev, někdy pod různými pohnutkami dospěje uživatel k problému, jak správně odebrat linuxový systém a přitom zachovat funkční bootování donedávna sekundárního systému. Odstranění jakéhokoliv linuxového systému lze popsat ve dvou krocích.



Je libo kodek do MPlayeru?

Všestranný multimediální přehrávač Mplayer není nutno dlouze představovat. Instalace může probíhat přímo z distribučních balíčků vaší distribuce, nebo poměrně snadnou kompilací zdrojových kódů, které jsou k dispozici na domovských stránkách celého projektu.



Změna rychlosti u CD a DVD mechanik

Není tomu tak dávno, kdy jsme hlučným a stále více rachotícím ventilátorkům v počítačích nevěnovali žádnou zvláštní pozornost.



Kdo se skrývá za doménou?

Chtěli byste zjistit zajímavé informace o nějaké doméně či serveru?



Informační zdroje bez internetu

Ptáte se, kde má člověk shánět informace, i když třeba není připojený k internetu?



Kde najdu skript configure?

Nainstaloval jsem si Mandrake 10.1 a při použití ./configure to napíše: bash: ./configure: No such file or directory . Nevíte prosím, v jakém balíčku je tento program? Prohledal jsem internet i příručku, ale na nic jsem nenarazil.



Google - hledání definic

Hledání pomocí Googlu se neomezuje jenom na zadání výrazu a kliknutí na tlačítko Hledat . Google je inteligentní nástroj, který umí třeba i počítat.



UMAX VisionBook 3100VX

Firma UMAX má vždy ve své nabídce velmi levné modely, které jsou svou cenou pro uživatele velmi zajímavé. A u uživatelů Linuxu to platí dvojnásob, protože všechny modely lze objednat bez operačního systému. Takový je nový UMAX VisionBook s procesorem VIA. Lukáš Zapletal byl překvapen i povedeným designem.



Vytváříme elektronické knihy pro PDA

Svatopluk Vít e-knihy čte, Lubomír Čevela je umí vytvářet. Elektronické knihy prý mají budoucnost. Vzhledem ke klesajícím cenám mobilních zařízení a ke stoupajícím cenám v polygrafickém průmyslu se není čemu divit. Proto jistě stojí za to vědět, jaké možnosti při vytváření elektronických knih máme na Linuxu.



IPP2P – kladivo na stahovače

Někteří z vás již možná znají ten bezmocný pocit, když se před vaším zrakem mění graf přenesených dat na souvislou čáru, která kopíruje maximální dovolenou propustnost sítě. Tato nemilá věc se stala jednoho dne i mně, proto bych vám rád poradil, jak takovéto situaci předejít, případně jak z ní elegantně vybruslit.



Grafpup – distribuce pro grafiky?

Grafpup je mladá live CD distribuce Linuxu postavená na základních kamenech OS Puppy. Nutno podotknout, Grafpup se svým obsahem specializuje především na grafiku, čemuž odpovídá i autorův pečlivý výběr jednotlivých programů.



OSS Alliance připravuje unikátní projekt

Czech Open Source Software Repository, takto se nazývá projekt, na kterém v posledních týdnech pracuje organizace OSS Alliance. Půjde o vytvoření metodiky, samotné aplikace a zajištění provozu portálu, který bude shromažďovat Open Source a otevřené aplikace vhodné pro nasazení v ČR.



Bash 15: case

Pokud jste sami nepřišli na to, jak s pomocí read (který jsme brali minule) vytvářet textové rozhraní pro komunikaci s uživatelem, bude se vám jistě hodit příkaz case, který si ukážeme tentokrát.



Thomas Kyte: Oracle – návrh a tvorba aplikací

Nevím jak vy, ale pokud mám nějaký problém s produkty společnosti Oracle já, ze všeho nejdřív se jdu zeptat Toma. Pro ty, co netuší, Thomase Kytea alias Toma, který na své webové stránce Ask Tom (Zeptejte se Toma), výstižně a srozumitelně zodpovídá nejrůznější, odborně náročné dotazy, které se vztahují právě k produktům Oracle. Tomovy odpovědi jsou vždy výstižné a srozumitelné. Takže se na jeho stránky rád vracím. A poznávám tak šedá zákoutí světa Oracle.



PDF: Poznejte dobový fenomén

Portable Document Format je datový formát souboru určený pro elektronickou distribuci dokumentů. Byl navržen firmou Adobe Systems Inc. a poprvé specifikován v roce 1993. Byl vytvořen s myšlenkou stoprocentní přenositelnosti dokumentů a nezávislosti na použitém operačním systému a software.



Autentizace pomocí klíčů

Jistě jste si všimli, že pokud mluvíme o komunikaci protokolem SSH, bavíme se o zabezpečeném kanálu, nikoliv bezpečném. Pokud budete mít komunikaci zabezpečenou sebelepší šifrou a ztratíte lístek se svým heslem, na server se může útočník dostat. Co je ale horší - lidé si vytvářejí snadno zapamatovatelná a často také jednoduše uhádnutelná hesla. A to je největší problém autentizace osob pomocí hesel.



Ada

V první polovině 70. let si lidé z amerického ministerstva národní obrany začali uvědomovat, že vynakládají až příliš mnoho finančních prostředků na vývoj a údržbu softwarového vybavení. Hlavní příčinou vysokých výdajů bylo používání více než 350 různých programovacích jazyků pro nejrůznější projekty. Většina jazyků byla navíc zastaralá či hardwarově závislá.



Novell 7-8/2006

Luděk Šafář informuje o dění z oblasti SUSE Linuxu a softwaru firmy Novell.



Software pro váš palm

Lubomír Čevela doporučuje své oblíbené programy pro palm.



Bittornado – divoké stahování?

Bittornado je jeden z mnoha bittorentových klientů využívajících protokolu určeného k distribuci souborů systémem peer-to-peer (P2P). Klient je dostupný ve verzi jak pro Linux, BSD a OSX, tak i pro MS Windows. Software je dodáván s licencí MIT, která umožňuje komukoliv volné použití, modifikaci a distribuci bez jakéhokoliv omezení.



Top články z OpenOffice.cz