přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Autoreply na serveru

Autoreply na serveru

Nedávno jsem řešil potřebu zprovoznit automatickou odpověď v nepřítomnosti, po kratším laborování jsem zjistil, že docela lidsky použitelný je software "vacation".


Jak zkrotit Vacation? Jeho konfigurace není zbytečně komplikovaná, stačí mít trochu představu, jak na serveru pracuje pošta a mít alespoň uživatelský přístup do svého adresáře:
1) do $HOME inkriminovaného účtu přidejte soubor (čitelný userem - tím, pod kterým se doručuje pošta) pojmenovaný jako .vacation.msg a do něj dejte (optimálně bez diakritiky v sedmibitovém us-ascii) text autoodpovědi.
2a) procmail: do .procmailrc přidejte něco ve stylu (email@nekde_cz si nahraďte svou adresou a username svým loginem)

:0c
* !^FROM_MAILER
|/usr/bin/vacation -a email@nekde_cz username

2b) maildrop: do .maildroprc přidejte cosi jako:

cc "|/usr/bin/vacation -a email@nekde_cz username"

3) kontrola po první odeslané autoodpovědi: zda se vyrobí soubor .vacation.db (tedy jestli jsou v pořádku práva), kde se uchovávají informace o odeslaných mailech - program vacation si udržeje databázi již informovaných odesílatelů.

Užitečný parametr je -r (četnost odpovědí unikátním odesílatelům), kde výchozí hodnota je 7 (odpověď bude vypravena jen jednou za týden), hodnota nula je "vždy odeslat odpověď na každý mail" a silně nedporučuju používat. Hodnota x (nebo cokoli nečíselného) udělá to, že se autoreply vyrobí jen jednou jedinkrát každému odesílateli.

Toto pro základní funkcionalitu bohatě stačí. Kdo provozujete server s virtuálními uživateli, je skoro nutný parametr -f, kterým definujete alternativní soubor s informacemi o rozeslaných mailech a -m pro definici souboru s autoodpovědí. Při společném $HOME pro všechny uživatele by to nejspíš jinak nešlo. Záleží ovšem na implementaci. Pokud například používáte postfix jako MDA, nemám tušení, jestli to vůbec je průchozí, zkuste se ozvat v diskuzi, pokud s tím máte zkušenosti. Autorovi článku přijde jednodušší ve všech případech použít specializovaný MDA, tedy maildrop nebo procmail.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz