přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bylo, nebylo...

Bylo, nebylo...

...v zemi protinožců se jedna firma rozhodla zaplnit místo na trhu a vytvořit redakční systém založený na PHP a MySQL. Svatopluk Vít .


Do svého týmu sezvala největší reky, kteří byli k dispozici a povedlo se jí vytvořit dobrý program, který začala prodávat. Časem ovšem přišla krize. Zákazníci začali požadovat stále více funkcí a potenciál se vyčerpal.

I rozhodla se firma, že svůj produkt uvolní do světa s licencí GNU GPL. Jak řekla, tak udělala a záhy se vytvořila silná komunita vývojářů a uživatelů, kteří svůj produkt rozvíjeli a používali. Je dobré zmínit, že veškeré práce se dělaly zdarma, firma zajišťovala technické zázemí. Vše fungovalo velmi dobře, produkt byl mnohokrát oceněn jako nejlepší open-source řešení a ve své kategorii je vysoce hodnocen a dáván za příklad.

I vztahy v komunitě fungovaly dobře, vývojářský tým s komunitou spolupracoval a spory, které dokázaly rozhádat komunity kolem jiných konkurenčních projektů, se tady prostě nekonaly. Právě ve chvíli, kdy začala hvězda stoupat ještě výše, rozhodla se firma k logickému kroku - vytvoříme nadaci, která bude spravovat veškeré věci týkající se produktu. To přece známe, podobný model funguje i u jiných projektů, jako je Ubuntu nebo Mozilla. Proč by to nemohlo fungovat i zde? Nikdo dnes již s určitostí nezjistí, zda to byl původní záměr nebo jen shoda nešťastných náhod, ale celá věc měla několik háčků, nestyděl bych se říci že háků. Předně - o nadaci se komunita dozvěděla až z tiskového prohlášení. Nebylo jasné, kdo je v představenstvu nadace. Nebyli v něm ani vývojáři. Členství v nadaci bylo zpoplatněno nemalými částkami. Slibovaný převod autorských práv na nadaci, původně schválený a propagovaný jako cíl číslo jedna, byl potichu stažen z pořadu dne. Ten, kdo se v oficiálních diskuzních fórech ohradil proti takovému jednání, byl bez milosti potrestán smazáním příspěvků a dokonce zablokováním uživatelského účtu.

Vše vyvrcholilo tím, že vývojářský tým vydal oficiální prohlášení, ve kterém žádal odpovědi na otázky, které se v tu chvíli jevily jako spekulace, ale ani po několika dnech se nic nevyjasnilo. To byl signál pro komunitu, která v čele s vývojářským týmem odešla.

Firma asi nevěřila, že k něčemu takovému může dojít. Na svých stránkách se tváří, že vše je při starém a aby podpořila svou bezstarostnost, vydala i novou verzi produktu, což byla poslední vývojová verze zatím ještě nehotového programu.

Po úvodních rozpacích se však původní komunita semkla a vytvořila nové stránky, vybrala nové jméno, logo a úspěšně se připravuje na uvedení svého produktu. Staré jméno má v držení původní firma a nehodlá se ho vzdát. Vždyť především tato značka se dobře prodává.

Patrně jsme svědky historické události. Spory vždy byly a budou, ale takto vyhrocené asi nikdo nepotřebuje. Když se někdo rozhodne, že se obohatí na úkor někoho jiného, kdo pracuje zdarma, může čekat nesnáze. A tak to mělo asi dopadnout - firma patrně hodlala uzavřít kód a udělat z úspěšného open-source produktu produkt komerční i za cenu hyenismu v podobě parazitování na práci dobrovolných programátorů. Doufejme jen, že tím uživatelé neutrpí. Budou si prostě jen moci vybrat. Já jsem si už vybral. Mambo je mrtvé, ať žije Joomla!

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME