přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, FotoStar a Fotolab: jak na instalaci

FotoStar a Fotolab: jak na instalaci

Návod, jak instalovat programy FotoStar a Fotolab.


Před týdnem jsem se ve Dvou týdnech s Linuxem zmínil o tom, že společnost CeWe Color začala nabízet linuxovou aplikaci pro dvě své služby - FotoStar a Fotolab. Bohužel způsob, jakým tuto aplikaci zákazníkům předkládá, není zrovna šťastný. Pokročilí uživatelé nebudou mít pravděpodobně žádný problém s její instalací, pro běžné uživatele však může být nepřekonatelnou překážkou. Proto jsem se rozhodl napsat stručný návod tak, aby to s jeho pomocí zvládl úplně každý.

Instalaci jsem se rozhodl předvést na aplikaci Fotolabu, ale ta od FotoStaru je prakticky totožná a obě značky nabízejí stejné služby a ceny, pouze u aplikace od FotoStaru se budete muset během instalace poprat s němčinou.

Na stránkách Fotolabu není aplikace moc výrazně označena, ale najdete ji v pravém pruhu pod názvem Fotolab Fotosvět 3. Vyberte verzi pro Linux a nabídne se vám ke stažení archiv pojmenovaný lin-setup_Fotolab_Fotosvet.tgz. Ten stáhněte do libovolné složky.

Nyní je potřeba jej rozbalit. Práci s archivy zastane prakticky každý správce souborů. Já zvolil pro mě nejrychlejší cestu - otevřel jsem archiv ve FileRolleru a obsah zkopíroval do předem připravené složky pojmenované třeba Fotolab.

V dalším kroku je potřeba spustit terminál/konzoli, program k tomu určený se většinou nachází v nabídce aplikací pod Příslušenstvím. Příkazem cd se přesunete do složky, kde jste uložili instalační soubory, příkaz bude vypadat nějak takto:

cd /home/pepa/Fotolab

Pokud jste se přesunuli do dané složky, instalátor spustíte příkazem:

/usr/bin/perl -w install.pl

Chcete-li aplikaci nainstalovat pod rootem tak, aby byla přístupná i ostatním uživatelům, napište před příkaz sudo nebo se ještě před spuštěním příkazu přihlašte jako root. Záleží na vaší distribuci.

Nejprve musíte odsouhlasit EULA, k jejímu zobrazení se dostanete stisknutím klávesy Enter a po jejím přečtení se vrátíte zpět do instalátoru stisknutím klávesy q. Na otázku, zda souhlasíte s licencí musíte přirozeně odpovědět ano, abyste se v instalaci posunuli dále. V dalším kroku na vás čeká otázka, kam daný program nainstalovat. Instalátor sám rozpozná, zda je spuštěný pod rootem (nabídne umístění /opt/Fotolab/Fotolab Fotosvet 3) nebo pod uživatelem (nabídne /home/pepa/Fotolab/Fotolab Fotosvet 3). Pokud chcete umístění změnit, napište požadovanou cestu, jinak rovnou stiskněte Enter.

Samostná velikost staženého souboru napovídala, že se nejedná o kompletní program. A opravdu tomu tak je, protože v dalším kroku jste vyzváni, zda souhlasíte se stažením jednotlivých částí z Internetu (počítač tak musí být nutně během instalace připojený k Internetu). Odpovědí ANO, spustíte stahování a nainstalování aplikace. Nenechte se zmást větou ukončující instalaci: "Pro spuštění rozbalte prosím soubor '/opt/Fotolab/Fotolab Fotosvet 3'". Samozřejmě nic rozbalovat nemusíte, daný soubor jen spustíte a program naběhne.

Instalátor bohužel neumístí spouštěč do nabídky aplikací. Můžete ho však jednoduše udělat samy. Postup se liší dle desktopového prostředí, ale všude stačí zadat jen název aplikace a cestu ke spouštěcímu souboru. Položku v nabídce si můžete zkrášlit i ikonou.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog