přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Installfest 2004

Installfest 2004

Petr Koloros - Installfest je akce, kde se setkávají začátečníci s ostřílenými linuxáky, kteří jim pomáhají s instalací OS GNU/Linux nebo problémy, které vyžadují více zkušeností. InstallFest pořádaný klubem Silicon Hill je ale o něco více akčnější, kromě instalací nabízí i přednášky a navíc je možné zúčastnit se ho i z domova.


InstallFest měl nové vedení a to se projevilo na větší míře akce, více risku (podstatná část InstallFestu byla realizována naživo - žádný playback vytažený ze škatule). Také interakce s publikem nechyběla a kdyby náhodou přišel zdatný linuxák, mohl se alespoň pobavit divadelním ztvárněním.

Image

Jinými slovy, GNU/Linux je hlavně o lidech, linuxové komunitě a svobodě. Tyto vlastnosti se organizační tým snažil implementovat i do letošní konference a dle odezvy od návštěvníků se to povedlo.

Installfest je akce, která má své počátky v Americe. Týká se operačního systému GNU/Linux a jeho příznivců, kteří často pomáhali svým méně zkušeným kolegům s instalací tohoto operačního systému, až se jich sešlo více najednou a začali dělat takzvané instalační festivaly čili installfesty. Jeden z prvních installfestů probíhal v knihovně. Účastníci si tam donesli své počítače (občas i rarity a polopočítače) a instalace mohli začít. Ostřílení linuxáci radili svým méně zkušeným kolegům, ale i mezi sebou si vyměňovali spoustu zajímavých zkušeností a panovala velmi přátelská a vzrušená atmosféra.

Takové installfesty jsou dnes pořádány po celém světě. Mnohdy mezi novinkami naleznete informaci, že se podařilo uskutečnit první installfest v Egyptě, na Islandu nebo někde úplně v divočině, kde byste si skoro netroufali doufat, že tam vůbec mají počítače. (Vůbec první installfest proběhl nedávno také ve válce sužovaném Iráku. Pozn. redakce.) Ono to nemusí být na první pohled zřejmé, ale GNU/Linux lidi spojuje. A to velmi často díky atmosféře, která tento populární operační systém obklopuje.

Image

InstallFest na křemíkovém kopci

I v našich krajích máme installfesty. Dá se říci, že jich přibývá rok od roku více a to je jedině dobře. Chtěli bychom vám ale sdělit něco o InstallFestu, který je v Čechách možná nejpopulárnější a to je InstallFest pořádaný klubem Silicon Hill (studentský klub patřící pod Studentskou unii ČVUT). InstallFest se odehrál letos již počtvrté a oproti běžným installfestům se v mnoha věcech liší.

Klub Silicon Hill má přes 3000 členů. Protože na svých serverech používá výhradně operační systémy GNU/Linux a *BSD, začaly se objevovat žádosti od členů po nějakém školení. A našel se odvážný člověk, který se rozhodl uspořádat malý sraz, který by pomohl uživatelům v začátcích s tímto operačním systémem. Po nějaké době se ozvalo více lidí, a tak vznikl druhý sraz zájemců, tentokráte s mnohem větším počtem účastníků. Tuto akci si vzal na starost převážně jeden člověk, Dušan Talíř, a zorganizoval akci pro tolik lidí, že naplnili menzu na Strahově. Akce byla velmi zdařilá a kromě instalací probíhaly i přednášky na témata, která měla ozřejmit, jak GNU/Linux vypadá, co od něj lze čekat a jak se k němu chovat k dosáhnutí co nejlepších a nejsnazších výsledků. V programu InstallFestu se objevili také lidé jako například Petr Olšák, který povídal o typografickém systému TeX.

InstallFest roste a sílí, kopec mu už nestačí

Rok poté se zájem opět zvýšil, a tak nezbývalo než se poohlédnout po ještě větším prostoru, který byl nalezen na Fakultě stavební ČVUT. Moderní sál s třemi promítacími plátny a kompletním ozvučením poskytl podmínky vhodné pro přednášky o základech GNU/Linuxu, ale ani pokročilejší témata nezůstala bez povšimnutí. Přednášky probíhaly ve dvou dnech a byly zakončeny ukázkovou instalací distribuce Debian.

Image

Zároveň v počítačové učebně o patro níže probíhala klasická náplň installfestu - pomoc začátečníkům s nejčastějšími problémy a instalací. Tady se objevil nezanedbatelný počet lidí, kteří přišli s problémy o něco složitějšími a někdy i takovými, kdy i sami organizátoři museli pořádně prověřit své schopnosti a dosavadní zkušenosti.

Nicméně zájem byl obrovský. Lidé se lepili na skleněné dveře přednáškového sálu, poněvadž už byla obsazena nejen všechna místa k sezení, ale i schody a prostory u bočních vchodů. Kdekdo by si mohl myslet, že se na všechny nedostalo. I dostalo, protože přednášky byly nahrávány a on-line vysílány do Internetu. O to se postaralo Audiovizuální centrum Silicon Hill, které se zrodilo přibližně před rokem a za svou krátkou dobu působení zvládlo natočit přes 250 akcí. Přestože přednášky obsahovaly spoustu informací a nikdo nejspíš nepobral všechna fakta z daného dne, nemusel zoufat. Záznamy z akce se objevily posléze na stránkách AVC a jsou poskytnuty volně ke stažení pro domácí použití.

Kromě poznatků a zážitků si účastníci mohli koupit "installfestí" tričko s velkým tučňákem, který se právě vylíhl, což symbolizovalo zrod dalšího příznivce GNU/Linuxu. Také o instalační CD s nejčastějšími distribucemi byl velký zájem, a to zejména v neděli, kdy lidé čerstvě křtili své křemíkové miláčky svobodným operačním systémem.

A co rok 2004? Nějaká změna?

Rozhodně. Projekt změnil organizátora, protože předchozí organizátor odjel na stáž do Belgie. Nyní nebylo jisté, jak si současný tým poradí s projektem, který má již vybudované jméno, ale nakonec se vše povedlo.

Předchozí ročníky se věnovaly dostatečně základním tématům zajímavým pro návštěvníky, kteří o GNU/Linuxu zatím tolik nevědí a rádi by se něco naučili. Proto se letošní ročník soustředil na doplněk k předcházejícím ročníkům, aby zaplnil mezery v místech, na která se dříve nedostalo.

Další fintou, kterou si organizátoři připravili, byla akčnost přednášek. Víkend bývá většinou velmi nabitý informacemi a bylo nutné předejít tomu, aby účastníci odcházeli s tím, že jim hučí v hlavě a nic si nepamatují. Proto byl první den, který se věnoval úvodu do GNU/Linuxu, ztvárněn trošku jako divadlo.

Image

V zákulisí se toho moc nezměnilo. Opět se prodávala trička a CD, ale navíc přibyl i knižní stánek, kde si zájemci mohli zakoupit patřičného průvodce linuxovými tématy. (Nechyběl ani LinuxEXPRES. Pozn. redakce.)

Co tedy bylo k vidění?

Letošní InstallFest změnil přednáškovou část důkladně. Víkendem provázel Dominik Joe Pantůček, který se v sobotu ráno usadil na barovou stoličku, vychutnal si první doušek silného čaje, vzal do ruky mikrofon a představení začalo. Ze stoličky sesedl až v neděli večer, kdy odkomentoval většinu InstallFestu, kde zajišťoval konzistenci přednášek a určitou atmosféru, jejíž dosažení si InstallFest letos kladl za cíl.

První den byla akční "předváděčka". Úvodní přednášku si vzal hlavní organizátor, Petr "SiLK" Koloros a protože ne každý byl ráno úplně vyspalý, tak začal pohádkou o GNU/Linuxu. Ta vysvětlovala poslání, vznik a filozofii tohoto báječného operačního systému. Poté došlo na první akční prvek. Aby se návštěvníkům dostalo důkladného úvodu, byl celý první půlden věnován ukázkové komentované instalaci tří nejčastějších distribucí. Tyto se střídaly po etapách a mezi tím byla několikrát ukázána "roadmapa", jež ukazovala, co je již hotovo, co se právě děje a kam se míří. Nakonec se tučňák dostal do cíle a všechny tři distribuce byly úspěšně nainstalovány od začátku do konce.

Navíc ne všechny distribuce instalovali zkušení profesionálové. K jedné z nich byla vybrána slečna z publika, která se zpočátku snažila skrývat pod lavicí. Postupně, krok za krokem, dbajíc pokynů instalátora postupovala, až dosáhla plně funkční instalace. Bylo tedy zřejmé, že instalace GNU/Linuxu není nic složitého.

Kromě snadného Mandrakelinuxu, který dirigoval Martin "Digri" Fiala, byly předvedeny instalace distribuce Debian za asistence Juraje "Nexta" Ziglera a Kataríny "Bubli" Machálkové, načež dostatek prostoru využila slovenská dvojice, Alexander "Netopier" Leonov a Lukáš Staněk, kteří se věnovali v poslední době stále více populárnějšímu Gentoo.

Po obědě, kdy všichni zregenerovali síly, přišla na řadu zajímavá oddychovka. Protože odpolední část soboty tvořil model linuxové rodinky, objevil se na scéně syn v podání Milana Trollera, který přišel ze školy a mastil jednu hru za druhou. Nutno zmínit, že publikum ani nedutalo a bylo přilepené na plátno, kde se střílelo, plavalo, umisťovaly se kuličky na správná místa a mluvilo se německy (včetně komentátora).

Poté syna vystřídal otec, Tomáš "Yurx" Horyl, který si na GNU/Linuxu hravě poradil se svými kancelářskými úkoly s praktickou ukázkou použití PDA, bluetooth a připojení k síti přes GPRS, neb mu během ukázky přiběhnuvší zákeřný šotek vytrhl síťový kabel ze switche.

Po otci přišlo první překvapení. Při organizačním komentáři se kdosi proboural do vysílání a na plátně se rozeběhl klip, na kterém policisté dělali zátah na počítačového záškodníka. Ten ale bravurně vyskočil oknem, ukradl policistům auto a pak se potichu skrýval v anonymitě komentátora InstallFestu na barové stoličce před přenášecím stolem.

Na překvapení plynule navázala dcera, Sylvia "Alexia" Čillíková, která s pomocí grafických programů ukázala jak snadno udělat z vyfoceného záškodníka plakát, který vypisuje odměnu na jeho hlavu.

Poté přišlo překvapení číslo dvě. Přiběhl člověk s tím, že zapomněl udělat hudbu pro InstallFest, jestli mu s tím někdo pomůže. Byl to sám Dušan Talíř, který přiletěl z Belgie, aby se mohl zúčasnit. I zvedl se Joe z barové židličky, vytáhl elektrickou kytaru a s pomocí dcery začal improvizovat. Publikum se zapojilo při vymýšlení textu a za chvíli byla koncepce hotová. Chtělo to ale hudbu, nikoliv jednu kytaru a jeden zpěv. Proto Joe použil patřičný program a nahrál naživo několik stop, které po namixování vytvořily dílo srovnatelné s menší hudební skupinou. To skončilo nakonec v kapesním audio přehrávači přehrávajícím formát Ogg Vorbis a akce byla zachráněna čerstvou muzikou.

Následovala přestávka a už přišla domů matka, Katarína "Bubli" Machálková, nazlobená, že ji opravdu otravují reklamy ve webovém prohlížeči a že s tím musí něco udělat. Netrvalo dlouho a za chvíli byly reklamy minulostí, a to po jednoduché instalaci patřičného pluginu. Ovšem v mailech našla další práci, a to úkol pro CAD. I tento se na GNU/Linuxu našel a tak matka úspěšně zvládla požadované změny výkresu a šup s tím do tiskárny. Nezahálel ani flashdisk, jehož použití pod GNU/Linuxem nebyl pro matku žádný problém.

První den se s návštěvníky rozloučil sám organizátor hrající synátora. Přišel ze školy naštván tím, že někdo označil příkazovou řádku jako zastaralou a nepoužitelnou. Ani si nesundal batoh a začal posluchače provádět taji tohoto mocného nástroje s živou ukázkou jednotlivých aplikací a možností. Došlo i na video v příkazové řádce a především ukázku jednoho z nejoblíbenějších textových editorů pod GNU/Linuxem a jeho efektivního ovládání.

Image

Ačkoliv během ukázky neočekávaně spadlo síťového spojení, pokračovalo se po nastavení sítě dále. Tato událost navíc pomohla ukázat, jak lze danou práci při této nehodě neztratit a po obnovení spojení znovu pokračovat. Po hackerském letu světem příkazového řádku se s posluchači začal loučit, ale v tom se mu někdo dostal na terminál, napsal HACKED a pustil si oblíbené demo v textovém režimu. Sloužilo to jako upoutávka na přednášku o zabezpečení GNU/Linuxu, která byla na programu v neděli.

Kdo už GNU/Linux trošku zná...

Pro návštěvníky mírně znalé operačního systému GNU/Linux byl připraven druhý den. Ten se věnoval pokročilejším tématům, jako je správa balíčků Zdeňka "Tsunami" Burdy, architektura GNU/Linuxu a základní rozdělení prostředí v podání Tomáše "Borlanda" Valenty. Následovalo povídání o sítích a různých druzích připojení s praktickými ukázkami a došlo i na jednoduché firewally. Touto praktickou přednáškou Joe zakončil dopolední část.

Po obědě se rozpoutala diskuze, kde měli návštěvníci možnost tvořit program InstallFestu a využít vysoké koncentrace linuxáků k ukojení své zvídavé mysli. Za katedrou se rozestavila řada lidí, a aby jich nebylo málo, tak využili přítomnosti jednoho výrobce vlastní distribuce, Pavla Trollera, a autora jednoho filesystému, na který také došla řeč, a tak byl pozván na "plac" společně s vývojářem KDE, Lubošem Luňákem, rovněž skrývajícím se v publiku, aby hájil barvy GNU/Linuxu.

Diskuse přešla do přednášky Petra "SiLKa" Kolorose o tom, jak jsou linuxáci družní a jak je to důležité a pokračovala vývojem softwaru. Zde se opět zapojil přítomný KDE vývojář a zmínil důležitou roli uživatelů při tvorbě software.

Další část opět přilepila publikum na plátno, jednalo se o přednášku Martina "Digriho" Fialy o emulátorech. Samozřejmě jako spolehlivá ukázka sloužily především hry a jak bylo vidět, je to vděčné téma, které rozhodně upoutá pozornost.

Po menším rozptýlení přišel odborník na bezpečnost v GNU/Linuxu, Rastislav "Cooler" Macko, a po krátkém úvodu prakticky předvedl jak se nechat nachytat ve vlastním systému a upozornil na patřičné oblasti a typy útoků, na které by si budoucí administrátoři nebo i obyčejní domácí uživatele rozhodně měli dávat pozor.

Další diskuze se již z časových důvodů nekonala a publikum bylo propuštěno domů, kde se jistě těšilo na neprodlené zkoušení svých nově nabytých linuxových zkušeností a znalostí.

A kam se vytratily vlastní instalace?

Instalacím byl zasvěcen den druhý, a to v podzemních prostorách fakulty v počítačovém sále. Každý zaregistrovaný účastník si mohl přinést svůj počítač, vyhledat patřičného odborníka a ten se mu pak věnoval během instalace či řešení linuxových problémů. Nejen na GNU/Linux došlo a řešilo se i BSD a podobné záležitosti. Zájem o instalace naplnil instalační místnost dostatečně, a i když se nepodařilo vyřešit úplně vše, účastníci přišli alespoň ke spoustě zajímavých a praktických informací.

Konec dobrý, všechno dobré

Pokud jste vydrželi až sem, tak vězte, že série InstallFestů sice svého kandidáta pro letošní rok již vypustila, ale v následujícím roce se již můžete těšit na další. Přesná podoba zatím není známa, ale plánuje se něco pokročilejšího, protože většinu předchozích témat není potřeba znovu opakovat díky unikátnímu projektu AVC, jenž od svého vzniku neustále zvěčňuje konference pořádané klubem Silicon Hill, a tak jsou vám k dispozici i v této chvíli, ačkoliv jste třeba na InstallFestu či jiné podobné akci nebyli.

Za rok se na vás těší tým InstallFest 2005 se svým novým přírůstkem do rodiny akčních linuxových konferencí.

Nahoru

Odkazy

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz