přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linuxová velmoc? Nauru!

Linuxová velmoc? Nauru!

Statistika věda je...


Jelikož si rád hraju s čísli, podíval jsem se ve volné chvilce na to, jak si Linux podle StatCounter vede v jednotlivých zemích. Překvapivým vítězem se stal malý ostrovní státeček Nauru. Těžko říct, jestli Nauru dosáhlo takového podílu Linuxu kvůli tomu, že jsou statistiky zreslené z důvodu malého počtu dat, nebo je tam zastoupení Linuxu opravdu tak vysoké. Obě vysvětlení jsou možná. Nauru má pouze 13 tisíc obyvatel a adopce Linuxu v několika firmách nebo úřadech se může výrazně promítnout do tržního podílu. Nauru je momentálně na hranici bankrotu a místní vláda se možná rozhodla šetřit pomocí Linuxu.

Druhá v pořadí je Kuba a zde je vysvětlení jednoduché. Před časem kubánská vláda oznámila, že z politicko-ekonomických důvodů přejdou státní organizace na Linux a aktuální podíl Linuxu přes 6 % je toho výsledkem. Vynecháme-li pochybné Nauru, je Kuba možná země s největším podílem Linuxu. Z podobných důvodů je v první desítce také Venezuela, kde státní organizace také začaly přecházet na Linux z důvodu nezávislosti na USA.
Vatikán na třetím místě je také vysvětlitelný. Jedná se o tak malý stát, že podíl přes 4 % udělá doslova pár počítatů a zlí jazykové by možná řekly, že na porno je bezpečnější se dívat z Linuxu ;-)

Překvapením pro mě bylo, že mezi prvními 30 zeměmi je 14 z Afriky. Nicméně v Africe jako kontinentu se Linuxu zatím příliš nedaří. Je až pátá. Panují zde totiž velké rozdíly. Africké státy najdeme jak v první třicítce, tak v poslední třicítce. Je tedy možné, že ty státy s vyšším podílem Linuxu prošly různými programy jako "One Laptop Per Child" apod.

Překvapením může být pro mnohé podíl Číny, která je s 0,4 % 22. od konce. Pro lidi, kteří se o dění kolem Linuxu zajímají, to však překvapení není. Úloha Red Flag Linuxu je v mnoha médiích přeceňovaná a adopce Linuxu není v Číně zdaleka tak dobrá. Podobně je na tom Rusko. Neustále se píše o tom, jak celé ruské školství přechází na Linux, ale Rusko je s podílem 0,9 % průměrné.

Překvapením pro mě bylo Finsko s 2,25 %. Rodiště Linuxu na tom není vůbec špatně. Naopak mě nepřekvapil vyšší podíl v Makedonii, kde se před několika lety instaloval Linux na desítky tisíc počítačů do škol. Ze stejného důvodu má vyšší podíl i Španělsko, v jehož některých částech přecházely školy a státní instituce na Linuxu, a Francie, kde je nejznámnější přechod četníků na Ubuntu. Z tohoto důvodu nás může těšit, že Česká republika je hned v závěsu. Pohybujeme se na 227 % světového a 150 % evropského průměru. Přitom u nás se o nějaké podpoře ze strany státu nedá bavit. Spíše naopak Linux se tu rozšiřuje státu navzdory.

Země podle podílu Linuxu:
Nauru 13,43 %
Kuba 6,12 %
Vatikán 4,36 %
Svatý Tomáš a Princův ostrov 4,19 %
Gambie 3,67 %
Komory 3,63 %
Reunion 3,6 %
Vanuatu 3,59 %
Venezuela 3,54 %
Čad 3,18 %
Zimbabwe 3,02 %
Timor 2,94 %
Uruguay 2,85 %
Etiopie 2,55 %
Makedonie 2,47 %
Uganda 2,33 %
Keňa 2,32 %
Mozambik 2,28 %
Finsko 2,25 %
Grónsko 2,12 %
Belize 1,93 %
Španělsko 1,93 %
Guadeloupe 1,86 %
Středoafrická rep. 1,76 %
Mali 1,75 %
Francie 1,72 %
Tanzanie 1,71 %
Česká republika 1,7 %
Bhután 1,69 %
Madagaskar 1,63 %

Evropa:
Vatikán 4,36 %
Makedonie 2,47 %
Finsko 2,25 %
Španělsko 1,93 %
Francie 1,72 %
Česká republika 1,7 %
....
Slovensko 1,14 %

Celosvětový průměr: 0,75 %
Evropský průměr: 1,14 %

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog