přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Podcast Českého rozhlasu

Podcast Českého rozhlasu

Není to žádná novinka, ale zas jsem si na něj vzpomněl ..


Budou vánoce a spolu s nimi se člověk trochu zastaví, ohlédne a zavzpomíná na staré dobré časy. No a přitom jsem se podíval jak se změnili podcasty Českého rozhlasu. (Pokud netušíte co to je podcast, pak to je takové RSS, které s sebou kromě textu nese multimediální obsah, v tomto případě soubor mp3).

Na stránce http://www.rozhlas.cz/podcast/portal/#porady jsem se podíval jaké podcasty jsou k dispozici. Kromě obvyklého rozdělení dle pořadů (rozbalovací nabídka Konkrétní pořady úplně dole) je možné stahovat tématicky podobné nahrávky podle různých kritérií.

Proč vlastně podcast?

Dnes má nějaký ten mp3 přehrávač snad každý. Co ovšem každý již nemá je čas, který je třeba pro poslech oblíbených pořadů v okamžiku kdy se vysílají. Z tohoto důvodu vznikli podcasty, které vám umožní snadné stáhnutí oblíbeného pořadu a jeho pozdější poslech ve chvíli volna.

Co na to použít?

Tentokrát jsem sáhnul po nástroji podget, přišel mi asi nejjednodušší. Po jeho instalaci (je součástí Debianu) jsem ho krátce spustil a protože ihned začal něco stahovat, tak jsem ho zase zastavil (stisknutím kláves Ctrl + C). Tím se ale vytvořil v mém domovském adresáři adresář s konfigurací programu. První co je třeba nastavit je seznam používaných serverů s podcasty. Ten najdete v souboru ~/.podget/serverlist. V něm jsem pomocí křížku (#) zakomentoval přednastavené servery a přidal vlastní, vlastně jen jedno RSS vlákno, např.:

http://www2.rozhlas.cz/podcast/veda.rss

Při dalším spuštění programu podget, došlo ke stahování souborů tohoto vlákna.

Kam se to stahuje?

Do domovského adresáře uživatele, zde si program automaticky vytvoří adresář POD. Nastavení adresáře lze změnit v konfiguračním souboru.

Nastavení programu

Nachází se v souboru ~/.podget/podgetrc. Soubor je bohatě komentován, osobně jsem měnil nastavení těchto voleb:

most_recent -  buď 0 nebo číslo. Je-li tam nula stáhne všechny soubory v daném vláknu. Je-li tam např. číslo 5, znamená to stáhni prvních pět souborů z každého vlákna (nejnovější příspěvky). Při příštím spuštění již stažené soubory znovu nestahuje.

cleanup - 0 nebo 1, Pokud nastavíte na 1, provede program při svém spuštění automatické vyčištění (smazání) starých souborů. Jaké soubory se považují za staré se nastaví pomocí parametru cleanup_days.

Automatizace stahování

Program je vskutku jednoduchý a dělá jen to co dělat má. Další automatizace (pravidelné stahování nových příspěvků) se provádí pomocí cronu. Pokud si s cronem rozumíte, pak to pro vás nebude jistě problém. Inspiraci naleznete v dokumentaci k programu.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux