přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange

10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange

cas.jpg

Ve firmách a organizacích se často používá poštovní server Microsoft Exchange v kombinaci s klienty Microsoft Outlook. Používání tohoto řešení je poměrně nákladné a přináší i další požadavky, kterým je potřeba vyhovět, a současně v něm chybí některé funkce v jiných programech běžné. Proto se v praxi čím dál častěji objevuje otázka, čím Exchange nahradit. Tento článek přináší na tuto otázku stručnou odpověď.


Proč Microsoft Exchange?

Proč bývá Microsoft Exchange tak často nasazován, přestože existuje nespočet jiných poštovních řešení? Neexistuje jen jediná odpověď. Někde se nasazuje proto, že je „od Microsoftu“ a firma či organizace má od této společnosti prakticky veškerý software (od operačních systémů, přes kancelářský software až po řešení pro web). Jinde třeba proto, že se správci naučili tyto technologie a nechtějí se učit jiné. A konečně také proto – a to je důvod z pohledu tohoto článku klíčový – že právě Exchange společně s klientem Outlook pokrývá kompletní škálu funkcí, které jsou potřeba.

Jde totiž o to, že Exchange není zdaleka jen poštovní server. Řeší i další oblastí „správy informací“, jako jsou události v kalendáři, úkoly nebo kontakty (jedná se tedy o groupware). A co navíc, toto vše je těsně provázáno s klientem Outlook a s dalšími aplikacemi firmy Microsoft. Právě toto integrované řešení vede k častému nasazování kombinace Exchange + Outlook, kdy už není třeba se starat o nic dalšího.

Proč nahradit Microsoft Exchange?

Někomu může Exchange plně vyhovovat a nemá žádnou potřebu ho měnit. Mnohdy ale s tímto softwarem nepanuje zdaleka plná spokojenost. Důvodů může být celá řada:

  • Náklady na používání. Kromě nákladů na počáteční pořízení licence na server a na klienty (protože Exchange se licencuje na každého klienta, který se k němu připojuje – tzv. Client Access License, CAL) je potřeba počítat i s pozdějšími upgrady, protože každá verze je podporována jen omezenou dobu.
  • Licencování. Licenční model založený na serverové licenci + CAL vyžaduje sledovat, na kolika počítačích se přístup k Exchange používá (nebo kolik uživatelů ho používá; CAL jsou buď na počítač nebo na uživatele), a potřebné licence dokupovat. Při snížení potřebného počtu leží zakoupené licence ladem. Mezi verzemi se navíc licencování mění a tak například zmizela dřívější licence na Outlook začleněná do CAL (tj. od verze 2007 se musí Outlook licencovat zvlášť). Kromě základního způsobu licencování navíc existují různé další a bývá těžké se v tom vyznat.
  • Požadavky na hardware. Exchange je poměrně náročný na hardware a na jeho uspořádání pro nasazení jednotlivých komponent Exchange. Nelze jednoduše vzít starší server a zkoušet na něj instalovat nejnovější verzi Exchange. Upgrade Exchange obvykle znamená i pořízení nového „železa“.
  • Závislost na systému. Exchange pochopitelně vyžaduje konkrétní operační systém, tedy Microsoft Windows Server, a to vždy s náležitým počtem klientských licencí (CAL) pro tento systém.
  • Omezená škála funkcí. Přestože Exchange nabízí velmi širokou paletu funkcí, pokrývající prakticky kompletně všechny běžné potřeby, jakýkoli „nadstandard“ je problém. Protože je Exchange navržen jako úplné integrované řešení, příliš nepočítá s doplňováním funkcí jinak, než pomocí dalších softwarů od Microsoftu (např. Forefront Security nebo Lync).
  • Standardy, interoperabilita. Přestože se postupem času podpora obecných standardů (tak, jak je známe např. z dokumentů RFC) výrazně zlepšila, pořád nelze říct, že Exchange standardům vyhovuje (na rozdíl od jiných softwarů, které jsou s nimi v plné shodě) a při nutnosti interoperability s produkty jinými než od Microsoftu bývá často nutné provádět různá, více či méně krkolomná přizpůsobení.

Nahrazujeme Exchange, ostatní zůstává

Cílem je v tuto chvíli nahradit jen a pouze Exchange (resp. i operační systém pod ním) – na klientských stanicích zůstane všechno při starém, aniž by to pro uživatele znamenalo nějaká omezení. Možností je celá řada. Některé spadají zcela do oblasti open-source softwaru, některé pouze částečně, některé jsou proprietární.

Některá z uvedených řešení nejsou závislá na konkrétním operačním systému (mají více možností – bude to vždy zmíněno), některá se instalují jen na Linux. Každopádně je ale možnost snížit náklady tím, že se nemusí pořídit serverový verze systému Windows a potřebný počet klientských licencí.

Některá z dostupných řešení

Následující přehled rozhodně není a nemá být plně vyčerpávající. Ukazuje jen některá z řešení, kterými lze Exchange nahradit. Takových řešení existuje podstatně víc, různě nákladná, s různými licencemi, s různou škálou funkcí. I tak si zde může každý najít takové řešení, které by mu mohlo vyhovovat.

OpenChange

OpenChange je open-source řešení pro kompletní náhradu Exchange. Nevyžaduje žádné pluginy, konektory apod., prostě se nainstaluje a používá. Lze ho používat na libovolné linuxové distribuci, pro některé (Debian, Ubuntu, RHEL, CentOS) jsou přímo k dispozici balíčky. OpenChange obsahuje i abstrakční vrstvu MAPIStore umožňující přístup protokolem MAPI k jiným systémům (kdy OpenChange slouží jako jejich nadstavba).

Open-Xchange

Open-Xchange je (navzdory velmi podobnému názvu) něco úplně jiného než OpenChange. Nejde o komplexní a plně integrovanou náhradu Exchange, nýbrž o řešení těch potřeb, které Exchange řeší, na webové bázi. Současně ale umožňuje instalaci doplňků pro přímý přístup z Outlooku. Další doplňky integrují Open-Xchange například se softwarem cPanel nebo s Thunderbirdem. Backend má licenci GNU GPL 2, frontend pak CC-BY-NC-SA. Novější a rozsáhlejší řešení se jmenuje OX App Suite.

Vzhled webového rozhraní Open-Xchange Vzhled webového rozhraní Open-Xchange

SOGo

SOGo s v mnohém podobá OpenChange – i tady jde o open-source software plnící úlohu přímé náhrady Exchange. Kromě přímého přístupu z Outlooku poskytuje SOGo také příslušné standardní protokoly (CalDAV, CardDAV, GroupDAV) a webové rozhraní. Nutno však podotknout, že pro přístup z Outlooku využívá funkcionalitu výše zmíněného softwaru OpenChange. Podobně například přístup z mobilních zařízení je řešen programem Funambol. Pro klient Thunderbird jsou k dispozici integrační doplňky.

EGroupware

EGroupware je komplexní řešení pro osobní informace a spolupráci. Je k dispozici ve dvou verzích: „komunitní“ (zdarma, open source) a „enterprise“ (placená podle uživatelů, proprietární licence). Komunitní verze neobsahuje všechny funkce, chybí zejména rozličné importní a exportní funkce, hromadné tisky, podpora drag & drop ve webovém rozhraní apod. Obě verze jsou ale prakticky plnohodnotnou náhradou za Exchange a nabízejí ještě podstatně víc (správu projektů, správu incidentů, wiki, knowledge base...).

Vzhled webového rozhraní EGroupware (Enterprise) Vzhled webového rozhraní EGroupware (Enterprise)

Citadel

Citadel je open-source groupwarové řešení s webovým rozhraním a podporou standardizovaných komunikačních protokolů. Pro komunikaci s Outlookem prostřednictvím protokolu MAPI (a tedy pro plnohodnotnou náhradu Exchange) je potřeba použít proprietární konektor Bynari Outlook Connector.

Bynari Collaboration Suite

Firma Bynari poskytuje i další komponenty pro groupwarová řešení. Lze je využívat samostatně (jako zmíněný konektor nebo třeba webové rozhraní IntelliMail Webclient), ale i jako kompletní balík. Jedná se proprietární, placený software. Bynari Collaboration Suite lze použít jako přímou náhradu pro Microsoft Exchange.

Kolab

Groupwarové open-source řešení Kolab bývá tradičně spojováno s linuxovým grafickým prostředím KDE a s v něm obsaženým klientem Kontact. Je pravdou, že tato kombinace je poměrně častá a dobře prověřená, nevystihuje ale škálu možností balíku Kolab. Ten komunikuje standardizovanými protokoly a není tak pevně spjat s žádným konkrétním klientem; jako webové rozhraní slouží (v poslední verzi Kolabu) program RoundCube se speciálními pluginy. Pro plnohodnotnou komunikaci s programem Outlook je potřeba konektor – například již zmíněný Bynari, ale i KONSEC nebo Toltec.

Webové rozhraní RoundCube s pluginy Kolab Webové rozhraní RoundCube s pluginy Kolab

Scalix

Scalix je proprietární řešení se čtyřmi různými edicemi. Komunitní edice se vyznačuje tím, že je zdarma, ale má limit 10 prémiových uživatelů. Zatímco standardní uživatel může využívat standardní protokoly (jako je IMAP nebo CalDAV), prémiový uživatel má kromě jiného k dispozici navíc i podporu protokolu MAPI pro plný přístup z programu Outlook. Proto tato edice poslouží pro náhradu za Exchange v případech, kdy daný počet uživatelů postačuje; v ostatních případech je třeba použít jinou edici.

Zarafa Collaboration Platform

Zarafa Collaboration Platform je groupwarový balík pod open-source licencí AGPL (komunitní edice) a proprietární licencí. S komunitní edicí je to podobné jako třeba u programu Scalix – využití protokolu MAPI je omezeno, v tomto případě na 3 uživatele. Balík jinak nabízí ve všech edicích i standardní protokoly a webové rozhraní.

Zarafa WebApp Zarafa WebApp

Axigen

Axigen je multiplatformní řešení (běží nejen na Linuxu, ale i Windows, *BSD a Solarisu) s proprietární licencí, ale s verzí zdarma do 100 uživatelů. Komunikaci s programem Outlook řeší jinak než výše popsané softwary: má klientský konektor, který se instaluje na počítače s Outlookem. Je tedy plnohodnotnou náhradou za Exchange, vyžaduje ale určitou práci navíc.

Kerio Connect

Česká firma Kerio poskytuje proprietární balík Kerio Connect, dostupný pro Linux, Windows a Mac OS X. Kromě podpory standardních protokolů, webového rozhraní a podpory mobilních zařízení obsahuje i konektor pro Outlook.

Více informací o Kerio Connect najdete v článku na našem sesterském webu www.SystemOnLine.cz.

Informace o nedávno uvedené nové verzi Kerio Conect 8.0 pak najdete v rozhovoru s Romanem Joklem, produktovým manažerem Kerio.

Možností je celá řada

Jak je vidět z uvedeného přehledu, možností náhrady Microsoft Exchange je celá řada. Jsou mezi nimi určité rozdíly, takže si lze zvolit vhodné řešení pro konkrétní situaci. Závisí na tom, kolik uživatelů se bude připojovat, zda se kromě kancelářského softwaru od Microsoftu používá i jiný software, zda je potřeba webové rozhraní či zda má být instalace co nejjednodušší nebo naopak nevadí určité úsilí vložené do přípravy.

Nahoru

Příspěvky

10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš 7. 05. 2013, 08:01:04
Odpovědět  Odkaz 
Ano, možností je celá řada. Ale tak nějak si nedokážu představit, jak všechno tohle může dohromady (ne)fungovat. Taky podle mého názoru je celkem nerozumné dnes pořizovat vlastní infrastrukturu s Exchange, ale je výhodnější pořídit předplatné Office 365, kde dostávám all-in-one řešení, včetně nejnovější verze kancelářského balíku.
Lukáš Jelínek Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 12:18:38
Odpovědět  Odkaz 
Není třeba, aby fungovalo tohle všechno dohromady. Stačí, že funguje každé řešení zvlášť. Co se týká té druhé části, tedy pořízení předplatného na Office 365 místo provozu vlastní infrastruktury, tak to mj. znamená zcela bezvýhradně souhlasit s podmínkami služby (když ponechám stranou filosofickou záležitost toho, zda je lepší mít data pod svou kontrolou nebo pod kontrolou cizí firmy ve zcela jiné jurisdikci). Také je toto řešení závislé na rychlém a spolehlivém internetovém připojení, které není zdaleka všude samozřejmostí (stačí si uvědomit, že mnohde je dnes stále vrcholem ADSL s reálnou rychlostí někde na úrovni 8192/512).
Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Petr Ježek 10. 05. 2013, 12:42:36
Odpovědět  Odkaz 
Je neskutečné, jak velké množství inteligentních lidí je ochotno předat citlivá firemní data kamsi do správy vzdálenému smluvnímu partnerovi často na nelokalizovatelná místa po světě. První věcí je zapojit do strohé CB analýzy také rizikové faktory řešení typu Office 365. A propos, "mít k dispozici" znamená smluvně co? Nepřetržitě nebo s výhradami? A vaše stabilita a bezpečnost připojení nic neznamená? Lokálně lze odolat i blackoutu...
10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Rover623 7. 05. 2013, 13:22:14
Odpovědět  Odkaz 
Office 365 je řešení maximálně pro malou firmu kde systém administruje student VŠ nebo prostě někdo komu je to jedno (hlavně aby se nemusel učit a dělat něco navíc). Pro většinu velkých firem a správců co mají rozum je naprosto nepřijatelné mít firemní komunikaci jinde než na vlastních serverech. Navíc předávat takovou věc firmě jako Microsoft, do toho jdou opravdu jen ti blázni, kteří si stále ještě myslí, že Microsoft pro nás chce to nejlepší.
Lukáš Jelínek Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 15:58:10
Odpovědět  Odkaz 
Pozor, například Česká spořitelna se chystá přemigrovat poštu ke Google nebo Microsoftu! Aktuálně se snaží přesvědčit ČNB, že je všechno v pořádku a že přesun dat do USA nebude mít žádné negativní dopady na jejich bezpečnost.
Tomáš Crhonek Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Tomáš Crhonek 7. 05. 2013, 18:38:43
Odpovědět  Odkaz 
To si děláš srandu?!?!

Zrovna u banky (tak jak poslouchám programátorské podcasty) bych čekal, že si bude bez problémů platit tým adminů, kteří něco tak triviálního jako jsou emaily prostě zvládnou.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 18:59:38
Odpovědět  Odkaz 
To si srandu nedělám, včera jsem to četl v Hospodářských novinách (ještě je možnost, že je to kachna, ale prý už se ke Googlu přesunula i jedna španělská banka se 40 000 uživatelů). Prý to vyjde levněji, tak to chtějí udělat.
Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Rover623 7. 05. 2013, 19:37:47
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel, některé banky a vůbec peněžní ústavy jsou krásným příkladem toho, že na bezpečnosti uložených dat absolutně nezáleží. Záleží pouze na tom, kolik se na daném řešení ušetří a pokud se náhodou něco stane, najde se někdo jako obětní beránek a jede se dál.

Zrovna ČS má těch průšvihů plný pytel, vše vedeno snahou za každou cenu co nejvíc ušetřit a co nejvíc vytahat z klientů za nesmysly. Komerečka taky není žádný zázrak, v době kdy se všichni zbavují děravé Javy z IB, tak komerečka ji zavádí. ČSOB a jejich příplatkové ověření přihlášení přes SMS, s touhle úžasnou funkcí za kterou si musíte připlatit je možnost neoprávněného vstupu na váš účet pro každého útočníka daleko pohodlnější. Měli by to být prodávat pod označením "I váš hacker si zaslouží pohodlí". A takhle by se dalo pokračovat docela dlouho.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Jiří Eischmann 7. 05. 2013, 22:18:17
Odpovědět  Odkaz 
Mám informaci od člověka z KB, že jejich internetbanking by do dvou měsíců už neměl Javu vyžadovat. Ještě, že tak. V roce 2013 to je ostuda.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 22:25:26
Odpovědět  Odkaz 
Jde ale o to, aby to nebyla nahrazena něčím ještě horším. Jejich nové internetové bankovnictví byl totální kotrmelec, ještě že lze i pro osobní účty používat verzi Business. Upřímně si nedokážu představit, jak firma s ročním obratem třeba 50 milionů (protože nová verze je určena i pro firmy do 60 mil. obratu ročně) používá ty klikací omalovánky, u kterých nejde stáhnout výpis do účetnictví ani odeslat dávku s příkazy.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Milan Mach 10. 03. 2014, 07:23:22
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
máte zkušenosti s jinou bankou, kde lze za méně, něž 100 měsíčně používat IB s importem dávek a exportem výpisů v ABO formátu? Pokud ano, moc rád bych se podělil o Vaše zkušenosti, protože takovou banku už hledám roky. Díky za info.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 10. 03. 2014, 12:26:56
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
Fio Banka podporuje v internetovém bankovnictví stahování výpisů ve formátu GPC a odesílání dávek příkazů ve formátu ABO. Přes API potom ještě další formáty. Vedení účtu zdarma, stejně tak používání API. V Komerční bance lze API používat jen se službou Přímý kanál (bývala za 300 Kč měsíčně).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Pavel Šimerda 11. 03. 2014, 12:47:24
Odpovědět  Odkaz 
Mám zkušenost s tím, že jsem dostal pětimístnou částku v korunách za to, že jsem komunikoval s KB tak dlouho, dokud tato standardní služba nezačala zákazníkovi fungovat. Ta stovka měsíčně se zákazníkovi docela prodražila.
10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
martin 7. 05. 2013, 14:48:48
Odpovědět  Odkaz 
Proc v clanku neni ani zminka o Zimbre? Navic o ni nedavno vysel na linuxexpresu clanek:
http://www.linuxexpres.cz/business/zimbra-server-pro-sjednocenou-komunikaci-a-sdileni-dat-ve?highlightWords=zimbra

Take bych uvital subjektivni nazor autora. Co se jemu nejvic osvedcilo a co by doporucil.
Lukáš Jelínek Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 16:16:27
Odpovědět  Odkaz 
Není tam jednoduše proto, že ten seznam není vyčerpávající a stejně jako Zimbra tam chybí i řada jiných řešení. Zimbru jsem tam nedal už proto, že o ní byl samostatný článek a bylo by zbytečné opakovat již napsané.

Jinak můj subjektivní názor? Zahodit Outlook, protože jsou s ním tuny problémů (včetně zátuhů, po kterých zůstane nakopnutý PST soubor). Vyjde nová verze a přijdou nové problémy, přičemž další plynou z koexistence různých verzí (čemuž se nelze vyhnout, pokud z různých důvodů musí na některých počítačích zůstávat Windows XP). Nejlepší zkušenosti mám s kombinací poskládanou ze samostatných komponent: Postfix + Dovecot + amavis + SpamAssassin + ClamAV + RoundCube + některé součásti Kolabu. Na klientské straně pak Thunderbird s pluginy podle potřeby. Žádné z "all-in-one" řešení mi k srdci nepřirostlo (přestože třeba se Zimbrou nebo Kerio Connectem jsem nasbíral docela dost zkušeností).
Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
volani.webnode.cz 9. 05. 2013, 17:58:34
Odpovědět  Odkaz 
Bude pokračování pro uživatele kteří nepoužívají outlook? A dávají přednost otevřeným standardům a svobodnému SW?

Ocenil bych návod pro domácí uživatele na instalaci a nastavení mailového či grupware (pro lamy bez zkušenosti).
Mělo by to zahrnovat, antivir, antispam atd.

Zajímavé je, že webové rozhraní sogo vypadá skoro stejně jako thunderbird. :)

Tady je něco o kalendářích: http://www.superlectures.com/linuxalt2012/kalendare-a-planovani-casu-pro-linux-jde-to
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 9. 05. 2013, 20:21:15
Odpovědět  Odkaz 
Připravuji další články, ale zatím nebudu prozrazovat víc ;-)
10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Pavel 7. 05. 2013, 16:51:54
Odpovědět  Odkaz 
S použitím Thunderbirdu ve firemním prostředí je trochu problém v tom, že Mozilla oficiálně oznámila, že končí s vývojem a ten přenechává komunitě. Pak se s ním těžko počítá do budoucnosti.
Lukáš Jelínek Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 7. 05. 2013, 17:04:49
Odpovědět  Odkaz 
Vím. A trochu se toho obávám. Ale bohužel tu zatím srovnatelně kvalitní a současně přenositelný klient není.
Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Petr Ježek 10. 05. 2013, 12:50:22
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vývoj zajišťují titíž lidé, pak nezáleží na gesci a není třeba se ničeho obávat. Pochopitelně když utečou klíčoví vývojáři a taskkeepeři, může k problémům dojít. Komunita ale neznamená neprofesionální výstup, pouze jiný způsob řízení a motivací... Zkuste navštívit některé vývojářské komunity a budete překvapen.
10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Michal 9. 05. 2013, 17:30:11
Odpovědět  Odkaz 
Máte někdo zkušenosti s IceWarp Serverem?
http://www.icewarp.cz
Jen tak pro zajímavost.
Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Petr Ježek 10. 05. 2013, 12:53:42
Odpovědět  Odkaz 
Nemám s tím žádnou zkušenost kromě jedné - cloudy představují zvýšené riziko nad úsporu nákladů všude tam, kde doposud fungovalo interní řešení.
Re: Re: 10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Michal 11. 05. 2013, 11:33:48
Odpovědět  Odkaz 
To už záleží na zákazníkovi, kterou variantu si vybere.
1 aplikační řešení, které ve firmě nahradí Microsoft Exchange
zdenbe 1. 07. 2013, 10:40:57
Odpovědět  Odkaz 
www.zentyal.com
Lukáš Jelínek Re: 1 aplikační řešení, které ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Lukáš Jelínek 1. 07. 2013, 12:42:07
Odpovědět  Odkaz 
Zentyal není řešení pro náhradu Exchange, nýbrž "out-of-the-box" řešení pro náhradu Windows Small Business Server. Viz http://www.linuxexpres.cz/zentyal-2-0-server-pro-mensi-firmy Funkci Exchange zastane také, ale pro nativní přístup z Outlooku používá v článku zmíněné řešení Zarafa.
10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange
Vladimír Kozák 2. 07. 2013, 00:10:56
Odpovědět  Odkaz 
Pokud má něco skutečně nahradit Exchange, a zároveň být svobodné a zdarma, tak asi jedině SOGO.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog