přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux v internetové kavárně Oceán Café

Linux v internetové kavárně Oceán Café

ubuntu_circle.png

Jsou místa, kde nasazení svobodného softwaru nemusí představovat nejlepší volbu a jsou zde naopak místa, kde je svobodný software číslem jedna zcela bez diskusí (a takových je doufám více). Jedním z míst, která rozhodně patří do druhého seznamu, jsou i internetové kavárny, které po svobodném řešení přímo volají, což si ukážeme na příkladu pražské internetové kavárny Oceán Café.


Internetové kavárny sice mají své „nejslavnější“ období již za sebou, ale stále mají svůj smysl a stále je můžeme občas potkat. Jak jsem již psal v úvodu, internetové kavárny jsou pro nasazení svobodného softwaru (a tím myslím především Linuxu) ideálním místem. Již z „definice“ zde neočekáváme žádné speciální potřeby uživatelů, ale naopak se u systému počítá jen se základním využitím (prohlížení Internetu, komunikace, práce s dokumenty atd.) a není se tedy třeba obávat problémů s nekompatibilitou speciálních aplikací. I hardware bývá jednodušší (a starší) bez různých podivných periferií s ještě podivnější podporou apod.

Internetovou kavárnu Oceán Café naleznete v Praze na Vinohradech v Jugoslávské ulici 10 (mezi I.P. Pavlova a Náměstím Míru). Kavárna skrývá celkem dvacet klientských počítačů a jeden hlavní fungující jako server. Svobodný software (zastupovaný linuxovou distribucí Ubuntu) zde byl postupně nasazován již od loňského roku.

Oceán Café Oceán Café

Přechod kavárny provedla společnost EliteChoice, která se specializuje na komerční podporu pro Ubuntu a je také partnerem společnosti Canonical. Její zástupce David Strnad také odpovídal na první sadu otázek, které se týkaly především technického řešení přechodu. Na druhou část otázek týkající se zkušeností se samotným provozem odpovídal majitel kavárny Rudolf Válek.

Technické řešení

V jakém „stavu“ byla kavárna (po softwarové a hardwarové stránce), když jste začali pracovat na nasazení Ubuntu?

V kavárně funguje pestrá směsice počítačů, z nichž prakticky žádný není totožný. Průměrný věk strojů je cca pět let, nejmladšímu stroji jsou tři roky, nejstarší má osm let. Většina strojů má 512 MB operační paměti a procesory od Intelu a AMD běžné v době výroby. Jsou tu značkové stanice i skládané „noname“ stroje. Na všech byly nainstalovány Windows XP, antivirový software a kancelářský balík.

Klientský počítač s Ubuntu 10.04 Klientský počítač s Ubuntu 10.04

Proč jste se rozhodli nasadit do kavárny zrovna Ubuntu? Zvažovali jste i nějaké jiné distribuce nebo jiné operační systémy?

Ubuntu jsme se rozhodli nasadit hned z několika důvodů. Prvním důvodem bylo jeho zaměření na desktopové uživatele – jeho vzhled a způsob ovládání je velmi intuitivní a je podobný jako u ostatních široce užívaných desktopových operačních systémů. Z tohoto důvodu nemívají uživatelé velké potíže při jeho používání, i když jej vlastně nikdy neviděli. Druhým důvodem naší volby je vysoká úroveň podpory výrobce tohoto operačního systému a široká paleta hardwaru, na kterém je možné jej provozovat. Třetím důvodem bylo samozřejmě množství softwaru, který je pro Ubuntu udržován v repozitářích. O jiné distribuci jsme neuvažovali, neboť Ubuntu vychází z léty prověřeného praotce Debianu.

Je Ubuntu (a Linux obecně) dobře připraven pro nasazení v internetové kavárně? Jsou k dispozici přímo nějaká hotová řešení (programy) pro stanice a server?

Linux je obecně dobře připraven na provoz v internetových kavárnách, ale je samozřejmě nutné modifikovat základní konfiguraci systému pro konkrétní potřeby. Linux je obecně velmi tvárný operační systém a efektivita jeho nasazení závisí velkou měrou i na schopnostech administrátorů. V současné době připravujeme náš vlastní kavárenský systém, který by měl pokrýt většinu požadavků na aplikaci pro provoz internetových kaváren.

Jaké řešení jste nakonec zvolili?

Jako operační systém je použito Ubuntu 10.04 LTS 32bit. Na strojích je standardní instalace z originálního CD doplněna o vybraný další software. K dispozici je tedy Mozilla Firefox, Chrome, OpenOffice.org, GIMP, Skype a další. Z důvodů častého vrtání zákazníků do systémových částí byly schovány a omezeny ovládací panely a nástroje pro uživatelský účet. V současné době provozujeme v kavárně původně používaný Cafeserver, nicméně ten bude velmi brzy nahrazen naším vlastním systémem EliteCafe. Systém je psaný v Javě, takže je multiplatformní a nasadit jej půjde prakticky kdekoli.

Na jednom z počítačů zůstaly původně nainstalované Windows XP – stroj je tak starý, že jsme se do něho už nechtěli pustit. Jeho pád by mohl být vnímán jako vina systému, i když by to bylo dosloužením hardwaru.

Server s aplikací na monitorování klientů Server s aplikací na monitorování klientů

Narazili jste při realizace na nějaké problémy?

Při realizaci docházelo k problémům spíše hardwarového rázu. Vzhledem ke stáří strojů občas nefungovala CD-ROM mechanika, stroje neuměly bootovat z USB apod. Se samotnou instalací a provozem již problémy nebyly.

Řešili jste nějaké problémy i po skončení realizace (při běžném provozu)?

Při běžném provozu jsme již víceméně dolaďovali detaily, které vycházely z potřeb uživatelů a obsluhy kavárny. Pokud se objevil problém , jeho příčina byla vždy hardwarového rázu.

-- David Strnad

Počítače

Praktické použití

Pro Ubuntu/Linux jste se rozhodl vy sám? Pokud ano, co vás k tomu vedlo? Pokud ne, co vás přesvědčilo, že zrovna Ubuntu je to pravé?

V kavárně těžko uhlídáme, kdo si co stahuje. Často jsme řešili problémy s viry. Na doporučení EliteChoice jsme zkusili nasadit Ubuntu na první dva stroje, které se právě zhroutily pod virovou nákazou. Oba stroje se ukázaly jako stabilní a odolné vůči virům. Byli i o něco rychlejší. Našli se i zákazníci, kteří změnu uvítali. Nakonec jsme Ubuntu nainstalovali na všechny stroje v kavárně.

Jak jste vy sám s Ubuntu spokojen? Můžete jej porovnat s dříve použitým řešením postaveným na produktech Microsoft Windows?

Je rychlejší a určitě funguje lépe. Ušetřili jsme i nějaké peníze, protože už nemusíme platit za licence Office, antivirů atd. Není potřeba stroje neustále kontrolovat na přítomnost malwaru a virů.

Co zákazníci? Máte od nich nějakou zpětnou vazbu (míněno směrem k použitému operačnímu systému)? Měl někdo někdy s Ubuntu problémy?

Ano, zákazníci si změny všimli. Pochvalují si rychlost počítačů. Někteří, evidentně méně zkušení (ptají se na obecně platné klávesové zkratky), si chvíli zvykali na nové prostředí. Ale i ti se zorientovali.

Počítač

Používáte vy sám Ubuntu i doma?

Ano, po zkušenostech v kavárně jsem si nechal nainstalovat Ubuntu i doma.

Je něco, co se vám na Ubuntu líbí nebo naopak nelíbí? Jste se současným stavem spokojen? Co byste rád změnil/zlepšil?

Líbí se mi jeho hladký chod a zajištěný servis.

-- Rudolf Válek

Nahoru

Příspěvky

Systém EliteCafe
Robert Balent 20. 06. 2011, 13:11:27
Odpovědět  Odkaz 
Plánujete sprístupniť ten váš nový systém EliteCafe pod nejakou open source licenciou, alebo za úplatu?
Vlastimil Ott Re:Systém EliteCafe
Vlastimil Ott 20. 06. 2011, 13:59:40
Odpovědět  Odkaz 
To se nevylučuje...

“Free software” is a matter of liberty, not price.

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
Linux v internetové kavárně Oceán Café
navstevnik 20. 06. 2011, 14:15:25
Odpovědět  Odkaz 
No ... kavarna (dokonce internetova a na linuxu !!!) nema ani zakladni WWW stranky (skoda??!!).

Tem odvazlivcum co tam pujdou, doporucuji radeji monterky, protoze je tam trochu spinavo. Proste takovej jetej a upatlanej podnicek ... oznaceni kavarna moc nesedi, spis sklepni bufet s moznosti prace na pocitaci.

Rychlost pripojeni 1Mbps ... to mi dneska prijde za 40Kc/hod ponekud mimo.

A konecne, totalne neschopna obsluha (jak kavarny, tak pocitacu).

Myslim, ze tuhle hruzu nezachrani ani Ubuntu. A to ani v podani takovych mamlasu, jako je EliteChoice s.r.o. A konecne ani tenhle reklamni clanek V. Trefneho.
Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Tadeáš Pařík 20. 06. 2011, 15:12:24
Odpovědět  Odkaz 
Anonymně se to každému kecá. Ve zmíněné kavárně jsem několikrát byl (na vlastním notebooku), dal si kafe/pivo, zařídil jsem, co jsem potřeboval a to bez nějakého zásadního problému. Ano, nic není ideální, mně by konkrétně vadilo, že je to celkem na frekventovaném místě a není tam takový "příjemný" klid, ale že bych se tam setkal s nějakou špínou nebo špatnou obsluhou, tak to opravdu říct nemohu.
Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
navstevnik 21. 06. 2011, 08:56:59
Odpovědět  Odkaz 
Vam to taky keca ... kdy uz konecne pochopite, ze na diskusnich forech tohoto typu se setkate s 90% s anonymnim nazorem. A kdyz je ten nazor negativni, tak se hned nevytacejte.

On je to dost podstatny rozdil prijit do Oceán Café s vlastnim notebookem (a vyuzivat mistni wifi spot, free of charge) a nebo pouzivat mistni "stroje" za 40Kc/hod. Ja jsem tam sel hlavne kvuli tomu abych se podival co kavarna nabizi na mistnich strojich a to bylo tedy opravdu tristni.

Takze jak rikam, Jsou potreba monterky (alepson tam kde jsem sedel ja byly stul i zidle dost dost upatlane (asi jste tam vylil to pivo nebo kafe co jste si dal, kdyz jste si zarizoval co jste potreboval...:)), dost penez a trpelivost s pomalym PC a pripojenim.
Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Ela 20. 06. 2011, 19:47:15
Odpovědět  Odkaz 
Podle me, na net kavarnach je asi nejdulezitejsi zcela neco jineho. Treba, do jake miry je seriozni, chces-li se prihlasit na svuj e-mail ucet, nebo snad bankovy, do jake miry je kavarna 'seriozni' a ne zkorumpovana :D (keyloggery atd. atd.) ;)

Nebo jestli lze prinest sve backup-ed distro a nabootovat si 'svuj linux'. Tohle je IMHO dulezitejsi...
Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
navstevnik 21. 06. 2011, 09:01:33
Odpovědět  Odkaz 
Vy znate net kavarnu, kde byste si bez obav vyrizoval veci na svem bankovnim uctu? Doporucte mi nejakou!

Ovsem pozadovat po net kavarne moznost nabootovat si vlastni OS to mi prijde jako totalni bomba ... zkuste to doporucit vedeni Oceán Café.
Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Ela 21. 06. 2011, 12:48:32
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz uz, tak vyrizovala, chytroline... :-\
A ty dotazy jsou spis pro vedeni...
Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Elo 21. 06. 2011, 13:42:57
Odpovědět  Odkaz 
Aaaa .... dalsi linuxovo-komunitni baba ... nejdriv neco rekne a pak jsou reakce ostatnich najednou dotazy pro nekoho jineho ....Hmmm
Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
ELA 21. 06. 2011, 14:02:24
Odpovědět  Odkaz 
Coze ???
Vubec nechapu, o cem to meles...
Ja chodim na tenhle servr jiz dlouho, tak o cem tocis ?? :O
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Elo 21. 06. 2011, 14:10:02
Odpovědět  Odkaz 
Na co (uved citaci) prosim te reagujes konkretne?
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
ELA 21. 06. 2011, 14:12:31
Odpovědět  Odkaz 
Na tve blaboly a tvuj spamming na tomhle cool linux serveru, tak nechapu, co tu chces??!
Pis k veci nebo odpal na nejake M$ forum... :-\
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
mk12 21. 06. 2011, 14:16:02
Odpovědět  Odkaz 
Ela(ELA) ... ty ses bozi!!! Nedej se devenko.

Ale mozna by si mela psat k veci taky ty ...
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Elo 21. 06. 2011, 14:12:42
Odpovědět  Odkaz 
Elo 21. 06. 2011, 14:10:02 je reakce na ELA 21. 06. 2011, 14:02:24
Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
kossta 26. 06. 2011, 12:16:58
Odpovědět  Odkaz 
Na Váš dotaz zda existuje taková kavárna tj.bezpečná s OP linux (kubuntu 10.04 LTS) a seriozní obsluhou mohu odpovědět že ano http://www.trioweb.wz.cz/.
Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Ela 26. 06. 2011, 15:03:52
Odpovědět  Odkaz 
Diky za tip ;)
Jednalo se mi o to, ze linux. komunita nebo ti, co zde dostanou prostor se prezentovat, by nemela byt zvracena... :)
Ale je to o lidech, cili pokud net kavarnu obsluhuje nejaky sociopat, ci jiny psychopat, pak je to v pytli... :-\
Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
navstevnik 29. 06. 2011, 13:48:33
Odpovědět  Odkaz 
Cituji: "V příjemném a klidném prostředí Internet "kavárny"(*) ...", (*) - bez občerstvení

Otevírací doba:
Po, Pá: 10:00 - 18:00
Út, St, So: 14:00 - 18:00
Čt: zavírací den
Ne: 10:00 - 14:00

To musi byt prijemne misto k posezeni .... Jen musite jit kolem prave v dobe kdy maji prave otevreno, coz neni trivialni...:)
Re:
amand 21. 06. 2011, 14:27:22
Odpovědět  Odkaz 
Pro vedeni ceho (?) jsou spis ty dotazy?
Re:Re:
ELA 21. 06. 2011, 14:37:41
Odpovědět  Odkaz 
Ja myslela vedeni kavarny :D
Pac se domnivam, ze lidi, kteri zde dostanou prostor se prezentovat, prece jen nejsou 'cizinci z ulice', cili i proto ty dotazy na margo zabezpeceni jejich stanic a event. tedy i moznost bootovat sve live-cd distro nebo ohledne te bezpecnosti...

Obecne - kdyz jdete do cizi kavarny, tak nikdy nevite, co je to za bandu, ze ? :D Proto si tam moc nedovolite, co se tyce bezpecnosti. Ale kavarny, ktere dostanou zde prostor, by mely "patrit" do te skupiny, kde zdejsi (aka linux) komunita by mela byt bez obav z nejake jejich 'nekale' cinnosti, nebo se mylim? ;)
Re:Re:Re:
amand 21. 06. 2011, 15:14:59
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem se tam byl prave podivat ... abych si udelal vlastni nazor.

No ... jak bych to mohl strucne shrnout, abych nikoho nepopudil.

Prostredi kavarny opravdu nic moc. Stroje jsou opravdu takrka na HW minimu a nevim co jineho nez psat emaily a browsit po internetu by se nich dalo delat ... ale co take chcete delat jineho v internetove kavarne, ze?

Pripojeni je fakt 1Mbps ... coz teda opravdu pri poplatku 40Kc/hod je dost sila. Ty by jsi si tam za tyhle penize sedla na par hodin? Ja teda ne ... to pujdu za ty penize radsi na nejakou kulturu.

Personal je klasicky apaticky jako skoro vsude v cesku, ale napoje roznaseji vcelku promptne. Spinavo tam na prvni pohled vylozene neni, ale prostredi to opravdu neni zrovna inspirujici ... fakt takovej podprumer.

Ohledne linux PC mi tam nebyl nikdo schopen rict cokoli k veci. Samotne Ubuntu je v uzivatelkem rezimu dost osekane (coz chapu ... aby se v tom nikdo moc nevrtal). O zabezpeceni jsem se nedozvedel vubec nic.

Zaver: Kdybych to mel porovnat s jinymi net kavarnami v Praze, tak je to urcite podprumer. To ze tam provozuji Ubuntu to opravdu uz nezachrani. Na svuj bankovni ucet bych tam nesel ani za nic, ale to bych nesel ani na zadnem jinem PC ktere nemam pod kontrolou. Vlastni Linux bych si tam taky bootovat nechtel, protoze zas takovej blazen taky nejsem. Nejvetsi tragedie je ta cena. A chodit do net kavarny s vlastnim notebookem mi prijde stejne uhozene jako chodit do hospody s vlastnim pullitrem. WiFi uz je dneska v kazde druhe kavarne a nemuseji mit ani to "net" pred jmenem.

P.S. Hele, rek uz ti nekdo, ze kdyz se rozcilis, tak se evidentne prestavas kontrolovat a strilis kolem sebe na vsechny strany a docela nevybirave?
Re:Re:Re:Re:
Tadeáš Pařík 21. 06. 2011, 15:38:07
Odpovědět  Odkaz 
ad ta hospoda a ten půllitr, já ve své oblíbené hospodě svůj půllitr mám :-), jednou jsem si ho tam donesl a pokaždé tam na mě čeká ;-)
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:
Miro Hrončok 21. 06. 2011, 20:47:58
Odpovědět  Odkaz 
Píšeme o tom, že používají Linux. Ne o tom, že je to tam dobré. Na to bacha.
Linux v internetové kavárně Oceán Café
Fuňha 21. 06. 2011, 23:40:36
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz rikate jaka je to s temi stroji tragedie po HW strance, vubec nechapu proc tam nedali Puppy Linux nebo Wary s aktivovanym uctem Fido pro zakazniky, instalace na HDD nezabere ani 300 MB a cely se to pri startu nahrne do RAM a beha to neuveritelne rychle i na nejvetsich krumplech! A to je to oc tu bezi.
Miroslav Hrončok Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Miro Hrončok 22. 06. 2011, 00:32:49
Odpovědět  Odkaz 
To by zákazníci asi nepřekousli. Ale taky mi Ubuntu přijde jako špatná volba, zvolil bych třeba stable Debian s LXDE.
Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
MichalekII 28. 06. 2011, 09:06:13
Odpovědět  Odkaz 
:-D A četl jste ten článek vůbec?

Cituji: Přechod kavárny provedla společnost EliteChoice, která se specializuje na komerční podporu pro Ubuntu a je také partnerem společnosti Canonical.

Vždyť z poctaty věci není možné aby tam nainstalovali něco jiného, tady nejde o vhodnost či nevhodnost, ale o kšeft.
A článek samotný není nic jiného než obyčejné "Public relations"
Vlastimil Ott Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Vlastimil Ott 29. 06. 2011, 08:32:53
Odpovědět  Odkaz 
Nasloucháme čtenářům - pokud se většina vyjádří v tom smyslu, že nemáme psát o nasazení Linuxu v praxi, nemáme demonstrovat úspěchy při nasazení a nemáme hledat šikovná řešení, nebudeme to dělat.

Dotyčná firma dodala informace, článek není placený. Z podstaty věci není možné její název neuvádět. Z vaší reakce jsem nepoznal, jak měl být článek napsaný, aby nebudil dojem PR. Váš názor nás zajímá, takže budu rád za vaši reakci.

Děkuji.
Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
michal 29. 06. 2011, 13:14:44
Odpovědět  Odkaz 
Nejde o to zda, informovat ci nikoli. Jde o to informovat objektivne a ne pouze podle podkladu zaslanych dotycnou firmou. Ta net kavarna neni prave vystavni skrin Linuxu a jeho nasazovani do praxe, takze nez redakce da podobny PR clanek do tisku, tak bych doporucoval alespon minimalni "research".
Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
navstevnik 29. 06. 2011, 13:30:25
Odpovědět  Odkaz 
Naprosty souhlas ... jakoby mimochodem jsme se od V. Otta dozvedeli, ze tento clanek neni vlastnim vyplodem V. Trefneho (Ubuntaka telem i dusi), ale pouze vysledek jeho editace podkladu, ktere dostala redakce od EliteChoice s.r.o. A redakce si nedala s overenim realneho stavu veci zadnou praci.

Ano jde o PR clanek jak vysity a proc ne, ale nejsem si jist, zda tem, kdoz zajdou osobne do Ocean Cafe, prijde tento pocin EliteChoice s.r.o. jako dobra resp. pozadovana podpora Linuxu. Je to spis trochu ostuda. Tohle vyhlasovat do sveta jako uspech v obalsti nasazovani Linuxu v praxi. Spis mi to prijde jako informace o tom, ze EliteChoice s.r.o. se podarilo ukecat sefa Ocean Cafe aby to na tom svem predpotopnim zeleze a pomalem pripojeni zkusili s Ubuntu, tot vse.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Vlastimil Ott 29. 06. 2011, 15:35:21
Odpovědět  Odkaz 
> Naprosty souhlas ... jakoby mimochodem jsme se od V. Otta dozvedeli, ze tento clanek neni vlastnim vyplodem V. Trefneho (Ubuntaka telem i dusi), ale pouze vysledek jeho editace podkladu, ktere dostala redakce od EliteChoice s.r.o. A redakce si nedala s overenim realneho stavu veci zadnou praci.

Nemáte pravdu, viz můj jiný komentář. Co bychom z toho měli?

> Ano jde o PR clanek jak vysity a proc ne, ale nejsem si jist, zda tem, kdoz zajdou osobne do Ocean Cafe, prijde tento pocin EliteChoice s.r.o. jako dobra resp. pozadovana podpora Linuxu. Je to spis trochu ostuda. Tohle vyhlasovat do sveta jako uspech v obalsti nasazovani Linuxu v praxi.

Nerozumím tomu, co vám na realizaci řešení přijde jako ostuda. A bavme se, podotýkám, o Linuxu, nikoliv o kavárně jako celku, ta má svého majitele.

> Spis mi to prijde jako informace o tom, ze EliteChoice s.r.o. se podarilo ukecat sefa Ocean Cafe aby to na tom svem predpotopnim zeleze a pomalem pripojeni zkusili s Ubuntu, tot vse.

To já osobně nevím, ale i kdyby to byla pravda, nevidím na tom nic špatného. Napsali jsme o tom, že se v kavárně používá Linux, nehodnotíme podnikání majitele. Byl jsem tam včera a záchody mají čisté. Tím se řídím já. ;-)
Vojtěch Trefný Re:Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Vojtěch Trefný 29. 06. 2011, 17:15:11
Odpovědět  Odkaz 
> Naprosty souhlas ... jakoby mimochodem jsme se od V. Otta dozvedeli, ze tento clanek neni vlastnim vyplodem V. Trefneho (Ubuntaka telem i dusi), ale pouze vysledek jeho editace podkladu, ktere dostala redakce od EliteChoice s.r.o.

Tak takhle to úplně nebylo. "Článek" jsem psal sám, tedy samozřejmě míněno těch pár odstavců textu, co tam je. Co jsem od EC dostal byly odpovědi (překvapivě), ale i otázky jsou "můj výmysl".

> A redakce si nedala s overenim realneho stavu veci zadnou praci.

Redakce to má z Opavy do Prahy daleko :-) Já sám jsem v kavárně párkrát byl. Přiznávám, že u počítačů jsem toho moc nenaseděl, ale nijak "ostudné" mi to tam nepřišlo. Na židli jsem se nebál sednout, špínu jsem tam také neviděl a pitím se neotrávil.

Jak ale již říkal Vlasta, cílem rozhodně nebylo hodnotit samotnou kavárnu, ale pouze tamní nasazení Ubuntu.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Linux v internetové kavárně Oceán Café
Vlastimil Ott 29. 06. 2011, 15:30:24
Odpovědět  Odkaz 
> Nejde o to zda, informovat ci nikoli. Jde o to informovat objektivne a ne pouze podle podkladu zaslanych dotycnou firmou.

Co vás vede k závěru, že nám firma zaslala podklady? Napsal jsem, že dodala informace, tedy že taková kavárna existuje a další, které si můžete přečíst. Článek samozřejmě psal Vojtěch Trefný.

> Ta net kavarna neni prave vystavni skrin Linuxu a jeho nasazovani do praxe, takze nez redakce da podobny PR clanek do tisku, tak bych doporucoval alespon minimalni "research".


Já pořád nevidím v textu vychvalování kavárny, ale popis řešení. Tento článek se netiskne, vychází pouze elektronicky. Nejedná se o PR článek, ale text autorský a "research" proběhl.

Pokud byste nám dodal informace o kavárnách, které se vám líbí víc a běží na Linuxu, rádi bychom o nich napsali. O žádných jiných bohužel nevíme.

Díky za reakce.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog