přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Šťastný statek s Edubuntu

Šťastný statek s Edubuntu

edubuntu.png

Luděk Šťastný provozuje linuxovou počítačovou učebnu na Šťastném statku v obci Provodín u České Lípy. Jaké možnosti mu konkrétně distribuce Edubuntu nabízí?


Před rokem jsme konečně zahájili dětské tábory a počítačová školení na Šťastném statku v obci Provodín u České Lípy. Protože já osobně jsem povoláním „ajťák“, rád bych se kromě vymýšlení programu pro děti a práce s koníky stále věnoval tomuto oboru, i když méně než v minulosti. V našem domě je počítačová učebna s deseti pracovními stanicemi a jedním serverem, kterou využíváme pro školení základů práce s počítačem, tvorby webových stránek nebo administraci serverů. Po celodenním programu v přírodě si děti také rády odpočinou a naučí se opravdu ovládat počítač, nikoli jen hrát hry – práce se souborovým systémem, zabezpečení počítačů, tvorba jednoduchých webů či úprava fotografií a videí patří dnes mezi velmi důležité činnosti.

Počítačová učebna na Šťastném statku Počítačová učebna na Šťastném statku

Největší dilema bylo ve výběru vhodného operačního systému. Osobně používám v práci Linux, neboť mojí profesí je administrace serverů, ovšem ohledně tohoto systému na klientech se stále vedou spory. Je skvělé, že za Linux není třeba platit předražené licence, otázkou však zůstává jeho celková použitelnost. Také výběr distribuce bývá obtížný, neboť je nutné zohlednit přednosti i zápory každé z nich. Nakonec jsem se rozhodl, že Linux i na desktopech vyzkouším, a nainstaloval jsem kromě Ubuntu serveru 10.04 také distribuci Edubuntu 10.04.

Pro Ubuntu, respektive Edubuntu, jsem se rozhodl především proto, že zde existují výborné wiki-tutoriály, ohromný rozšířený repozitář Debianu plus další stovky aplikací v externích repozitářích především přes Launchpad – pro naše potřeby nebylo třeba nic kompilovat. Práce se systémem je jednoduchá a děti nemají problémy se v menu a nastavení orientovat. Výhodou je též spousta výukových aplikací dostupných hned po instalaci a také jednoduché odinstalování či vypnutí nepotřebných služeb, které běh systému značně urychlí.

Počítačová učebna na Šťastném statku Počítačová učebna na Šťastném statku

Na takovém systému mohou pracovat i nejmenší děti, které si oblíbily výukové aplikace a hry Ktuberling (Potato Guy), Childsplay, GCompris, KGeography, Tux, Of Math Command a rády nakreslí obrázek v jednoduchém editoru Tux Paint či programují s Littlewizardem. Školákům i dospělým uživatelům systém nabízí vše potřebné, osobně jsem přesvědčen, že pro školy se jedná o ideální operační systém. Již jednoduchá kancelář zastoupená programy Abiword či Gnumeric plně postačí, pro rozsáhlejší dokumenty a tabulky lze využít oblíbený OpenOffice.org (respektive LibreOffice) či IBM Lotus Symphony. Výuka tvorby webových stránek v systému Joomla, úprava fotografií a tvorba efektů pomocí vynikajícího GIMPu a úprava videa v aplikaci PiTiVi či Kino pro domácí a poloprofesionální použití je zcela bezproblémová.

Zdálo by se, že nejslabší je Linux ve hrách, to však již zdaleka není pravdou. V repozitářích, na Launchpadu a především na serveru GetDeb lze nalézt pecky vyrovnávající se podobným hrám pro Microsoft Windows. Zkuste např. Megaglest, Zero Ballistics, World of Padman, Frogatto, Wormux, Hedgewars, Smoking Guns, Danger from the Deep, Funguloids, Astromenace, UFO Alien Invasion či Alien Arenu. Pokud vám nebudou stačit, je možné zkusit nativní komerční hry pro Linux nebo ty určené pro Microsoft Windows rozběhat ve Wine. Jeho nastavení je složitější, existuje však výborný projekt PlayOnLinux, který umí automaticky danou hru či aplikaci nainstalovat. Schválně se podívejte na seznam podporovaných her (případně i jiného softwaru), budete nadšeni, co vše pod Linuxem běží...

Takhle vypadá iTALC z pohledu vyučujícího Takhle vypadá iTALC z pohledu vyučujícího

Všechny počítače ovládám pohodlně pomocí skvělého nástroje iTALC, který umožňuje mimo jiné vzdálené zapnutí či vypnutí počítače a při výuce zobrazování části mé obrazovky bez nutnosti vlastnit projektor. Dlouho se zdálo, že projekt stagnuje, v posledních měsících se však konečně objevují další nové verze.

Přiblížení jednoho z počítačů Přiblížení jednoho z počítačů

Nesmíme však zapomínat ani na konkurenční systém Microsoft Windows. Je třeba si uvědomit, že tento má na desktopech stále pevné místo a děti jej pro život znát potřebují. Místo nepohodlného dualbootu využíváme virtualizační nástroj VirtualBox, který je v posledních verzích již velice stabilní. Takže ani uživatelé, kteří Linux příliš nemilují, nezůstanou zkrátka, veškeré aplikace popsané výše lze spustit i zde.

Po více než roce používání potvrzuji, že Linux má pevné místo na serverech i desktopech a linuxová počítačová učebna ve školách či podobných institucích dokáže nabídnout vše potřebné. Každý má právo na výběr a nechce-li za software platit, díky Linuxu a podobným systémům již nemusí.

Autorem článku je Luděk Šťastný, provozovatel Šťastného statku. www.stastnystatek.cz

Nahoru

Příspěvky

Šťastný statek s Edubuntu
Watcher 8. 03. 2011, 06:09:29
Odpovědět  Odkaz 
Jinak co se tyce deti a Linuxu, doporucuji stejne dobry, ne-li lepsi distro SkoleLinux => www.slx.no, http://www.slx.no/en/take-a-tour ;-)
A zkombinovat to se serverem Debian 6 squeeze, nevidim problem :-)

At se dari, vypada to u vas moc hezky !
Miroslav Hrončok Re:Šťastný statek s Edubuntu
Miro Hrončok 8. 03. 2011, 12:53:49
Odpovědět  Odkaz 
To vypadá dost zajímavě, jen trochu neaktuálně (Lenny).
Re:Re:Šťastný statek s Edubuntu
Watcher 8. 03. 2011, 15:22:38
Odpovědět  Odkaz 
Nekde na netu bylo, ze uz je nejaka alfa nebo co od Skolelinux (tedy based on Debian 6), ale jelikoz Skolelinux je cool, neni duvod to nejak hrotit, IMHO :D
Popr. aktualizovat jednotlive apps individualne... ;)
Šťastný statek s Edubuntu
Luděk Šťastný 9. 03. 2011, 10:08:37
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za příspěvky, o Skolelinuxu jsem také uvažoval a je to skvělá distribuce, která nabídne prakticky to samé, co Edubuntu. Nemusíte instalovat zvlášť Debian server, Skolelinux nabízí při instalaci profily pro Main server, Workstation, Thin-Client-server a Standalone, takže žádnou službu včetně LTSP není problém rozchodit. Škoda, že její vydání je vždy pozadu za aktuálním Debianem, osobně také preferuji distribuci s dlouhodobou podporou, kterou právě Ubuntu LTS nabízí, vždy cca po 2.5 letech jeden desktop aktualizuji na další LTS vydání a následně naklonuji instalaci na ostatní stanice. U serveru provádím reinstalaci až po necelých 5 letech, zde pro školní a výukové prostředí není třeba novější vydání. Každopádně jsem moc rád, že projekt Skolelinux existuje a mám možnost v případě potřeby jej využít.
Šťastný statek s Edubuntu
W. 9. 03. 2011, 11:35:28
Odpovědět  Odkaz 
Ja tedy preferuji Debian jelikoz prece jen, v porovnani s Ubuntu, co je stabilnejsi ? :D
Vime, ze ? :p

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz