přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena

Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena

opensuse.png

Je tady další verze linuxové distribuce openSUSE. A protože – jak je nyní v módě – jsou nyní verze číslovány podle nového schématu, není touto verzí 12.0, nýbrž 12.1. Jedná se o první verzi openSUSE vydanou po dokončení rozprodeje firmy Novell. Pojďme se tedy podívat, jak se nová situace projevila na tom, co distribuce nabízí.


Proč 12.1?

V poslední době se poněkud roztrhl pytel se změnami číslování verzí softwaru. Těmi asi nejvýznamnějšími jsou linuxové jádro (kde byla opuštěna řada 2.6, přešlo se na řadu 3 a další verze jsou již číslovány jinak než dosud) a produkty Mozilly, tedy především webový prohlížeč Firefox a e-mailový klient Thunderbird (kde vydávání nových „hlavních“ verzí v rychlém tempu vyvolává u řady uživatelů silnou nevoli, hlavně kvůli problémům s některými doplňky).

Stranou nezůstala ani distribuce openSUSE, kde se rovněž „najelo“ na nové číslovací schéma, byť ne tak radikálně odlišné od toho původního. Verze se budou nyní vydávat vždy s periodou 8 měsíců a podle toho, kdy je ta která verze vydávána, nese své vedlejší číslo (za tečkou). Číslo 1 znamená listopadovou verzi, číslo 2 červencovou a číslo 3 březnovou. Aktuální verze je listopadová, proto nese číslo 12.1.

Obsažené verze softwaru

Leckoho na nových verzích distribucí zajímá, jaké verze jednotlivých programů obsahuje. Z těch nejdůležitějších lze u openSUSE 12.1 uvést:

  • jádro 3.1.0

  • knihovna GNU C verze 2.14

  • X.org 7.6

  • KDE 4.7

  • GNOME 3.2

  • Xfce 4.8

  • OpenJDK 1.6.0

  • Firefox 7

  • Thunderbird 7

  • LibreOffice 3.4

  • Scribus 1.4

  • Inkscape 0.48

  • GIMP 2.6

Oproti openSUSE 11.4 se posunula hlavně verze jádra a pak programů Mozilla Firefox a Thunderbird (i když musíme ve všech případech brát v úvahu i to, že se právě u těchto softwarů změnil způsob číslování). Určitě největším funkčním skokem je ale GNOME 3.2.

Instalace

Instalátor se opět oproti dřívějšku prakticky nezměnil. V podstatě jedinou změnu jsem zaznamenal ohledně výchozího nastavení pro šifrování hesel. Namísto dřívějšího algoritmu Blowfish se nově používá hešování SHA-512. Jinak je to „jak přes kopírák“ z verzí 11.2–11.4, včetně nedopřeložených textů, které jsem kritizoval minule. Proto jsem ani nedělal screenshoty z instalace, nepřinesly by nic nového. Totéž se týká i doby trvání instalace – na fyzický stroj (viz recenzi openSUSE 11.4) trvala instalace okolo dvaceti minut, na virtuální stroj s jedním procesorem a pamětí 1 GB (VirtualBox 4.1) to trvalo asi o čtvrt hodiny déle.

Přihlašovací obrazovka openSUSE 12.1 Přihlašovací obrazovka openSUSE 12.1

Návrat ke kyselejší barvě

U openSUSE 11.4 jsem chválil decentnější, tmavší výchozí barevnost prostředí. Asi jsem přechválil, protože 12.1 je opět o něco blíže té „kyselé“ zelené z verze 11.2. Na druhou stranu barva není z mého pohledu tak nepříjemná, aby bránila používání distribuce. Koneckonců, komu by se nelíbila, může si nastavit jiné barevné schéma či si to udělat celé po svém.

Výchozí vzhled plochy openSUSE 12.1 těsně po instalaci Výchozí vzhled plochy openSUSE 12.1 těsně po instalaci

Co se týká barvy, poněkud „zezelenal“ také nastavovací program YaST2. Jak si můžete všimnout, výchozí tlačítko nese právě tuto barvu. To je ale asi tak jediné, co se v tomto programu změnilo. Jinak se chová stejně jako dřív.

YaST2 YaST2

Významné novinky

Apper

První z novinek, které si může člověk snadno všimnout, je nasazení nového správce balíčků Apper. Balíčky lze samozřejmě spravovat dosavadními způsoby, tedy například přes YaST2 či zypper, případně nízkoúrovňově pomocí RPM. Již delší dobu ale existuje nástroj PackageKit, který funguje jako backend pro správu balíčků v systému. Nad ním pracují různé frontendy, ten pro prostředí KDE se dříve nazýval KPackageKit.

Správce balíčků Apper Správce balíčků Apper

Frontend byl ale nedávno zásadním způsobem přepsán a současně získal nový název: Apper. Má poskytovat co nejjednodušší přístup ke správě balíčků, tedy vyhledávání, instalaci, aktualizace, odebírání atd. Dá se říct, že tyto požadavky Apper v podstatě plní, je na tom ale tragicky s rychlostí (i když to může být částečně i problém démona packagekitd, těžko říct). Na následujícím obrázku vidíte to, s čím se budete v tomto programu setkávat často – animaci signalizující, že probíhá nějaká operace. Zatímco YaST2 vrací výsledky hledání okamžitě, u Apperu si počkáte sekundy až desítky sekund.

Apper – čekání na výsledky vyhledávání Apper – čekání na výsledky vyhledávání

To ale není jediný problém. Při byť jen zběžném vyzkoušení programu se projevila také chyba se zobrazováním podrobností. Zobrazily se informace od jednoho balíčku, ale při přechodu na jiné balíčky již stále zůstávaly informace původní.

Apper – nainstalované balíčky, chyba v zobrazení podrobností Apper – nainstalované balíčky, chyba v zobrazení podrobností

Apper je dosud zjevně dost „syrový“ (ostatně byl vydán teprve 10. října), proto asi bude lepší ho jen zkoušet a hlásit nalezené chyby; pro skutečnou správu balíčků zatím používat jiný program. S Apperem se však ve výchozím nastavení každý setká při automatických aktualizacích – již dříve se používal KPackageKit, nyní je to tedy Apper.

Informace o připravených aktualizacích Informace o připravených aktualizacích

AppArmor je pryč

Všiml jsem si toho už při instalaci, kde při výchozím nastavení balíčky bezpečnostní technologie AppArmor nebyly zaškrtnuty a tedy se ani nenainstalovaly. Pátrání v různých e-mailových konferencích naznačilo, že důvodem tohoto nastavení je analýza skutečného využití AppArmor. Zkrátka, většina uživatelů ho nejenže nikdy nepoužívala, ale ani nevěděla, že ho v systému má. Nastavit správně AppArmor sice není tak těžké jako třeba u SELinuxu, nicméně i tak to není triviální práce a předpřipravené profily dodávané v distribuci často nebyly dotaženy do plně funkčního stavu (o čemž se mohl snadno přesvědčit každý, kdo se u starších verzí openSUSE pokusil použít AppArmor třeba s webovým prohlížečem).

Proto se tvůrci distribuce rozhodli AppArmor z výchozí instalace odstranit. Zůstává i nadále k dispozici jak na instalačním DVD, tak v repozitářích, takže kdo by ho chtěl použít, může. Uvažuje se také o implementaci nové technologie, která by zastřešila AppArmor, SELinux, grsecurity a další technologie umožnila jejich jednotnou správu. Je ale otázkou, zda se něčeho takového dočkáme.

Přepínání klávesnic ihned k dispozici

Nepříjemnou vlastností předchozích verzí distribuce openSUSE bylo, že když si člověk zvolil při instalaci češtinu, nainstalovala se do KDE natvrdo česká klávesnice, a pokud někdo chtěl ještě anglickou (při používání počítače pro vývoj softwaru to většina uživatelů preferuje), musel si ručně zapnout rozložení klávesnic. To už se u 12.1 dělat nemusí, přepínání české a anglické klávesnice je po instalaci okamžitě k dispozici. Je to víceméně drobnost, ale někomu to mohlo velice „pít krev“.

Přepínání klávesnic je připraveno již po instalaci Přepínání klávesnic je připraveno již po instalaci

Oyranos Colour Management System + KolorManager

Mizerná podpora správy barev byla linuxovým distribucím poměrně často vyčítána. Jednou z odpovědí na tuto kritiku je systém Oyranos, který není závislý na konkrétním desktopovém prostředí. Nad ním pracuje frontend, pro prostředí KDE je jím KolorManager.

Tyto technologie jsou nyní v openSUSE 12.1 obsaženy, přestože se ve výchozím nastavení neinstalují (je potřeba je zvolit ručně). Lze je ale zatím považovat spíš za technology preview než za věc pro běžnou práci. Už proto, že KolorManager po otevření nastavovacího dialogu spotřebuje přes 600 MB paměti.

Systém správy barev Oyranos a jeho frontend KolorManager Systém správy barev Oyranos a jeho frontend KolorManager

Peklo zamrzlo: openSUSE umí přehrávat MP3

Netěšte se předčasně – není to bohužel tak, že by stačilo spustit přehrávač, otevřít nějaký MP3 soubor a už by to hrálo. Tak jednoduché to není. Nicméně nastal posun v tom, že zatímco dřív se musela podpora instalovat ručně, teď stačí spustit Amarok a odsouhlasit doinstalování podpory.

Amarok přehrávající MP3 Amarok přehrávající MP3

Tedy ne, že by to byl nějak výrazný pokrok (a mimochodem u Kaffeine to tak jednoduché není, je nutné přidat vhodný komunitní repozitář), ale jde o malý, symbolický krůček k lepší uživatelské použitelnosti openSUSE pro multimédia. Kdo chce získat mnohem větší možnosti, prostě si nainstaluje MPlayer (případně s nějakým frontendem) tak jako dřív. Na tom se nic nemění.

Zvýrazňování výrazů v grepu

Mezi dalšími novinkami lze zmínit například „obarvený“ grep. Ve výchozím nastavení grep barví ve výstupu hledaný výraz; připomíná to zvýrazňování výrazů na webu při přechodu z vyhledávačů. Může se to hodit pro lepší orientaci ve výsledcích.

Grep zvýrazňuje hledané výrazy Grep zvýrazňuje hledané výrazy

Ostatní novinky

Nového je toho samozřejmě mnohem víc. V repozitářích lze najít například webový prohlížeč Chromium 16, groupware Horde 4 či cloudové technologie OpenStack, OpenNebula a Eucalyptus. Z vývojových nástrojů je k dispozici například LLVM3, clang a nástroje pro jazyk Go. Podrobnější informace najdete na portálu openSUSE.

openSUSE 12.1 na notebooku

Minule jsem si stěžoval na problémy spojené s provozem openSUSE 11.4 na notebooku. Jednalo se hlavně o chybu v jádře, v ovladači DRM pro grafické karty Intel. Tehdejší stav prakticky vylučoval provozování openSUSE na noteboocích s některými typy těchto karet. U openSUSE 12.1 tedy šlo v první řadě o to, zda bude vůbec co testovat.

Instalace proběhla hladce, podobně jako na virtuálním stroji a fyzickém desktopu. Tím to ale naštěstí neskončilo a i nastartovaný systém fungoval zcela bez problémů, včetně těch popsaných minule. Chyba v jádře byla tedy už zjevně opravena a používání openSUSE 12.1 na strojích s Intel Extreme Graphics II již nestojí nic v cestě.

openSUSE 12.1 běžící na notebooku openSUSE 12.1 běžící na notebooku

Co se týká dalších funkcí, s bezdrátovými sítěmi žádné potíže nebyly, vyhledávání i připojování fungovalo bez jakýchkoli problémů. Podobně potěšily i funkce související s řízením spotřeby – dokonce bylo vyslyšeno mé volání (přestože jsem tak formálně nečinil, jen jsem se o tom zmiňoval v recenzích) po tom, aby se i při připojeném adaptéru zavřením víka notebook uspával do paměti. Někoho taková funkce nepotěší, někoho ale ano. Názory na to mohou být různé, ale nemuset přemýšlet o tom, zda nejdřív odpojit adaptér a pak teprve zaklapnout víko či naopak, považuji za uživatelsky příjemnější.

Zajímavé by jistě bylo srovnání distribucí z hlediska spotřeby, ovšem vzhledem k problémům s minulou verzí distribuce jsem srovnávací test na svém notebooku provést nemohl. Pokud by se někdo k takovému testu odhodlal, může přispět svými poznatky například do komentářů.

GNOME 3.2

Minulá verze distribuce openSUSE byla specifická v tom, že kromě stabilní verze prostředí GNOME (2.32) obsahovala také preview verze 3. openSUSE 12.1 obsahuje již jen jednu verzi, a to GNOME 3.2. Bohužel virtuální stroj tomuto prostředí „nevoní“ a reaguje na něj chybovou zprávou.

Prostředí GNOME 3.2 na virtuálním stroji Prostředí GNOME 3.2 na virtuálním stroji

To však nebrání provozu prostředí a jeho vcelku hladkému používání. GNOME a jeho aplikace běží svižně, vzhled se oproti verzím 2.x posunul velmi kupředu a „vymoženost“ odstranění tlačítek pro minimalizaci a maximalizaci do openSUSE 12.1 nepronikla. Není tedy důvod, proč GNOME 3.2 v této distribuci nepoužívat.

Používání GNOME 3.2 v distribuci openSUSE 12.1 Používání GNOME 3.2 v distribuci openSUSE 12.1

Zkušenosti s provozem

Kromě již popisované syrovosti programu Apper se při testování neobjevily žádné významné problémy. Distribuce působí „bezešvým“ a dobře odladěným dojmem (ostatně na Milestone 3 jsem v červenci testoval KDE 4.7 a už tehdy působil systém dobrým dojmem, přestože byl ve stavu značné rozpracovanosti).

Subjektivně se systém openSUSE 12.1 zdál být o něco pomalejší než starší verze, spotřebovával více paměti a při paměti 1 GB a méně mnohem častěji sahal na disk. V takové situaci je dobré odhalit viníka. Pohled na tabulku procesů ukazuje značnou „nenažranost“ procesů Akonadi, problém se tedy zdá být v tomto. Stačilo Akonadi odinstalovat (s ním samozřejmě „odešly“ i programy, které na něm závisejí – tedy Kontact, KMail, KAddressBook a další) a problém zmizel. Proto doporučuji těm, kdo chtějí používat openSUSE 12.1 na slabším počítači s nepříliš velkým množstvím paměti, volit jiné desktopové prostředí než KDE nebo odstranit ze systému Akonadi (pokud není potřeba používat programy, které na něm závisejí). Při paměti 2 GB a více už tyto problémy nejsou.

Výrazně pomalejší je oproti předchozím verzím start systému. V tomto se lze samozřejmě utěšovat tím, že to není potřeba dělat často – ale i tak je to nepříjemná věc. Příčinou je zřejmě přechod z programu init na systemd a s tím související syrovost. Nelze tedy do budoucna vyloučit odladění k výrazně vyššímu výkonu.

Prostředí KDE v openSUSE 12.1 – globus na ploše Prostředí KDE v openSUSE 12.1 – globus na ploše

Celkový dojem

Distribuce openSUSE udělala ve verzi 12.1 ohromný krok kupředu. Byla vyřešena řada drobností, které v systému přetrvávaly léta a kazily dojem z jinak kvalitní distribuce. Z openSUSE je nyní velmi stabilní, spolehlivý a propracovaný systém, který se nainstaluje a lze ho hned plnohodnotně používat. K nepříjemným vlastnostem nové verze patří vyšší paměťové nároky v KDE (dané změnou architektury KDE PIM) a relativně pomalý start.

Nahoru

Příspěvky

Michal Hrušecký Rychlost bootu
Michal Hrušecký 16. 11. 2011, 00:50:26
Odpovědět  Odkaz 
Zajimavy. Nedavno jsem aktualizoval server a co me prijemne prekvapilo byla prave rychlost bootu. Nechtelo se mi verit, ze za tu chvilku uz je nabootovano. Ono to ale tak trochu klame - systemd pousti vsechno najednou, tak mam login driv, nez pocitac celej dobootuje (a nemusi to bejt idealni pro pomaly disky), ale i tak me to prijemne prekvapilo. Na notebooku se chystam 12.1 vyzkouset zitra, tak sem zvedavej, jak s tou rychlosti zamota pridani grafickeho prostredi a pomalejsi disk :-D
Lukáš Jelínek Re: Rychlost bootu
Lukáš Jelínek 16. 11. 2011, 01:08:59
Odpovědět  Odkaz 
Ono asi bude dost záležet na konkrétním HW. Je možné, že je to výrazně optimalizováno pro hodně jader. A protože jsem to zkoušel na (nikoli nejnovějších) strojích s 1 až 2 jádry, bylo to pomalé. Co nejdřív to zkusím nainstalovat na novější čtyřjádro a pak uvidíme ;-)
Re: Rychlost bootu
michalq 16. 11. 2011, 13:08:27
Odpovědět  Odkaz 
Na mem notebooku (Lenovo TP T410) i desktopu (HP Elite 3000) bootuje openSUSE 12.1 rychleji nez prechozi verze o cca 10-15%.

Jedinny problem, ktery jsem zanamenal je nemoznost (nebo ma neschopnost?) pripojit se v prostredi KDE na internet pres network manager a mobil NOKIA E72 s bluetooth v rezimu modemu. Poklud byste nekdo vedel jak na to, dej vedet.
Re: Rychlost bootu
xhc 16. 11. 2011, 15:11:57
Odpovědět  Odkaz 
rýchlosť bootu (aspoň u mňa - intel c2d e6600 + nvidia 7600gt + kde4) je podstatne rýchlejšia - vypnutie takisto .. to všetko priemerne obsadenej na 700 MB z 2 GB RAM
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Občasčtoucí 16. 11. 2011, 08:12:53
Odpovědět  Odkaz 
LOL
Lukáš Jelínek napsal:
"Mezi dalšími novinkami lze zmínit například „obarvený“ grep."
Opravdu pokládáte doplnění alias grep='grep --colour=auto' někam do /etc/profile za významnou novinku distribuce? To se potom možná v další verzi dočkáte i obarveného ls - alias ls='ls --color=auto'
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Lukáš Jelínek 16. 11. 2011, 13:16:10
Odpovědět  Odkaz 
Zmínil jsem hned několik takových drobností, které považuji za významné novinky (i to nastavení napájecích profilů). Sice to je všechno strašně jednoduché udělat, ale vtip je v tom, že když se něco stane výchozím nastavením, je to něco úplně jiného, než si to muset nastavovat ručně. Vždycky jsem tvrdil (a stále tvrdím), že jednou z hlavních překážek rozšiřování Linuxu mezi běžné uživatele jsou nepřívětivá výchozí nastavení. grep sice není určen "klikačům", ale i tak je pěkné, že je barvení v defaultu zapnuté (a myslím si, že mnoho adminů ani neví, že to zapnout jde).
Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
mackarof 18. 11. 2011, 06:24:07
Odpovědět  Odkaz 
sice ls --color=auto davam ako prvu vec do aliasov ale o tej ficurke grepu som teda nevedel... v podstate som to nidky nepotreboval (6rok linuxu ako primar desktop z toho 3r arch)x vacsinou som sa sustredil na parametre typu -iE -A -B -C :) ale alias uz mam spraveny na ten autocolor grepu.
ps: alias ll='ls -alh --color=auto --group-directories-first' mozno sa niekomu zide :)
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
daks 16. 11. 2011, 08:46:32
Odpovědět  Odkaz 
Prostředí GnomeShell lze ve VirtualBoxu rozjet, ale musí být v nastavení povolená akcelerace, alespoň 128MB video paměti a nainstalovaný přídavky pro hosta (GuestAdditions). Když pak při startu zkřížíte prsty (stačí na jedné ruce), Gnome nespadne do fallbacku ;-)
Andrej Pavelka Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Andrej Pavelka 16. 11. 2011, 11:19:26
Odpovědět  Odkaz 
Amarok je ktorá verzia? Na mojom ubuntu 10.04 je verzia 2.4.0, v ktorej som sa hodne sklamal, keď som si ho porovnal s Amarokom asi 1.4, ktorý som predtým používal na Debian lenny. Rozčuľovala ma rýchlosť štartu, zmena v GUI a to, že po vypnutí Amaroku som vždy musel ručne ukončiť proces, lebo automaticky sa pri vypnutí neukončil a kým som ho ručne neukončil, nešiel mi zvuk pri prehrávaní flashových videí. Používam teda Clementine. Je už Amarok trochu opravený?
Michal Hrušecký Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Michal Hrušecký 16. 11. 2011, 13:49:50
Odpovědět  Odkaz 
Ta blokace zvuku byla kdysi davno, kdyz se jeste veci praly o zvukovku. S pulseaudiem nebo jinym zvukovym systemem by se neco takoveho nemelo stavat ;-)
Lukáš Jelínek Re: Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Lukáš Jelínek 16. 11. 2011, 14:02:58
Odpovědět  Odkaz 
Blokace měla smysl v dobách, kdy se používal OSS - tam to ani jinak nešlo. Od dob ALSA už (kromě výjimečných situací) smysl nemá. Jinak Amarok je tam 2.4.3 a zatím jsem žádné problémy nezaznamenal.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
airlive 16. 11. 2011, 12:59:53
Odpovědět  Odkaz 
Přepínání klávesnic tímto způsobem funguje minimálně od verze 11.2.
http://imageshack.us/f/259/snmek4.png/
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Lukáš Jelínek 16. 11. 2011, 13:18:47
Odpovědět  Odkaz 
Přepínání klávesnic tímto způsobem funguje snad od KDE 1.0 ;-) Ale v openSUSE se to až do verze 11.4 muselo ručně zapnout, u ještě starších verzí (asi před 11.0?) se tam ta rozložení musela dokonce ručně přidávat.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena - Apper a KPackageKit
Miloslav Havrda 16. 11. 2011, 13:16:05
Odpovědět  Odkaz 
Já na stolním PC používám OpenSuSe 11.4 64-bit a i KPackageKit je hrozně pomalý.
A někdy se i podivně chová.

Jak tedy píšete, možná Apper je pomalý právě proto, že KPackageKit používá.

Děkuji za recenzi.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
BulldogChivava 16. 11. 2011, 15:47:42
Odpovědět  Odkaz 
Nevite nekdo jak na nVidia ovladac v teto verzi openSuSe ?
Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
xhc 16. 11. 2011, 17:16:39
Odpovědět  Odkaz 
počkaj "tu chvilku" kym vyjdu repozitare na nvidiu pre opensuse 11.2 a mas vystarane...

http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories#NVIDIA_drivers

alebo je tu este ina moznost: rucne z nvidia stranky

(vo vseobecnosti sa odporuca instalovat z repozitara)
Re: Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
xhc 16. 11. 2011, 17:17:25
Odpovědět  Odkaz 
-- je jasne ze som mal na mysli 12.1 (nie 11.2)
Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
BulldogChivava 16. 11. 2011, 18:01:37
Odpovědět  Odkaz 
Diky za odpoved O.K, pockam - na instalaci nVidia ze stranek vyrobce si netroufam :)
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
pschindl 16. 11. 2011, 20:35:46
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl bych pouze upozornit na jednu malou nepřesnost. Tlačítka pro minimalizaci a maximalizaci jsou viditelná pouze ve fallback modu (ze kterého jsou pořízeny screenshoty). V Gnome-shellu tyto tlačítka určitě chybí (byť sem to netestoval), ale není problém si je přidat zpátky v nástroji gnome-tweak-tool
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Lukáš Jelínek 16. 11. 2011, 23:31:57
Odpovědět  Odkaz 
Díky za informaci, tak to jsem se radoval předčasně. No nic, GNOME stejně nepoužívám, tak mi ta absence tlačítek nevadí.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Enrico Badalamento 16. 11. 2011, 20:48:03
Odpovědět  Odkaz 
díky za recenzi, už stahuju DVD 12.1 :-) a jdu testovat ...
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
SantuS 17. 11. 2011, 01:08:22
Odpovědět  Odkaz 
No je nainstalováno a zásadní problém pro mě je na světě. Špatná vertikální synchronizace obrazu (HP ProBook 4710s ATI Radeon HD řada 47xx). Po instalaci ovladačů od AMD/ATI je to o něco lepší, ale pořád ve stavu, kdy nejde plynule přehrávat ani video. :) Takže se půjdu kouknout na Xorg a uvidím co se s tím dá dělat.
Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Tomas 17. 11. 2011, 17:26:55
Odpovědět  Odkaz 
Cavko.

Mam dotaz ohladne TOUCHPAD-u/CLICKPADU. V najnovsich HP notebookoch je takyto ::

http://www.hardwaresphere.com/wp-content/uploads/2010/03/hp-probook-clickpad.jpg

Mam HP ProBook 4530s a na nom Ubuntu 11.10 a nefunguje mi vypinanie touchpadu. Bug je tu :: bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/582809

Funguje niekomu vypinanie a zapinanie touchpadu na openSUSE? Pozeral som ze openSUSE ma nejake vlastne patche nato
Re: Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
SantuS 17. 11. 2011, 17:57:25
Odpovědět  Odkaz 
To sem nikterak neměl potřebu zkoušet, takže nevím. Ale mělo by to fungovat, protože hlavně řady ProBook se prodávájí s instalací SLED, takže bych na nich měl openSUSE fungovat přeci jenom líp než ostatní distribuce.
Re: Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Jarda 17. 11. 2011, 22:27:58
Odpovědět  Odkaz 
Taky nefunguje (mam 8540w), buttonek se sice prebarvi na cerveno ale nic to nedela. Stejne tak mi nefunguje zmena hlasitosti a vypinani zvuku, sice to blika a ukazatel na obrazovce se meni, ale hraje to proad stejne.

Na druhou stranu me poprve poradne funguje webkamera a prestaly chyby kolem ACPI, diky kterym systemove procesy pertezovaly CPU...
Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
SantuS 17. 11. 2011, 18:00:11
Odpovědět  Odkaz 
Tak problém vyřešen. Stačila čistá instalace OS a vše funguje jak má. Akorát jsem teď zkoušel i Gnome 3.2 a v nastavení jaké má hned po instalaci mi přijde strašně nepřehledná.
Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Leinad 18. 11. 2011, 11:07:53
Odpovědět  Odkaz 
Měl jsem HP 4730s a pokud jsem jel na ATI + catalyst, tak mi nešlo zapnout Tear Free Desktop v možnostech. Když jsem kontaktoval podporu, tak to vysvětlovali tak, že je to díky novince v řadě "s", kdy ATI, kvůli úsporné technologii možnosti přepínání karet Intel za ATI, zobrazuje přes framebuffer Intelovské karty a nemůže tak ovlivnit synchronizaci - stejně tak jsem neměl možnost v Catalyst Control Center změnit barevný profil, či Xineramu
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Vin 17. 11. 2011, 10:13:55
Odpovědět  Odkaz 
Zkoušel někdo, jak funguje snapper? (Aplikace, která využívá vlastností btrfs - umí zálohovat a obnovovat snapshoty oddílů, případně i samotných souborů).
Michal Hrušecký Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Michal Hrušecký 18. 11. 2011, 08:29:28
Odpovědět  Odkaz 
Velmi zbezne sem zkusil. Snapshot to vytvorilo, umelo ho to vylistovat a koukal sem, kde skoncil. To bylo zatim vse, ale mam v planu si s tim dal hrat ;-)
Nahrazení jádra
Stranger 17. 11. 2011, 10:58:17
Odpovědět  Odkaz 
Zkoušel někdo zda jde, do 12.1 nahrát staré jádro 2.6.35, které na tom bylo se spotřebou lépe? a zda to má vůbec smysl?
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Michal 19. 11. 2011, 19:29:22
Odpovědět  Odkaz 
No zatím šlape pěkně. Ale je tam neúplná čeština a zhoršil se design.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Michal 19. 11. 2011, 19:29:27
Odpovědět  Odkaz 
No zatím šlape pěkně. Ale je tam neúplná čeština a zhoršil se design.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Jirka 20. 11. 2011, 21:22:04
Odpovědět  Odkaz 
NB eMachine s AMDečkem instalace vpoho,

desktop samodomo s AMD 1700+, 512MB, starší ATI GK (něco jako 9200) problém po restartu textový režim YASTu , préí neznámá grafická karta, 11.x šlapaly vpohodě.
Ondřej Vitha Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Ondřej Vitha 21. 11. 2011, 16:09:31
Odpovědět  Odkaz 
Po několika dnech používání můžu říct hlavní věci: Výdrž systému na provoz z baterie se rapidně snížila. Při použití Gnome 3.2 klesla doba výdrže dokonce i pod 2 hodiny. Teoreticky by to měla opravit nová verze jádra, kde má být lepší podpora chipsetů od Intelu. Tak uvidíme. :)
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
Lukáš Jelínek 21. 11. 2011, 16:33:53
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem teď zase zkusil upgrade z openSUSE 11.4 a narazil jsem na záludnost. Instalátor přidá do nabídky GRUBu položky pro novou verzi, ale ty staré neodstraní. Po dokončení instalace se to restartuje a ... bez nabídnutí volby se to snaží nabootovat starou verzi, což pochopitelně selže (starý kernel tam je, ale ostatní věci už jsou překopané). Čili pak se to musí znovu restartovat a potom ručně vybrat správnou verzi (nyní už to jde). A nakonec opět ručně odstranit ty staré položky.
Recenze openSUSE 12.1: Řada drobností vyřešena
David Opletal 22. 11. 2011, 10:43:57
Odpovědět  Odkaz 
Nainstaloval jsem si o vikendu 12.1 a mp3 do Amaroku se mi "jednoduse nedoinstalovaly" a musel jsem je nahodit rucne a ani se mi nepridal prepinac klavesnice. Jinak jsem s touto verzi spokojeny. Dostat ji do stavu, na jaky jsem zvykli z minulych verzi, trvalo asi hodinku cisteho casu.
Jan Papež překlad openSUSE
Jan Papež 22. 11. 2011, 13:14:30
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za propracovanou recenzi.

Chci reagovat na stav překladu: Problém v současné době je takový, že situace překládání poněkud stagnuje. Zkusil jsem se nedávno zapojit. V podstatě do teď se ještě podílel Vojtěch Zeisek a pár dalších lidí, kteří se mi v současné době vůbec neozvali, že by ještě něco podnikali. Jinak to vypadá - z mého pohledu začínajícího překladatele - že velký kus práce udělali lidé už před několika lety, jako např. Klára Cihlářová, a od té doby se přeložené věty jen přenáší a přibývá těch "fuzzy" a nepřeložených.

Tímto bych chtěl tedy vyzvat fandy openSUSE, abyste se zapojili do překladu openSUSE, a také pomohli s překladem české verze wiki na adrese cs.opensuse.org. Pokud byste chtěli začít, koukněte na stránku http://cs.opensuse.org/Help:Translation a zapojte se do mailových konferencí opensuse-cz, opensuse-translation a opensuse-wiki. K tomu, abyste mohli překládat, není potřeba zas takové geekovské znalosti. Spíš umění porozumět anglicky psanému textu a vhodně ho formulovat do češtiny.

Díky!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog