přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Finanční srovnání Windows a Ubuntu

Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 10:19:10
Odpovědět  Odkaz 
Pěkné shrnutí. Jen dvě poznámky:

Pokud vyměníte vadný díl v době záruky, tak licenci OEM neztrácíte.

Štítek k prokazování legálnosti nestačí, k tomu by měl sloužit doklad o nabití (faktura, darovací smlouva...). Ale jak dokazují různé kauzy, člověk si legálností nemůže být u nesvobodného softwaru jist nikdy.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
sarlej 19. 09. 2011, 10:53:58
Odpovědět  Odkaz 
"Konkrétně po poruše a následné výměně základní desky je potřeba zakoupit novou licenci."
To není tak úplně pravda: "Co se tedy stane, pokud některou z nich potřebujete vyměnit? Přijdete o právo používat operační systém? Dobrá zpráva je, že NE, pokud tou součástí není základní deska (motherboard, MB). Ještě lepší zprávou je, že i v případě, kdy se MB porouchá ve standardní záruční lhůtě, licence OS zůstává v platnosti. Obvykle je po podstatném zásahu do hardwaru (například výměna HD) potřeba provést reaktivaci po telefonu, ale máte na ni nárok, takže ji aktivační linka provede." http://technet.microsoft.com/cs-cz/ee625745.aspx
A v praxi jsem se nesetkal s tím že by mi nechtěli reaktivovat windows po výměně zakladní desky.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 11:17:45
Odpovědět  Odkaz 
Aktivaci lze i po výměně několikrát provést přes Internet. Dříve to tak nebylo, ale pro ně je to telefonické řešení nákladné a zákazníci "otravovali" asi příliš často, tak ty podmínky změkčili. Teprve až překročíte nějaký počet reaktivací, přinutí vás to použít telefon. A i na něm je hlasový automat, který vám položí pár "záludných" otázek typu "Na kolikátý počítač tu licenci instalujete". A teprve až i u toho překročíte nějaký počet reaktivací, začne to s vámi řešit živý operátor.
František Bártík Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 19. 09. 2011, 11:48:07
Odpovědět  Odkaz 
Microsoft také píše na http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx : "V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny."

Je potřeba rozlišovat dva úhly pohledu :

1. Na co zakládá uzavřená licence a zákonná úprava spotřebiteli nárok?
2. Jak v praxi obvykle Microsoft, partneři a prodejci postupují?

Článek jsem psal z prvního hlediska.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
qwert 19. 09. 2011, 18:38:49
Odpovědět  Odkaz 
Vzhledem k právům zaručeným GPL licencí je užívání Ubuntu legální, dokud práva garantována GPL nezaniknou (při porušení GPL)
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Slavko 21. 09. 2011, 23:23:44
Odpovědět  Odkaz 
"Operační systém Ubuntu vyrábí soukromá společnost Canonical ltd..."

začiatok vety a hneď dva bludy:
1, Ubuntu nie je operačný systém (správne: Ubuntu využíva operačný systém Linux)
2, Cannonical ho nevyrába (Správne: Ubuntu distribuuje Cannonical)

V skutočnosti Ubuntu používa 89% svojich balíkov z Debianu a len 7% je výsledok čistej práce komunity Ubuntu, dokonca aj z tých 89% len 17% upravujú, a to hlavne kvôli zmenám vzhľadu a používateľskej prívetivisti. Koľko percent práce je výsledok samotného Cannonical si domyslite sami. Zdroj: http://raphaelhertzog.com/2010/12/06/state-of-the-debian-ubuntu-relationship/

Ako Linux, tak práca správcov balíkov Debianu je síce licencovaná pod GPL a teda ich použitie v Ubuntu je legálne, ale ich privlastňovanie už legálne nie je a je porušením GPL.

Tu nikto nerobí korekciu?! Ďalej som to ani nečítal...
Martin Šín Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Martin Šín 22. 09. 2011, 08:59:24
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, asi tomu nerozumím a nechci se hádat o slovo, ale podle mě Ubuntu je operační systém (jak např. uvádí hned na úvodní stránce - "Ubuntu is a fast, secure and easy-to-use operating system") - co by to také bylo jiného, jíst se to nedá a topinky mi to neudělá..

Tím, že ho Canonical nevytváří bych si také zcela jistý nebyl, viz. směr vývoje ubuntu a ignorování hlasů toho co zbylo z komunity. Podle mě si jde Ubuntu svojí cestou a zcela v souladu s požadavky firmy Canonical a tak ho (podle mě) Canonical vyrábí. Na stránkách Ubuntu to zmiňují tak trochu šalamounsky - "As the leader of the Ubuntu Project, Canonical .."
Jiří Eischmann Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Jiří Eischmann 22. 09. 2011, 13:15:08
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s autorem článku:
1) Podle definice např. Wikipedie [1] je Ubuntu operačním systémem, naopak Linux je jen kernel.

2) Takže podle vás Škoda nevyrábí Fabii? Protože vás můžu ubezpečit, že >90 % součástek Fabie vyrobil někdo jiný než Škoda.

Na to, abyste se tu pohoršoval nad autorem a redakcí LE, máte opravdu nesolidní argumenty.

[1] Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Tomas Bryja 19. 10. 2011, 14:38:53
Odpovědět  Odkaz 
A kdyz uz chcete tolik slovickarit pane Slavko, tak nezamenujte Linux = jádro operacniho systemu a GNU/Linux = samotny operacni system
Andrej Pavelka Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Andrej Pavelka 25. 10. 2011, 15:21:52
Odpovědět  Odkaz 
Linux je chápaný dvojmo:
- v užšom ponímaní je to skutočne len jadro
- v širšom ponímaní je to kompletný operačný systém s príkazovým interprétom, s GUI a so všetkými jemu prisluchajúcimi aplikáciami.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Pavel Šimerda (pavlix) 15. 11. 2011, 13:45:52
Odpovědět  Odkaz 
Mě spíš překvapuje tvrzení, že Ubuntu je dostupné pod GPL verze 2. To podle mě není pravda.
Miroslav Hrončok Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Miro Hrončok 15. 11. 2011, 15:04:57
Odpovědět  Odkaz 
Máš pravdu, že to není tak úplně 100% pravdivé tvrzení. Přesto si myslím, že vzhledem ke kompatibilitě můžeš Ubuntu vzít jako celek a vydat ho pod GPLv2, nebo ne?
František Bártík Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 15. 11. 2011, 15:57:53
Odpovědět  Odkaz 
re Pavel Šimerda (pavlix) : Ubuntu obsahuje části, které může Canonical využívat pouze pod licencí GPLv2. Dílo založené na GPLv2 softwaru musí být distribuováno v souladu s GPLv2 licencí. Přesněji podle ustanovení 2b licence GPLv2 nabyvatel licence GPLv2 (zde Canonical) musí umožnit, aby odvozené dílo (zde Ubuntu) mohlo být jako celek bezplatně poskytnuto každé třetí osobě v souladu s ustanoveními licence GPLv2. Jediná výjimka z copyleftu je popsána v závěru §2 licence GPLv2.

To však neznamená, že všechny části Ubuntu jsou dostupné pouze pod licencí GPLv2. Například mnohé komponenty jsou dostupné pod licencemi typu BSD a MIT, které umožňují rozšiřování dílo pod GPLv2.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
palo 2. 09. 2013, 10:56:21
Odpovědět  Odkaz 
cakal som clanok o porovnani celkovych nakladov na nasadenie a dlhodobej prevadzky/spravy systemov(kompatibilny hw, problemy s instalaciou, softwarom...). clanok je cisty odpad, pretoze ze je ubuntu zdarma vie kazdy a kolko stoji windows si moze kazdy do par sekund pozriet na alze.
Petr Valach Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Petr Valach 2. 09. 2013, 17:24:57
Odpovědět  Odkaz 
No, jsem docela rád, že nejsem autorem článku. Kdybyste mi totiž pod něj napsal, že je odpadem, vězte, že bych si to s vámi vyřídil po svém. Slušně, ale velmi asertivně.

Článek odpadem není, jsem rád, že ho nadkolega sepsal...
Lukáš Jelínek Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Lukáš Jelínek 2. 09. 2013, 17:56:31
Odpovědět  Odkaz 
Podrobnější rozpitvání nákladů na ten který systém v různých situacích je kdyžtak tady: http://www.linuxexpres.cz/duel/linux-versus-windows-naklady-na-porizeni-a-provoz