přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Finanční srovnání Windows a Ubuntu

Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 10:19:10
Odpovědět  Odkaz 
Pěkné shrnutí. Jen dvě poznámky:

Pokud vyměníte vadný díl v době záruky, tak licenci OEM neztrácíte.

Štítek k prokazování legálnosti nestačí, k tomu by měl sloužit doklad o nabití (faktura, darovací smlouva...). Ale jak dokazují různé kauzy, člověk si legálností nemůže být u nesvobodného softwaru jist nikdy.
sarlej 19. 09. 2011, 10:53:58
Odpovědět  Odkaz 
"Konkrétně po poruše a následné výměně základní desky je potřeba zakoupit novou licenci."
To není tak úplně pravda: "Co se tedy stane, pokud některou z nich potřebujete vyměnit? Přijdete o právo používat operační systém? Dobrá zpráva je, že NE, pokud tou součástí není základní deska (motherboard, MB). Ještě lepší zprávou je, že i v případě, kdy se MB porouchá ve standardní záruční lhůtě, licence OS zůstává v platnosti. Obvykle je po podstatném zásahu do hardwaru (například výměna HD) potřeba provést reaktivaci po telefonu, ale máte na ni nárok, takže ji aktivační linka provede." http://technet.microsoft.com/cs-cz/ee625745.aspx
A v praxi jsem se nesetkal s tím že by mi nechtěli reaktivovat windows po výměně zakladní desky.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 11:17:45
Odpovědět  Odkaz 
Aktivaci lze i po výměně několikrát provést přes Internet. Dříve to tak nebylo, ale pro ně je to telefonické řešení nákladné a zákazníci "otravovali" asi příliš často, tak ty podmínky změkčili. Teprve až překročíte nějaký počet reaktivací, přinutí vás to použít telefon. A i na něm je hlasový automat, který vám položí pár "záludných" otázek typu "Na kolikátý počítač tu licenci instalujete". A teprve až i u toho překročíte nějaký počet reaktivací, začne to s vámi řešit živý operátor.
František Bártík Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 19. 09. 2011, 11:48:07
Odpovědět  Odkaz 
Microsoft také píše na http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx : "V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny."

Je potřeba rozlišovat dva úhly pohledu :

1. Na co zakládá uzavřená licence a zákonná úprava spotřebiteli nárok?
2. Jak v praxi obvykle Microsoft, partneři a prodejci postupují?

Článek jsem psal z prvního hlediska.
qwert 19. 09. 2011, 18:38:49
Odpovědět  Odkaz 
Vzhledem k právům zaručeným GPL licencí je užívání Ubuntu legální, dokud práva garantována GPL nezaniknou (při porušení GPL)
Slavko 21. 09. 2011, 23:23:44
Odpovědět  Odkaz 
"Operační systém Ubuntu vyrábí soukromá společnost Canonical ltd..."

začiatok vety a hneď dva bludy:
1, Ubuntu nie je operačný systém (správne: Ubuntu využíva operačný systém Linux)
2, Cannonical ho nevyrába (Správne: Ubuntu distribuuje Cannonical)

V skutočnosti Ubuntu používa 89% svojich balíkov z Debianu a len 7% je výsledok čistej práce komunity Ubuntu, dokonca aj z tých 89% len 17% upravujú, a to hlavne kvôli zmenám vzhľadu a používateľskej prívetivisti. Koľko percent práce je výsledok samotného Cannonical si domyslite sami. Zdroj: http://raphaelhertzog.com/2010/12/06/state-of-the-debian-ubuntu-relationship/

Ako Linux, tak práca správcov balíkov Debianu je síce licencovaná pod GPL a teda ich použitie v Ubuntu je legálne, ale ich privlastňovanie už legálne nie je a je porušením GPL.

Tu nikto nerobí korekciu?! Ďalej som to ani nečítal...
Martin Šín Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Martin Šín 22. 09. 2011, 08:59:24
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, asi tomu nerozumím a nechci se hádat o slovo, ale podle mě Ubuntu je operační systém (jak např. uvádí hned na úvodní stránce - "Ubuntu is a fast, secure and easy-to-use operating system") - co by to také bylo jiného, jíst se to nedá a topinky mi to neudělá..

Tím, že ho Canonical nevytváří bych si také zcela jistý nebyl, viz. směr vývoje ubuntu a ignorování hlasů toho co zbylo z komunity. Podle mě si jde Ubuntu svojí cestou a zcela v souladu s požadavky firmy Canonical a tak ho (podle mě) Canonical vyrábí. Na stránkách Ubuntu to zmiňují tak trochu šalamounsky - "As the leader of the Ubuntu Project, Canonical .."
Jiří Eischmann Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Jiří Eischmann 22. 09. 2011, 13:15:08
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s autorem článku:
1) Podle definice např. Wikipedie [1] je Ubuntu operačním systémem, naopak Linux je jen kernel.

2) Takže podle vás Škoda nevyrábí Fabii? Protože vás můžu ubezpečit, že >90 % součástek Fabie vyrobil někdo jiný než Škoda.

Na to, abyste se tu pohoršoval nad autorem a redakcí LE, máte opravdu nesolidní argumenty.

[1] Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Tomas Bryja 19. 10. 2011, 14:38:53
Odpovědět  Odkaz 
A kdyz uz chcete tolik slovickarit pane Slavko, tak nezamenujte Linux = jádro operacniho systemu a GNU/Linux = samotny operacni system
Andrej Pavelka Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Andrej Pavelka 25. 10. 2011, 15:21:52
Odpovědět  Odkaz 
Linux je chápaný dvojmo:
- v užšom ponímaní je to skutočne len jadro
- v širšom ponímaní je to kompletný operačný systém s príkazovým interprétom, s GUI a so všetkými jemu prisluchajúcimi aplikáciami.
Pavel Šimerda (pavlix) 15. 11. 2011, 13:45:52
Odpovědět  Odkaz 
Mě spíš překvapuje tvrzení, že Ubuntu je dostupné pod GPL verze 2. To podle mě není pravda.
Miroslav Hrončok Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Miro Hrončok 15. 11. 2011, 15:04:57
Odpovědět  Odkaz 
Máš pravdu, že to není tak úplně 100% pravdivé tvrzení. Přesto si myslím, že vzhledem ke kompatibilitě můžeš Ubuntu vzít jako celek a vydat ho pod GPLv2, nebo ne?
František Bártík Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 15. 11. 2011, 15:57:53
Odpovědět  Odkaz 
re Pavel Šimerda (pavlix) : Ubuntu obsahuje části, které může Canonical využívat pouze pod licencí GPLv2. Dílo založené na GPLv2 softwaru musí být distribuováno v souladu s GPLv2 licencí. Přesněji podle ustanovení 2b licence GPLv2 nabyvatel licence GPLv2 (zde Canonical) musí umožnit, aby odvozené dílo (zde Ubuntu) mohlo být jako celek bezplatně poskytnuto každé třetí osobě v souladu s ustanoveními licence GPLv2. Jediná výjimka z copyleftu je popsána v závěru §2 licence GPLv2.

To však neznamená, že všechny části Ubuntu jsou dostupné pouze pod licencí GPLv2. Například mnohé komponenty jsou dostupné pod licencemi typu BSD a MIT, které umožňují rozšiřování dílo pod GPLv2.
palo 2. 09. 2013, 10:56:21
Odpovědět  Odkaz 
cakal som clanok o porovnani celkovych nakladov na nasadenie a dlhodobej prevadzky/spravy systemov(kompatibilny hw, problemy s instalaciou, softwarom...). clanok je cisty odpad, pretoze ze je ubuntu zdarma vie kazdy a kolko stoji windows si moze kazdy do par sekund pozriet na alze.
Petr Valach Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Petr Valach 2. 09. 2013, 17:24:57
Odpovědět  Odkaz 
No, jsem docela rád, že nejsem autorem článku. Kdybyste mi totiž pod něj napsal, že je odpadem, vězte, že bych si to s vámi vyřídil po svém. Slušně, ale velmi asertivně.

Článek odpadem není, jsem rád, že ho nadkolega sepsal...
Lukáš Jelínek Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Lukáš Jelínek 2. 09. 2013, 17:56:31
Odpovědět  Odkaz 
Podrobnější rozpitvání nákladů na ten který systém v různých situacích je kdyžtak tady: http://www.linuxexpres.cz/duel/linux-versus-windows-naklady-na-porizeni-a-provoz

Public Relations

Synology High Availability

Pro mnoho podniků a organizací je dnes životně důležitá nepřetržitá dostupnost jejich IT systémů. Výpadky a odstávky totiž způsobují stále větší škody, což vyvíjí tlak na IT oddělení, aby zajistila maximální dostupnost dat a klíčových aplikací.

Pokračování ...

Public Relations

Linux a poker aneb Jde to dohromady?

Dávno jsou pryč doby, kdy se uživatelé Windows smáli těm, kteří preferují jiný operační systém. Dřív bylo samozřejmě náročnější především na Linuxu spustit jakékoliv hry, nicméně v dnešní době to už takový problém není.

Pokračování ...