Díky za článek.
MC je už dlouho mezi prvními programy, které do jakékoliv distribuce dodatečně instaluju (obvykle tam totiž defaultně nebývá). Už víckrát mi vytrhl trn z paty v případě, že nešlo nabootovat do grafického prostředí a byla třeba nutná úprava nějakých systémových souborů apod.
Ono totiž pamatovat si bezchybně konzolové krakorce (příkazy) není zas tak úplně triviální a umějí to spíš linuxoví guru. Já se mezi ně nepočítám, jakkoliv s Linuxem pracuju už léta...
Příspěvky Midnight Commander – všestranný souborový správce

Ivan Kmeťo 13. 11. 2018, 06:09:10
Odpovědět Odkaz

Petr Valach 12. 11. 2018, 21:06:01
Odpovědět Odkaz
No tak zase jako výchozí v normálním GUI ho nemám, těmi jsou u mě Krusader nebo Double Commander. Holt vzpomínky na a občasné použití TC se musí někde projevit ;-)
Ale v konzoli MC nemá chybu a asi ani konkurenci.
Ale v konzoli MC nemá chybu a asi ani konkurenci.
MC je vskutku nezbytnost minimálně jako skvělý nástroj pro konzoli. Že jde o nezbytnost, poznáte, kdykoli se nedostanete do X/waylandu nebo tam nečekaně spadnete. U distribucí s rescue diskem pak není za MC náhrady.
Osobně mám raději Double Commander (na desktopu), který vypadá moderně, jde nakonfigurovat a upravit, atd. umí v podstatě to samé co MC...
btw: nevím proč, ale stejně z 99,9% práce ze soubory obstarávám přes ten Ubuntí průzkumník :-)
btw: nevím proč, ale stejně z 99,9% práce ze soubory obstarávám přes ten Ubuntí průzkumník :-)
Midnight Commander – všestranný souborový správce
Jan Šimůnek 25. 09. 2022, 17:37:14
Odpovědět Odkaz
Já znal MC z MonkeyLinuxu, kde jsem se naučil základy práce s ním. Pak jsem zkoušel na poslední free verzi Red Hatu grafického správce systému z Gnome, který však padal, a někdy i do nutnosti resetu počítače (guru by to možná zvládl, já ne, ani nyní). Tak jsem přešel na emulátor konzoly se zapnutým MC, a od té doby mám prakticky kdykoli zapnu počítač spuštěno několik konzol s MC, grafika sem, grafika tam. A používám ho od práce se soubory po spouštění programů. Neumím si počítač bez něj ani představit (respektive dovedu: Windows :-) ).
Jan Šimůnek 25. 09. 2022, 17:37:14
Odpovědět Odkaz