přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Midnight Commander – všestranný souborový správce

Midnight Commander – všestranný souborový správce
Jirka 12. 11. 2018, 19:50:54
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek.

MC je už dlouho mezi prvními programy, které do jakékoliv distribuce dodatečně instaluju (obvykle tam totiž defaultně nebývá). Už víckrát mi vytrhl trn z paty v případě, že nešlo nabootovat do grafického prostředí a byla třeba nutná úprava nějakých systémových souborů apod.

Ono totiž pamatovat si bezchybně konzolové krakorce (příkazy) není zas tak úplně triviální a umějí to spíš linuxoví guru. Já se mezi ně nepočítám, jakkoliv s Linuxem pracuju už léta...
Ivan Kmeťo Re: Midnight Commander – všestranný souborový správce
Ivan Kmeťo 13. 11. 2018, 06:09:10
Odpovědět  Odkaz 
Tiež je pre mňa mc jeden z balíčkov (najmä kvôli zvyku z minulosti a Windowsov kde som mal Far Manager), ktoré inštalujem vždy automaticky. Používam posledného pol roka primárne i3wm a je to oveľa praktickejšie ako sa preklikávať kartami v napr. v Thunare. Nie som si úplne istý, ale mc má zrejme tiež config súbor a po pravde neviem čo vśetko sa dá cez to nastaviť, raz sa k tomu snáď dostanem a pozriem sa či je to na niečo užitočné ako iba na farebé témy.
Petr Valach Midnight Commander – všestranný souborový správce
Petr Valach 12. 11. 2018, 21:06:01
Odpovědět  Odkaz 
Protože jsem článek maličko pomáhal dávat dohromady, patřil jsem mezi jeho první čtenáře. Musím říct, že lituji, že jsem MC dlouho ignoroval. Krátce jsem si jej užil na vysoké, ale potom ticho po pěšině. Dnes vidím, že je to mocný prográmek, takže se stal pro mě výchozím souborovým správcem, učím se s ním dělat a je to moc prima :).
Re: Midnight Commander – všestranný souborový správce
Jirka 12. 11. 2018, 22:14:39
Odpovědět  Odkaz 
No tak zase jako výchozí v normálním GUI ho nemám, těmi jsou u mě Krusader nebo Double Commander. Holt vzpomínky na a občasné použití TC se musí někde projevit ;-)

Ale v konzoli MC nemá chybu a asi ani konkurenci.
Midnight Commander – všestranný souborový správce
Petr Ježek 15. 11. 2018, 09:19:30
Odpovědět  Odkaz 
MC je vskutku nezbytnost minimálně jako skvělý nástroj pro konzoli. Že jde o nezbytnost, poznáte, kdykoli se nedostanete do X/waylandu nebo tam nečekaně spadnete. U distribucí s rescue diskem pak není za MC náhrady.
Midnight Commander – všestranný souborový správce
Marek 18. 11. 2018, 22:50:35
Odpovědět  Odkaz 
Osobně mám raději Double Commander (na desktopu), který vypadá moderně, jde nakonfigurovat a upravit, atd. umí v podstatě to samé co MC...
btw: nevím proč, ale stejně z 99,9% práce ze soubory obstarávám přes ten Ubuntí průzkumník :-)
Midnight Commander – všestranný souborový správce
Jan Šimůnek 25. 09. 2022, 17:37:14
Odpovědět  Odkaz 
Já znal MC z MonkeyLinuxu, kde jsem se naučil základy práce s ním. Pak jsem zkoušel na poslední free verzi Red Hatu grafického správce systému z Gnome, který však padal, a někdy i do nutnosti resetu počítače (guru by to možná zvládl, já ne, ani nyní). Tak jsem přešel na emulátor konzoly se zapnutým MC, a od té doby mám prakticky kdykoli zapnu počítač spuštěno několik konzol s MC, grafika sem, grafika tam. A používám ho od práce se soubory po spouštění programů. Neumím si počítač bez něj ani představit (respektive dovedu: Windows :-) ).