Před pár dny vyšla nová verze legendární linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux 7.
Chtel jste asi rict: Před pár dny vyšla sedmá verze legendární linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux.
Příspěvky Red Hat Enterprise Linux 7
Podle mě je v pořádku i první formulace, i když bych sám použil spíš tu druhou. V některých jiných případech by nemusel být význam dostatečně zřejmý, nicméně v tomto konkrétním je nepochybné, jak to s těmi verzemi je.
Aby byla v pořádku první formulace, musela by být mezi slovy "distribuce" a "Red" čárka. Dále jsem tam někde zahlédl slovo "standartu". Stále bohužel spousta lidí nechápe rozdíl mezi slovy "standarta" (tedy prapor či zástava) a "standard" (což je zhruba totéž co "norma"). "Standartu" tedy je onen prapor, ve 4. pádu.
"Standartu" je samozřejmě špatně, děkujeme za upozornění, už jsem to opravil. U té formulace v perexu být podle mě čárka nemusí (i když může, je to přívlastek na pomezí mezi těsným a volným).
"Jako výchozí prostředí je zde GNOME v klasickém provedení, což usnadní migraci ze starších verzí, kde se ještě nachází GNOME 2. Uživatelé předchozího vydání tak prakticky nepocítí žádnou změnu, což je určitě dobře."
To je jak citace z oficiálních materiálů, nikoliv realita. Pokud vím, nefungují pluginy z Gnome 2 a ten řádek se spuštěnými aplikacemi nepodporuje ani pravé tlačítko, ani přehazování pořadí spuštěných aplikací
To je jak citace z oficiálních materiálů, nikoliv realita. Pokud vím, nefungují pluginy z Gnome 2 a ten řádek se spuštěnými aplikacemi nepodporuje ani pravé tlačítko, ani přehazování pořadí spuštěných aplikací
Jinak, jsem z toho RHEL docela zklamaný. Nechápu použití PHP 5.4, když Fedora, na které stavěli, měla PHP 5.5, KDE 4.10, když 4.11 byla označena za dlouhodobé vydání a odstranění Thunderbirda sice chápu, ale Evolution je výrazně uživatelsky horší. Nasazení starého Pythona taky trochu chápu, když je výrazně používanější, ale určitě to nepomůže rozšiřování Pythonu 3. Starý kernel a Mesa naštěstí moc nevadí, protože to docela často aktualizují, staré Qemu také slíbili aktualizovat.
Hodnotit enterprise distribuci podle (minor!) verze PHP mi přijde přinejmenším zvrhlé. Jinak s tím Thunderbirdem souhlasím. Fedora je pevně závislá na dvojkové řadě Pythonu, takže těžko říct.
To verzování je třeba brát více kontextově. Mezi major verzemi Chrome 35 a Chrome 36 není skoro žádný rozdíl, mezi "minor" verzemi PHP 5.2 a 5.3 či mezi 5.3 a 5.4 byl dost velký rozdíl (5.3 klíčové nové funkce, PHP 5.4 velké rozbíjení kompatibility pomocí deprecated funkcí, o PHP 5.5 moc nevím, zatím jsem se o ni nezajímal). Minor u PHP bych tedy bral až třetí číslo a to mi je opravdu jedno, jestli je tam PHP 5.4.16 nebo 5.4.19.
Chápu. Špatně jsem se vyjádřil, asi jsem měl závorku úplně vynechat. Ale popravdě řečeno ten Python 3.x by mě trápil o mnoho víc, přecijen je to teď snad už hlavní linuxové skriptovátko.