přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce

Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce

cd.png

Možností, jak kopírovat klasické jednovrstvé DVD, je více. Můžete k tomu použít vypalovací programy, jako je K3B a Gnomebaker, nebo přímo programy k tomu určené, jako je např. k9copy. Mimo těchto komplexních grafických nástrojů lze použít i klasické programy a nástroje příkazové řádky. Pojďme se nyní podívat na tyto univerzální nástroje.


1.

Obraz Video DVD vytvoříte standardně pomocí příkazu dd.

dd if=/dev/dvd of=DVD.iso bs=2048

Za direktivou if se uvádí jméno zařízení, ze kterého se čte, typicky to je /dev/dvd, ale může to být také /dev/cdrom nebo /dev/hda, atd. Za parametrem of následuje jméno výstupního souboru, v našem případě DVD.iso. Parametr bs (block size) udává velikost bloku, po kterém se čte. Velikost bloku 2048 představuje 2048 kB, tedy 2 MB, což je běžná velikost cache paměti většiny vypalovaček.

Příkaz dd patří mezi tzv. tiché programy. Program standardně zobrazí informace o množství přenesených dat až po svém ukončení, během kopírování dat z jednoho místa na druhé zobrazuje pouze případné chyby při čtení.

Příkaz dd je vskutku univerzálním nástrojem. Lze ho použít nejen k výše uvedenému kopírování Video DVD, ale prakticky jakýchkoliv datových DVD a samozřejmě i pevných disků, disket či záloze nebo obnově MBR disku atd.

2.

K vypálení získaného obrazu, jinak řečeno vypálení kopie disku, se běžně používá nástroj growisofs. Příkaz pro vypálení obrazu může vypadat následovně

growisofs -dvd-compat -Z /dev/dvd=DVD.iso

Parametr -dvd-compat zajišťuje co největší kompatibilitu vypáleného Video DVD. Za přepínačem -Z následuje jméno zařízení, v našem případě jím je vypalovačka použitá pro čtení média i zápis, spolu se jménem obrazu kopírovaného DVD.

Pamatujte, že je potřeba mít k zařízení příslušná práva. Prakticky to znamená, že uživatel, pod kterým se vypaluje, musí mít oprávnění nejen číst z /dev/dvd, ale i zapisovat na toto zařízení.

3.

Celý shellový program, který vám provede kopírování DVD na počítači s jednou čtecí/zapisovací mechanikou, pak může vypadat např. takto:

#!/bin/bash
dd if=/dev/dvd of=DVD.iso bs=2048
eject
echo "Pro pokračování vlož prázdné DVD a stiskni [Enter]"
read
growisofs -dvd-compat -Z /dev/dvd=DVD.iso
eject
rm DVD.iso
echo "Hotovo"

Stáhněte si soubor kopie_dvd. U staženého souboru nezapomeňte nastavit práva pro jeho spuštění zadáním příkazu chmod u+x kopie_dvd. Soubor pak spustíte zadáním: ./kopie_dvd.

4.

Význam příkazů v předchozím ukázkovém skriptu je následující:

  • eject provádí vysunutí média z CD/DVD mechaniky
  • echo vypíše na obrazovku text uzavřený v uvozovkách bezprostředně za ním
  • read čeká na vstup ukončený klávesou [Enter]
  • rm smaže soubor

5.

Skript můžete dál snadno upravovat sami. Bude vám k tomu stačit i minimální znalost programování v BASHi.

Nahoru

Příspěvky

Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce
m. 23. 06. 2008, 11:18:43
Odpovědět  Odkaz 
Nebylo by ve skriptu take vhodne testovat, jak dane prikazy dopadly? Alespon takto... growisofs && rm, aby v pripade, ze vypalovani selze, nemuseli jsme grabovat znovu...?
Martin Šín Re:Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce
Martin Šín 23. 06. 2008, 11:45:04
Odpovědět  Odkaz 
Bylo, ale to je na vás. Jak správně píšete, je to skript. Já k tomu přidávám, že to je můj skript a to znamená, že mi vyhovuje. Takže upravujte, přepisujte tak, aby to vyhovovalo i vám. ;-)
Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce
m. 23. 06. 2008, 11:25:35
Odpovědět  Odkaz 
Nebylo by ve skriptu take vhodne testovat, jak dane prikazy dopadly? Alespon takto... growisofs && rm, aby v pripade, ze vypalovani selze, nemuseli jsme grabovat znovu...?
Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce
tomolc 26. 06. 2008, 01:34:22
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím

Som si všimol že to dd nejak vyťažuje na 100% CPU - to je bežné?
Nestačilo by použiť mkisofs? (Prípadne niečo iné)

tomolc
Martin Šín Re:Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce
Martin Šín 26. 06. 2008, 08:49:59
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že mkisofs vytváří strukturu disku, tuto strukturu ale už máte vytvořenou (a je uložená na vlastním dvd), takže to je myslím zbytečné dělat znovu. Ano, dd vytěžuje CPU, ale zároveň mi nepřipadne, že sebere úplně vše (procesor mám podtaktovaný a nějak to s ním nehnulo do vyšších sfér).
dd pak zatěžuje cpu jednoduše tím, že "jede co to dá", když kopírujete hromadu dat z jednoho místa na druhé, pak vám to cpu zatíží (i na těch zmiňovaných 100%) a může se to projevit i zpomalením počítače... Pokud byste se systémem nemohl pracovat, pak můžete zkusit program nice nebo renice, který vám umožní nastavit prioritu procesu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux