přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum

Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum

Obrovskou výhodou Linuxu oproti konkurenčnímu operačnímu systému Windows je existence takzvaných živých (live) distribucí. Živá distribuce, pro ty co nevědí, je distribuce, která ke svému běhu nevyžaduje instalaci na pevný disk. Jediným požadavkem na počítač, na kterém má živá distribuce běžet, je schopnost z daného externího média startovat (bootovat). Naštěstí většina počítačů s výjimkou těch, u kterých to administrátor zakázal, toto zvládá.


Uplatnění živých distribucí je široké. Uživatelům, kteří se pohybují mezi různými počítači s různými operačními systémy, dává možnost mít svůj systém stále při sobě. Správci systému zas mohou živé distribuce využít při záchraně počítačů, na kterých selhal jiný operační systém. Vhod mohou živé distribuce přijít taktéž tehdy, kdy je potřeba rychle otestovat technické vybavení daného počítače, vyzkoušet funkčnost připojení k internetu a mnoho dalšího.

Mezi nejvýznamnější a mezi uživateli nejoblíbenější živé distribuce patří Knoppix, jehož velikou předností oproti jiným živým distribucím je výborná detekce hardwaru. Další výbornou věcí je pak vhodná volba softwaru, který je do distribuce Knoppixu zařazen. Autor recenzované knihy Kyle Rankin není daleko od pravdy, když v úvodu knihy přirovnává Knoppix k multifunkčnímu švýcarskému noži. Skutečně lze s Knoppixem udělat mnoho a právě recenzovaná kniha vám k tomu bude velkou měrou nápomocna.

Kniha Knoppix na maximum je rozdělena do devíti tematicky rozdělených kapitol. První kapitola se na zhruba dvaceti stránkách věnuje spouštění Knoppixu. Mimo základních věcí, které jsou vhodné především pro začátečníky, zde pár zajímavých parametrů naleznou i pokročilí uživatelé.

Druhá kapitola v sobě soustředí potřebné informace o používání pracovní plochy, v případě Knoppixu velmi rozšířeného prostředí KDE. Čtenář se zde seznámí s tím, jak pracovní plochu používat a nastavit. Dále jsou zde představeny některé užitečné aplikace a jejich nastavení. Nechybí zde ani nastavení tiskárny nebo připojení k internetu.

Předmětem třetí kapitoly je přizpůsobení pracovní plochy. Kromě toho, jak pracovní plochu přizpůsobit k obrazu svému, se zde čtenář dozví, jak instalovat aplikace do paměti RAM. Dále zde pak nalezne návod, jak používat trvalé úložiště, což mu umožní trvalé ukládaní dat tak, aby o svá data po restartu či přechodu k jinému počítači nepřišel.

Velmi krátká čtvrtá kapitola čtenáře naučí, jak bez problémů za použití Knoppixu nainstalovat jakoukoliv jinou linuxovou distribuci. Prakticky je zmiňována instalace linuxové distribuce Debian a Gentoo.

Páta kapitola čtenáře seznámí a naučí pracovat s nástroji, které přijdou velmi vhod při správě sítě a správě hardwaru. Z konkrétních věcí se zde mimojiné čtenáři naučí pomocí nástroje FreeNX realizovat připojení ke vzdálené pracovní ploše, pomocí nástroje Nessus provést bezpečnostní audit síťového zabezpečení a pomocí nástrojů dd a partimage pracovat s pevným diskem.

Šestá kapitola čtenáře postaví do situace, kdy se z jakékoliv příčiny zhroutil systém Linux a je potřeba ho opravit či alespoň zachránit, co se dá. Z důležitých věcí se zde čtenář naučí zálohovat zavaděč, opravit poškozené souborové systémy či obnovit data z nefunkčních diskových jednotek. Ač výsledek u těchto činností není nikdy jistý, je vždy dobré vědět, jak na tyto činnosti a alespoň se o úspěch pokusit.

Ač je kniha z větší části zaměřena na Linux, v sedmé kapitole se čtenář dozví, jak pomocí Knoppixu zachránit zhavarovaný systém Windows. Za skutečnou perličku lze v této kapitole považovat tip zaměřený na opětovné nastavení ztracených hesel ve Windows.

Osmá a závěrečná devátá kapitola poskytuje čtenářům vhled za obzory samotného Knoppixu. Seznamuje čtenáře s dalšími klony Knoppixu a radí, jak si sestavit vlastní Knoppix.

Součástí knihy je CD, které pochopitelně obsahuje Knoppix. Čtenář si tak hned všechny v knize popisované triky může vyzkoušet. Ač verze Knoppixu v knize není nejnovější, dá se stále výborně použít. Tomu, kdo by pak chtěl verzi aktuální, nic nebrání stáhnout si ji z internetu. Mně osobně se kniha velmi libí, a tak ji všem, kteří to s Linuxem myslí vážně, mohu doporučit.

Rankin, Kyle. Linux Knoppix na maximum. Computer Press, a.s., 2006, vydání první. Počet stran 304 černobílých. Doporučená cena: 299 Kč/449 Sk.

Nahoru

Příspěvky

Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum
Všímavý čtenář 30. 11. 2007, 22:02:17
Odpovědět  Odkaz 
Už před rokem vyšel velmi podobný článek
tady
Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum
Všímavý čtenář II 30. 11. 2007, 22:03:41
Odpovědět  Odkaz 
Už před rokem vyšel velmi podobný článek tady:
root.cz/clanky/linux-knoppix-na-maximum/
Vlastimil Ott Re:Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum
Vlastimil Ott 30. 11. 2007, 23:49:34
Odpovědět  Odkaz 
Ano, knížka není úplně nová - ostatně recenze na papíře vyšla kdovíkdy. Ale podle mě má více recenzí na různých portálech rozhodně smysl. Člověk pak může srovnávat pohledy autorů...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Faltýnek

Lukáš Faltýnek

Vystudoval informační management na Univerzitě Hradec Králové. Pracuje jako analytik/programátor. Láskou k počítačům vzplanul v roce 1986, kdy dostal svůj první počítač Atari 800 XL. S Unixem se poprvé setkal před dvanácti lety. Chvíli nato pak s Linuxem, který si pro jeho svobodu zamiloval. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří literatura, kinematografie a cestování.


  • Distribuce: Ubuntu

| blog