přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera

Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera

Moderni_web.png

Chcete se naučit tvořit moderní webové stránky a aplikace? Tak právě tohle kniha Moderní web od Petera Gasstona slibuje. Co se s ní můžete naučit?


Trocha teorie na začátek

Úvod vás provede stručnou historií vývoje webu a hlavně tím, co se za poslední roky změnilo. Třeba, že při vývoji webových stránek je potřeba počítat s tím, že na ně budou návštěvníci přistupovat z obrovského množství různorodých zařízení a ke každé kategorii jsou uvedena některá fakta, které je dobré si při vývoji uvědomit.

V první kapitole naleznete spoustu teoretických informací a popis struktury HTML dokumentu. Tuto část mohou čtenáři, kteří už nějaké zkušenosti s tvorbou stránek mají, přeskočit. Zajímavější už je druhá kapitola knihy, kde se naučíte o nových elementech jazyka HTML5 (article, section a další). Naučíte se zde také používat mikroformáty a přistupovat k nim s pomocí jQuery.

Responzivní webdesign a rozvržení

Této v poslední době čím dál tím důležitější oblasti vývoje je věnována celá třetí kapitola knihy. Naučíte se používat dotazy na médium a také nový element picture. Ve čtvrté kapitole jsou pak popsány různé způsoby rozvržení stránky – sloupcové, flexbox a mřížkové (grid). Je podle mě obrovská škoda, že chybí zmínka o systému rozvržení Bootstrap Grid, který je pro začátečníky snadno pochopitelný a navržení takového webu je velice rychlé a přímočaré.



JavaScript

Pátá kapitola knihy je věnována JavaScriptu, resp. jeho nejnovějším funkcím. V druhé části se pak dozvíte o těch nejznámějších knihovnách, za vše zmíním jQuery a Modernizr. U každé z uvedených knihoven je i příklad jejího použití, ale pokud se některou z nich rozhodnete na svých projektech používat, tak to stačit určitě nebude. A jestli se třeba chcete naučit pracovat s jQuery, tak k tomu vám nejlépe poslouží seriál, který od prosince na LinuxEXPRESu vychází.

„Mobilní“ API a další kapitoly

Celá kapitola je věnována aplikačním rozhraním, která se dají většinou využít na mobilních zařízeních – třeba API k informacím o stavu baterie, poloze, orientaci a nebo třeba ovládání vibrací. Kromě toho se naučíte zacházet s Local Storage API a využívat Drag&Drop. V knize se dále naučíte používat nové formáty formulářů (třeba formulář výběru barvy), pracovat s obrázky ve formátu SVG, vkládat na web videa skrze HTML5 (element video, bez použití Flashe samozřejmě) a na závěr kniha nabízí zajímavý pohled do budoucnosti.

V závěrečné části knihy se také nachází blok s informacemi o podpoře jednotlivých prohlížečů pro každou kapitolu zvlášť. Vzhledem k tomu, že byl ale aktualizován v březnu 2013, tak se spousta věcí změnila a je vhodnější využít některý z online testů webového prohlížeče (třeba skvělý html5test.com).

Závěr

Knihu bych s klidným svědomím doporučil každému, kdo se chce do vývoje čehokoliv „online“ pouštět. Nabízí ucelený přehled všeho možného, co se může při vývoji hodit. Je však potřeba si dát pozor na to, že spousta věcí se v této oblasti mění raketovým tempem, a to, co si přečtete v knížce, se už může v praxi dělat úplně jinak. A ještě jedna poznámka na závěr – ač se publikace tváří, že je vhodná pro úplně kohokoliv, tak to tak opravdu není a bez solidního základu v oblasti HTML, CSS a JavaScriptu z knihy vytěžíte zlomek toho, co doopravdy může nabídnout.

Název knihy: Moderní web
Autor: Peter Gasston
Nakladatelství: COMPUTER PRESS (Albatros Media a.s.)
Počet stran: 240
Doporučená cena: 399 Kč

Nahoru

Příspěvky

Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera
msh 9. 04. 2015, 13:43:57
Odpovědět  Odkaz 
Vydal Computer Press (CPress), doporučená cena 399 Kč, 240 stran.

http://knihy.cpress.cz/moderni-web.html
Lukáš Jelínek Re: Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera
Lukáš Jelínek 9. 04. 2015, 15:17:13
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme za připomenutí, informace o knize bohužel vypadly, už jsem je tam přidal.
Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera
msh 9. 04. 2015, 15:22:35
Odpovědět  Odkaz 
To nevadí, udělal jsem to za vás, místo abych prudil v komentářích. Za sebe jsem rád, že vůbec článek vyšel a upozornil na zajímavou knihu.
Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera
Lukas 9. 04. 2015, 20:51:36
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavá kniha, děkuji za recenzi. Asi do ní půjdu :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

František Zatloukal

František Zatloukal

Mladý open-source nadšenec, vývojář, Fedora Ambassador pro ČR. Aktuálně pracuje jako Associate Software Engineer v Red Hatu a dělá šéfredaktora na mojefedora.cz. Ve volném čase se věnuje sportu.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog