přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, „Agresivní strategie“ Firefox OS

„Agresivní strategie“ Firefox OS

Firefox OS

Mozilla plánuje pro Firefox OS doslova „agresivní strategii“ vydávání nových verzí. Každý 6 týdnů bude vydána verze s opravami chyb, verze s novými funkcemi budou vydávány jednou za čtvrt roku.


Podobně jako přicházejí nové verze webového prohlížeče Mozilla Firefox častěji než kdysi, plánuje se takový „agresivní“ přístup také pro operační systém Firefox OS. Jak řekl Alex Keybl, který má v Mozille oblast vydávání nových verzí na starosti, bude to nejagresivnější strategie, jaká tu kdy u mobilních systémů byla. Každých šest týdnů budou vydávány verze s opravami chyb, každé tři měsíce pak přijde verze s novými funkcemi.

Zatímco v prvním případě nejde o nic výjimečného (Microsoft má měsíční periodu opravných verzí), tak rychlé tempo nástupu nových funkcí, jaké Mozilla slibuje, tu opravdu ještě nebylo. Navíc se připravuje, že se budou nové verze nabízet všem uživatelům (formou aktualizací over-the-air) a zamezí se tak fragmentaci, k jaké došlo u systému Android. Výrobci přístrojů nicméně budou možnost řídit si aktualizace po svém.

Nahoru

Příspěvky

„Agresivní strategie“ Firefox OS
SpookY 22. 07. 2013, 11:32:27
Odpovědět  Odkaz 
"Výrobci přístrojů nicméně budou možnost řídit si aktualizace po svém."
... a tohle bude jádro problému, pokud bude mít poslední slovo výrobce a nebude možné si nainstalovat čistý systém přímo od Mozilly nebo nebude obdoba Cyanogenu.

Telefon při dobrém zacházení vydrží bez problémů řadu let. Poslední mobil mi vydržel 9 let než jsem přesedl na Android. A bohužel musím říct, že mě Android spíše zklamal - je pomalejší a hůře ovladatený než můj starý hloupý mobil a po pouhých dvou letech (v březnu došla záruka) už výrobce doslova se*e na jakékoliv aktualizace. A to je velký problém ve chvíli, kdy je software klíčovou součástí mobilu. Starý mobil jsem aktualizovat nemusel, nový ano! A bez podpory výrobce je to problém.

Jsem pro to, aby se u všech zařízení s operačním systémem legislativně nařídilo oddělení hardwaru+firmwaru od uživatelského softwaru. A tím mám na mysli i zákaz vázaného prodeje Windows+PC a počítačů od Applu. Resp. zákonem nařídit výrobcům hardwaru dodat otevřené specifikace pro hardware tak, aby se na to daly udělat otevřené ovladače pro jakýkoliv systém. Jestli k tomu chtějí dodat svůj OS (za reálnou odpovídající cenu) budiž, ale hardware nesmí být svázaný s softwarem jeho dodavatele.

Po pravdě řečeno, Firefox OS je velká naděje, že by se tohle mohlo na mobilní platformě povést.
Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Marek 22. 07. 2013, 13:36:42
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel oddělit software od hardware nelze udělat tak snadno. Hranice mezi firmware a softwre je spíše subjektivní. Například routery, NAS, HTPC, GPS navigace, atd. mají nainstalovaný operační systém a určitě 99% uživatelů by nechtěla "mrtvé" zařízení, které by po vybalení ještě museli nainstalovat a odladit.
Re: Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Patrik 23. 07. 2013, 11:44:47
Odpovědět  Odkaz 
Myslim ze mal na mysli len hw ako PC , mobilne zariadenia , sietove prvky su nieco ine , ono je to asi tak ze cisco alebo juniper ma svoje zelezo a ma aj svoj os , tam je to celkom opodstatnene ale napr. take pc povedzme od nejakej znacky ci uz asus ci uz lenovo je to jedno a na nom predinstalovany OS microsrotu to je trosku blbe aj ked to zelezo sa ti paci zaplatis si za licenciu. Je to vnucovanie ale co proti tomu spravis ?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Lukáš Jelínek 23. 07. 2013, 13:25:14
Odpovědět  Odkaz 
Ono ale ovšem říct, že je to přesně takové a takové zařízení, není jednoduché. Něco se přidá či odebere nebo se změní nějaký parametr a už zařízení spadne do jiné kategorie. Je ta krabička, na které běží ten či onen systém, telefon, tablet, GPS navigace, kapesní přehrávač ... nebo něco ještě úplně jiného (když to umí všechno možné)?

Podobné problémy se řeší už dlouho, hlavně v souvislosti s celními předpisy. Například kamera, která umí i nahrávat video z jiného zdroje, už najednou není kamerou nýbrž videorekordérem a proto spadne do jiné (vyšší) celní sazby. To pak vede k tomu, že se prodávají například dvě totožné kamery za různou cenu - jedna plnohodnotná a druhá softwarově zkriplená tak, aby neuměla nahrávat (má nižší clo a je proto levnější).

Obecně nejsem zastáncem toho, aby se výrobcům přikazovalo, že mají prodávat (i) jen holé železo bez softwaru. Většina lidí o to nestojí a takový krok povede v řadě případů ke zdražení přístrojů, protože to bude pro výrobce znamenat více práce. Obecně není problém, aby kterýkoli výrobce začal nabízet jen holé železo, pokud to v dané oblasti zatím nikdo nečiní - pokud o to bude zájem větší než nepatrný, získá takový výrobce přinejmenším v počátku konkurenční výhodu (v podstatě monopol), protože nikdo další to nabízet nebude.
Re: Re: Re: Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Virteal 23. 07. 2013, 22:22:24
Odpovědět  Odkaz 
A proc to tedy nejde udelat jinak? Kdyz uz je uzivatel IT blbec (jsem zastancem toho, ze takovym lidem, kteri jsou IT blbci a navic se odmitaji ucit s necim, co je pro ne nove (98% BFU), PC do ruky nepatri), tak by si mohl nechat od vyrobce nechat operacni system nainstalovat za priplatek.

"...a takový krok povede v řadě případů ke zdražení přístrojů, protože to bude pro výrobce znamenat více práce."

To je trochu nesmysl ne? Pokud se nebude vyrobce zdrzovat instalaci systemu a proda jenom hole zelezo, tak mu to praci naopak usetri, ne?. Vubec te vete nerozumim. Vice prace to pro nej znamenat nebude, protoze uz ted ty operacni systemy musi instalovat, takze to pro nej bude znamenat bud stejne mnozstvi prace, pripadne trochu mene. To rozhodne nepovede ke zdrazeni pristroju, ale k jejich zlevneni (mene prace, zadne licence...).
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Lukáš Jelínek 23. 07. 2013, 22:54:16
Odpovědět  Odkaz 
K nákladům výrobce: současný stav je, že instaluje systém. Ta instalace ale nespočívá v tom, že strčí CD/DVD do mechaniky a proklikává se instalačním procesem (jako se to dělá, když si člověk instaluje systém klasickým způsobem). Instaluje se automatickým nakopírováním připraveného image, ať už na disk (u PC) nebo do flash paměti (mobily, tablety, navigace...). Pokud to výrobce dělá u všech kusů úplně stejně, je to pro něj levnější, než kdyby to někde musel větvit a část přístrojů expedovat nenainstalovaných (těch by byl speciálně u mobilních přístrojů vždy malý počet oproti těm s nainstalovaným systémem). Nejde jen o samotné větvení procesu, ale i o různé výstupní kontroly atd.

Tím spíš, že by se musely ty přístroje ještě konstruovat tak, aby tam šel systém snadno instalovat ručně (nikoli jen prostým "flashnutím" image u výrobce - mám na mysli samozřejmě mobilní přístroje, ne PC), protože jinak by prodej holých neměl smysl. Rozhodně to nejde dělat tak, že by byly všechny kusy ve výchozím stavu bez OS a ten by se tam instaloval až za příplatek (to by bylo výrazně dražší, než hromadná instalace ve výrobě).
Re: Re: Re: Re: Re: „Agresivní strategie“ Firefox OS
Leinad 23. 07. 2013, 23:04:23
Odpovědět  Odkaz 
Třeba, že výrobce tam často nainstaluje "reklamy". Jako třeba různý antivirový programy či kancelářský balík, co je tam jen jako trial verze, která tě nabádá zaplatit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz