přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Apache ožívá, počet webů klesá

Apache ožívá, počet webů klesá

Graf

Podíl webového serveru Apache v poslední době opět roste, především na úkor IIS. Klesá nejen počet aktivních webů, ale i počet webů vůbec.


Pravidelné průzkumy webové sféry, které dělá firmy Netcraft, přinášejí zajímavé informace. Lednové výsledky potvrzují trendy z konce roku. Nejenže pokračuje pokles počtu aktivních webů (maxima přes 193 milionů bylo dosaženo v srpnu 2012, nyní už je těchto webů jen 177 milionů), nýbrž začal klesat i počet všech webů, tedy i včetně parkovacích a výchozích stránek. V říjnu 2014 se dostal na 1,028 miliardy, pak ale nastal sestup a v lednu bylo webů již jen 877 milionů (o 14,7 % méně).

Změny se odehrávají také na poli webových serverů. U podílu na všech webech začal Apache HTTP Server v říjnu 2014 opět růst a z mnohaletého minima okolo 35 % se vrátil na necelých 40 %. Získával především na úkor serveru Microsoft IIS, jenž klesl z červnových 36 % (kdy byl na prvním místě) na lednových 28 %.

U aktivních webů se Apache drží již řadu měsíců okolo 51 %, na druhém místě je už od podzimu 2013 server nginx (nyní necelých 15 %). IIS ztratil v lednu meziměsíčně více než jeden procentní bod a dostal se pod 11 %, kde byl již nějakou dobu stabilizován. Žádné překvapení nenastává u milionu nejvytíženějších webů, tam dlouhodobě zvolna klesá podíl Apache a IIS, zatímco nginx roste. Apache zde již v prosinci ztratil majoritu a i v lednu pokračoval v sestupu.

Nahoru

Příspěvky

Apache ožívá, počet webů klesá
am 9. 02. 2015, 10:06:18
Odpovědět  Odkaz 
Proč někdo drží tak obří množství neaktivních adres? Přece na 99% z nich nemůže nic vydělat ani v budoucnu, nebo? A ten rozdíl v podílu IIS u aktivních a neaktivních webů je asi způsoben tím, že ty neaktivní drží jen několik málo "hráčů", nebo? Díky
Lukáš Jelínek Re: Apache ožívá, počet webů klesá
Lukáš Jelínek 9. 02. 2015, 11:24:45
Odpovědět  Odkaz 
Většinu tvoří asi doménoví spekulanti, něco jsou "blokační domény" (jsou jen pro jistotu zaregistrované, ale web na nich není). Myslím, že pokles může souviset s tím, že roste počet TLD a tím pro spekulanty atraktivita držení domén klesá. A ohledně podílu IIS - nevím, jestli je to tím, kolik hráčů ty domény drží. Spíš je to tím, kde jsou hostované a jaké nároky na hosting jsou. Na aktivním webu se dnes většinou používá PHP, takže je logickou volbou Apache (a při větší zátěži nginx). Kdežto na parkovací stránku ("Doména byla zaregistrována") lze použít cokoliv, takže to může být klidně IIS u některého hostera (globálně třeba GoDaddy, ale to teď střílím od boku), který nabízí při registraci domény parkovací stránku zdarma.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog