přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Becker: Zrušte softwarové patenty

Becker: Zrušte softwarové patenty

Patenty

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Gary Becker navrhuje zásadní reformu amerického patentového systému – kromě jiného zcela zrušit softwarové patenty a lhůtu pro patentovou ochranu zkrátit na 10 let.


Kritika amerického patentového systému sílí. V Kongresu USA nyní leží šest návrhů, které mají řešit problémy způsobované „patentovými trolly“. Se svým návrhem na reformu patentů přišel i Gary Becker, člen dvou významných akademií věd, který za svoji práci získal řadu prestižních cen, včetně Nobelovy ceny za ekonomii.

Považuje současný systém za „příliš široký, příliš nejasný a příliš drahý“. V rámci navrhované reformy doporučuje zrušení softwarových patentů, které jsou podle něj kontraproduktivní. Vyloučení softwaru z patentové ochrany sice může zabránit některým inovacím, ovšem úspory na právních nákladech u zpochybněných patentů to více než vykompenzují. Doba patentové ochrany by se podle Beckera měla zkrátit ze současných dvaceti na deset let, a to i u takových oblastí, jako farmaceutický průmysl, který na patentech do značné míry staví.

Nahoru

Příspěvky

Becker: Zrušte softwarové patenty
petr 23. 07. 2013, 21:32:17
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel současný stav naší (západní) ekonomiky je výsledkem selhání slabin demokracie. Zákony dělají politické strany financované zábavním, softwarovým a dalším průmyslem. Proto jsou úmyslně schvalovány promonopolní zákony. Mezi hlavní promonopolní zákony patří softwarové patenty, patenty obecně a ochrana tzv. intelektuálního vlastnictví. To ve svém důsledku brání vstupu na softwarový (a nejen ten) trh malým firmám a upevňuje pozici (nejen) softwarových monopolů. Následně se v západních ekonomikách více vyplatí přeprodávat software, filmy a stupidní písničky. A hmotná výroba se přesouvá do zemí BRICS. Postupně se tak buduje bublina bohatství v intelektuálním vlastnictví. U některých firem tato bublina už praskla - např. úpadek firmy Kodak. Pokud nebudou tyto promonopolní zákony zrušeny, tak může následovat kolaps celé západní ekonomiky. A světovými ekonomickými mocnostmi se přes noc stanou právě země BRICS, které mají své ekonomiky vybudované právě na výrobě hmotných produktů.
Becker: Zrušte softwarové patenty
bibri 23. 07. 2013, 22:33:19
Odpovědět  Odkaz 
Už aby to bylo...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz