přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bernský kanton upřednostní open source

Bernský kanton upřednostní open source

Švýcarsko

Po nedávném vládním prohlášení se ve švýcarském kantonu Bern pro výraznou podporu open source vyslovil také tamní parlament.


Přibližně před třemi měsíci vydala vláda švýcarského kantonu Bern prohlášení, že software vyvíjený pro veřejnou správu musí mít otevřené zdrojové kódy. Nyní tamní parlament schválil zákon, který znamená výraznou podporu pro software tohoto druhu. Kromě jednoho poslance, který se zdržel hlasování, hlasovali všichni pro přijetí tohoto zákona. Vláda k zákonu připraví prováděcí předpisy.

Zákon především říká, že pokud se ve veřejné správě vytváří nové softwarové řešení, musí být jeho zdrojové kódy otevřené, případně musí orgán zdůvodnit, proč tomu tak být nemá. Software, který veřejná správa vyvinula v minulosti, musí být poskytnut jako open source. Orgány veřejné správy by také měly aktivně pátrat po tom, jak překonávat právní a administrativní překážky, které by stály v cestě otevírání zdrojových kódů.

Poslanec Marc Jost, který byl jedním z předkladatelů návrhu zákona, jeho schválení vřele přivítal: „Nemůže být jasnější signál. Před pár lety bylo téma open source uvažováno váhavě, vláda v roce 2007 náš návrh open-source strategie odmítla. Nyní parlament, vláda i orgány veřejné správy táhnou za jeden provaz, což je skvělé. Věřím, že to umožní kantonu dosáhnout konkrétních finančních úspor.“

Nahoru

Příspěvky

Ondrej Dzivý Balucha Bernský kanton upřednostní open source
Ondro 30. 01. 2014, 14:16:46
Odpovědět  Odkaz 
Tak toho sa chcem dozit u nas.

Takyto pristup beriem ako samozrejmost, kedze SW je vyvijany z nasich dani. Okrem ineho ziskam aj ja protihodnotu a ta hodnota sa nestrati zanikom firmy(alebo institucie) ako to je teraz pri closed source.
Re: Bernský kanton upřednostní open source
talpa 31. 01. 2014, 15:09:51
Odpovědět  Odkaz 
Jak u nas?:) Myslis v CR nebo ve Slovenskem kryptofasistickem State?:) Uz Slota nasedl do Tankov?:) Nic ve zlem :)
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Bernský kanton upřednostní open source
Ondro 31. 01. 2014, 15:55:01
Odpovědět  Odkaz 
Myslim na Slovensku. Nviem ako na tom stojite vy ale u nas je to bieda a tragicky pristup ludi, co o tom rozhoduju. Rad by soms a toho dozil.

Citim sa ako MLK a na jazyk sa mi derie I have a dream...
Bernský kanton upřednostní open source
Tomas 3. 02. 2014, 12:50:02
Odpovědět  Odkaz 
Je Open source taky mysleno to, ze je siren pod svobodnou licenci (napr. GPL)? Nebo si to muzou autori licencovat jakymkoli zpusobem a treba i v licenci zakazat vytvaret modifikace a redistribuovat kod dalsim?
Lukáš Jelínek Re: Bernský kanton upřednostní open source
Lukáš Jelínek 3. 02. 2014, 13:10:03
Odpovědět  Odkaz 
Open source není úplně přesně totéž jako svobodný software. Často se to používá synonymně, ale úplně totéž to není. Svobodný software je podmnožinou open-source softwaru, protože kromě otevřených zdrojových kódů zaručuje i další "svobody" (například šířit původní i modifikované verze). Zrovna to této problematice teď vyjde článek.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz