přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Britská vláda definovala „otevřené standardy“

Britská vláda definovala „otevřené standardy“

Vláda Velké Británie vydala dokument, jímž definuje, co se považuje za „otevřené standardy“ a přikázala státní správě používání takových standardů všude, kde to jde.


Vláda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska vydala dokument, který definuje „otevřené standardy“ týkající se nejen datových formátů, ale i jiných oblastí. Za otevřený standard se považuje takový, který vznikl a je udržován otevřeným nezávislým procesem, je schválen uznávanou autoritou (např. ISO nebo W3C), je plně zdokumentován a dostupný zdarma nebo za nízký poplatek, duševní vlastnictví je neodvolatelně dostupné na bázi „royalty free“ (tj. bez poplatku za každé použití) a standard lze jako celek implementovat různými vývojovými procesy a na různých platformách.

Orgány státní správy musí tuto definici používat při zadávání veškerých zakázek v oblasti ICT (software, infrastruktura, bezpečnost apod.). Výjimkou jsou pouze případy, kdy to z jasných důvodů není možné. Vláda navíc připravuje sadu otevřených standardů a postupů pro zadávání zakázek – informace budou dostupné na webu úřadu vlády.

Nahoru

Příspěvky

Britská vláda definovala „otevřené standardy“
antaresin 27. 02. 2011, 15:49:00
Odpovědět  Odkaz 
A kdy to bude u nás :)
Lukáš Jelínek Re:Britská vláda definovala „otevřené standardy“
Lukáš Jelínek 27. 02. 2011, 17:10:14
Odpovědět  Odkaz 
V blízké době těžko. Ministr Besser jde na ruku takovým, jako je OSA a BSA. A kdo si ještě vzpomene, co dříve dělal ministr Fuksa (a na to, jak vydal vyjádření BSA jako stanovisko MF), snadno pochopí, že tato vláda spíše posílí proprietární řešení a vendor lock-in.
Britská vláda definovala „otevřené standardy“
Marv-CZ 28. 02. 2011, 08:13:48
Odpovědět  Odkaz 
Vláda se ohání západními zeměmi jen ve věcech, které se jí hodí do krámu. Když by měla převzít i něco užitečného pro lidi, tak dělá mrtvého brouka. Takže asi nikdy.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz