přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CERN slaví 20 let webu

CERN slaví 20 let webu

CERN

Organizace CERN slaví 20 let od vzniku sítě World Wide Web. Při této příležitosti bude obnovena vůbec první webová stránka.


Je tomu právě 20 let, co profesor Tim Berners-Lee a jeho kolegové (zejména Robert Cailliau) v organizaci CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) vytvořili základ pro „celosvětovou pavučinu“ – World Wide Web. Při příležitosti tohoto výročí bude obnovena vůbec první webová stránka, která zahájila doslova revoluce ve sdílení informací. Cílem je ukázat nejen to, jak tehdejší web vypadal, ale především s jakými ideály se rodil.

Tehdy totiž proběhla diskuse ohledně toho, jak se k nové technologii postavit. „Duchovní otec“ webu a jeho tým považovali za klíčové, aby byla tato technologie otevřena a každý ji mohl využívat. Mluvčí CERN, James Gillies, to popsal takto: „Bez toho byste měli webu podobné věci, které by ale patřily Microsoftu nebo Applu nebo Vodafonu či komu dalšímu. Neměli byste jeden otevřený standard pro všechny.“

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach CERN slaví 20 let webu
Petr Valach 1. 05. 2013, 01:01:00
Odpovědět  Odkaz 
Výročí nesleduju, takže mi toto pochopitelně uniklo. Nicméně moc rád si ho jako nepřesvědčenější příznivec vědy široko daleko připomenu :-) dík.

(Paradox dnešní doby. Snad nikdy nikde jsem nezažil tak zaryté odpírače základního vědeckého výzkumu a ignoranty vědy než v organizaci s honosným názvem Junák - svaz skautů a skautek ČR. Přesto právě oni výše uvedeného výdobytku CERNu hojně využívají a vlastně interní oddílová komunikace mnohdy ani neprobíhá jinak... To by se takový Jaroslav Foglar, který vědecký pokrok docela hezky obhajoval v knížce Poklad Černého delfína a jinde, obrátil v hrobě - tedy kdyby nebyl zpopelněný...)
Re: CERN slaví 20 let webu
pepa_u 5. 05. 2013, 12:29:21
Odpovědět  Odkaz 
Cim Skauti argumentuji? Nekdo by jim mel mozna pripomenout puvod jejich jmena "Skaut -> scout = pruzkumnik". To podle me nema k vedci v mnoha ohledech zas tak daleko :-D
Petr Valach Re: Re: CERN slaví 20 let webu
Petr Valach 5. 05. 2013, 13:06:22
Odpovědět  Odkaz 
Moc to sem nepatří, psal jsem to jako poznámka pod čarou (v závorce). Neargumentují ničím, jen svou hloupostí, naivitou, tupostí. Vědě a kosmonautice se vysmívají, namísto racionální diskusi podpořené znalostmi si zvou na besedy bastardy typu Martina Bursíka - nepamatuju se, že bych četl, slyšel, byl účasten nějaké seriózní debatě "skautů" o vědeckých otázkách. Viděl jsem to v tolika případech, že to považuju za obecnou věc. A oni se tím ještě pyšní, například v magazínu, který vydávají pro veřejnost.

Nicméně tématem článku je připomenutí výročí "založení" webu. Co musím uznat a obdivovat, to je schopnost "skautů" využívat možnosti internetu na plné pecky. Například sedí v jedné místnosti, ale přesto si chatují, např. přes facebook. Komunikace = zásadně elektronicky. Sdílení fotek nikoliv na schůzkách, ale přes úložny typu rajče.

To je ta dnešní kvalitní mládež, ta elita, prosím... materiál, na který bych měl spoléhat v případě, že by došlo k nějakému průseru??

Ne - to jsou jenom pohodlní, líní, zženštilí mazánci, neschopní sebereflexe, neschopní práce (proto jsou tak závislí na státních dotacích, které dosahují výše 40 milionů každý rok), neschopní přijmout na sebe a za sebe jakoukoliv odpovědnost a závazky. A proto - a naprosto poprávu - jsou veřejností naprosto opomíjeni, ignorováni a je jim po právu udělován status "kroužku", protože organizace, která má potřebu platit 3 miliony korun privátní firmě, aby jí "vyrobila" "výchovný program", absolutně není výchovnou a rozhodně ne skautskou. Je to spíš parodie na skauting. V zemi, která patří k pěti zakladájícím členům skautského hnutí. Mezinárodní ostuda.
Re: Re: Re: CERN slaví 20 let webu
pepa_u 6. 05. 2013, 20:14:45
Odpovědět  Odkaz 
Ja bych to nevidel vsechno tak tragicky. My jsme sbirali céčka a nerekl bych, ze to na nas zanechalo nejake zasadni stopy. Dneska si decka pisou pres Facebook a hraji na pocitaci... To neznamena, ze to tak bude v jejich zivote navzdy. Svet se meni, nicmene to neznamena, ze k horsimu!! Kazda generace rika, ze ta mladsi generace je horsi a pritom se nam objektivne zije porad lepe a jsme na sebe v zasade slusnejsi, nez byli ti pred nama (dve svetove valky v Evrope...).

Take it easy mate ;-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: CERN slaví 20 let webu
Petr Valach 6. 05. 2013, 20:29:11
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem taky z generace, která šílela po céčkách :-) Ale nesouhlasím se dvěmi věcmi:

1. Skauti by měli mít nějakou úroveň. Ideologie, kterou vyznávají, je založena na sebevýchově, výchově a službě. A taky kvalitní zábavě, která má smysl, která není jen pro zábavu. Ale oni se stydí, stydí se sami před sebou, stydí se před ostatními, proto chatují. A k tomu samozřejmě potřebují prachy ze státní kasy, hodně peněz... protože na rozdíl od skautů ze Svazu skautů junáci nevědí, co je to práce, nevydělávají si na svou činnost vlastní prací, ale žebrotou po státním mamonu (čest výjimkám). Na co ty prachy chtějí? Podívejte se, jaké mají zábavy: http://hiawatha.cz/56.rk-kobry.php To je síla... ano, velká. Tamty chlapíky znám osobně a říkám vám, je to teda materiál... poseroutkové, kteří sice hrají celoroční hry založené na tom, kdo vybombarduje víc vesnic, ale chudáci, kteří by se podělali a jako první vzali nohy na ramena, kdyby se v naší zemi stal nějaký malér. Nuly, nicky, které nikdy nic pozitivního nedokázali a nedokážou (pokud opominu vtipnou otázku jednoho z těchhle debilů na čekatelském kurzu, "ty onanuješ?").

2. Společnost se mění, a to k horšímu. Zvlášť velké grády nastaly po převratu. Náhle pocit marnost vystřídal dojem, že každý může všechno a všechno si může dovolit... takže nastala velká éra konzumismu, bez špetky soudnosti, předvídavosti, odpovědnosti a kázně. Vytratily se velké pozitivní vzory (Jaroslav Foglar), resp. ty jsou zhusta pošlapávány a jejich dílo opomíjeno a popliváno (cosmoboy.cz/clanek/94/). Zatímco v předválečné éře bylo na pováženou, když někdo kouřil nebo dělal drobné pouliční uličnictví, dneska se řeší ve velkém chlast, drogy, kouří 40 procent dětí a mládeže, piercing, sexuální obtěžování na netu, v reálu a pomocí zpráv, šikana (každé druhé děcko obětí nebo účastníkem), neuvěřitzelná dehonestace kantorů ze strany dětí a jejich pitomých rodičů, kteří mají dojem, že kantor je nula a oni páni atd.

No, to bych se měl omluvit autorovi, jeho článek fakt byl o něčem jiném, vždyť já jsem ze všech čtenářů Linuxexpresu nejvíc hrdý na to, co CERN světu dal (a to rozhodně nejen web :-)). Ale považoval jsem za nutné se trochu ohradit proti tvrzení pepy.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz